Skip to content

Aardappelsalade met een zeebries

(H)eerlijke aandacht voor darmen en lever

Bereiding

Was de aardappelen en verwijder eventueel de schil (alleen bij wat oudere aardappelen en bij niet-biologische aardappelen). Snijd ze in stukken en kook ze beetgaar. Voeg de laatste 10 minuten de geschilde en in stukjes gesneden schorseneren of asperges en de zeewier tagliatelle* toe. Spoel alles af onder de kraan, laat uitlekken en doe het in een grote schaal en laat het afkoelen. Snipper de uit heel fijn en voeg de kiemen of blaadjes toe. Spatel door het aardappelmengsel en houd een deel achter voor de garnering. Maak de dressing en spatel ook deze erdoor. Laat de salade verder afkoelen in de koelkast. Je kunt de salade in een schaal opdienen, maar het ziet er ook erg feestelijk uit om het in een serveer-ring op te dienen. De garnering voeg je op het laatste moment toe.

Is te koop bij Albert Heijn en veel natuurwinkels. Als je dit niet gebruikt zou je ook kunnen kiezen voor Kombu (wel goed gaar koken) en deze in hele fijne stukjes snijden. Of gebruik zeewier als garnering bij deze salade: nori crinckles zijn dan bijvoorbeeld erg lekker.

Ingrediënten

  • 750 gram (jonge) biologische aardappelen*
  • 10-12 schorseneren of witte asperges
  • 50 a 60 gram zeewier tagliatelle (merk I sea pasta)
  • 1 a 2 zeer fijn gesnipperde rode uien
  • 2 flinke handen Brocco sprouts / Brassica kiemen / Rucola / waterkers, (grootbladige) tuinkers blaadjes of spruiten** (ook wat achterhouden voor de garnering)

Voor de dressing

  • 250-300 cc biologische schapen- of geitenyoghurt. Of nog liever: rauwmelkse kefir/hangop/yoghurt***
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels koolzaadolie-, hennep- of pompoenpitolie
  • Peper en zout naar eigen smaak. Verder op smaak maken met wat zeekraalzilt
  • 2 eetlepels grove- of honingmosterd
  • 1 a 2 eetlepels (appel azijn)
  • 1 a 2 tenen knoflook
  • proef even en voeg naar eigen smaak nog iets van bovenstaande ingrediënten toe.

Voor de garnering

  • 4 a 5 eetlepels geroosterde zonnebloem, pompoen en/of pijnboompitten
  • nog wat fijngesnipperde groene blaadjes (van bijvoorbeeld Rucola) of wat plakjes radijs
  • per persoon 1 gepocheerd of zachtgekookt eitje

Gezondheidstips

Variatietips:

* Vastkokende aardappelen. Ook erg lekker met zilte aardappelen (merk Waddenzilt).

**Je kunt al deze blaadjes/kiemen zelf maken door de zaden ervan te laten kiemen in een kiembakje. Wat in mijn optiek zeker zo goed werkt, is de zaadjes in een potje met aarde strooien: tot de rand toe vullen met aarde, flink wat zaadjes erop strooien, afdekken met heel weinig aarde en dit dagelijks bevochtigen. Binnen een paar dagen heb je dan mooie kleine blaadjes die je kunt afknippen en na een paar dagen kun je normaliter opnieuw oogsten.

*** merk Rauw Power, zie hier de verkoopadressen: http://www.rawmilkcompany.nl/winkels/

Leuk om te weten? 

-Dit gerecht is er helemaal op gericht om je gezonde darmbacteriën van voedsel te voorzien, zodat ze beter kunnen overleven. Een gezonde darm is een van de voorwaarden voor een gezonde leverfunctie. Door de mineralen in dit gerecht (zeegroenten), de uien, knoflook, het ei en de kruisbloemige groenten ondersteun je bovendien je lever ontgifting optimaal. En dat is niet alleen voor je energie, spijsvertering en stemming belangrijk, voor je hormonale- en brein gezondheid is het een must! Zie verder de uitgebreide informatie in mijn boek Alles draait om je hormonen of mijn boek Je Brein vitaal.

-Witte voeding (dus ook koolrabi, schorseneren, champignons, pastinaken, witte kool etc) is vaak een rijke bron aan resistent zetmeel. En aan basische mineralen als kalium en magnesium. Belangrijk voor je zuur/base evenwicht en voor een gezonde werking van het hart. Door ons hoge zoutgebruik in bewerkt voedsel (zie eerdere bericht van deze week) wordt onze behoefte aan kalium en magnesium nog hoger) Zelf je eten maken biedt je volop mogelijkheden om aan de balans te werken. En het zout voor een deel te vervangen door bijvoorbeeld heerlijke zeekraal, zoals in dit recept. Aardappel, door de rijkdom aan kalium (en ook magnesium) is een sublieme booster van basische mineralen. Ook dit geldt voor andere witte groentes. Op het ei na bevat dit gerecht enkel basische ingrediënten.

-Aardappelen lijken een beetje uit de gratie geraakt bij veel mensen. Dit omdat ze flink bloedsuikerspiegel verhogend kunnen zijn (zeker als je ze bakt of frituurt) en/of omdat ze tot de nachtschaden behoren. Toch, en dat geldt wat mij betreft voor bijna alle onbewerkte voedingsmiddelen (tenzij er medische redenen voor zijn), passen ze prima in een gevarieerd voedingspatroon. Zie mijn artikel over de divertarier.

-Wat doe je je darmen een groot plezier met veel meer resistent zetmeel zoals deze koude aardappelen en de asperges. Lees in mijn artikel over boterzuur waarom resistent zetmeel zo belangrijk is voor je (brein & hormonale) gezondheid is. Zeker een koude aardappel want die bevat flink wat resistent zetmeel. Zo’n 4.5 gram per 100 gram.

– Veel vaker zeewieren eten levert je niet alleen heerlijke ‘umami’ maar ook een shot aan mineralen en sporenelementen, waaronder jodium. Een must voor je brein, je immuunsysteem, je schildklier en je geslachtshormonen om optimaal te kunnen functioneren.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.