Aardappel uien pannenkoekjes
Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.
Bereiding
- Schil de aardappelen en de ui. Rasp de aardappelen, knoflook en ui of hak ze fijn in een kleine hakselaar. Voeg hieraan de rest van de ingrediënten, tot aan de eieren toe. Proef even. Is het lekker op smaak? Voeg dan de eieren toe. Bestrijk een vel bakpapier met flink wat olijfolie. Maak er circa 14-20 burgertjes van. Druk eventueel wat plat met de bolle kant van een lepel.
- Traditioneel worden ze dan gebakken in een koekenpan met wat olie. Ik doe ze liever in de oven. Leg de 14-20 hoopjes beslag en leg ze op het ingevette vel bakpapier op een bakplaat legt. Dan heb je veel meer meer grip op het bruin worden. Zie bij gezondheidstips. Zet de bakplaat op het middelste rooster in de oven op 140 graden in een goed voorverwarmde oven. Keer ze na ca. 10-15 minuten om. En bak nogmaals 15 minuten. Ze horen een beetje knapperig en lichtbruin aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant te zijn.
Traditioneel worden ze warm geserveerd met een toefje zure room en kruiden. Lees hieronder waarom je ze ook zo goed koud kunt eten.
Ingrediënten
Voor circa 14 pannenkoekjes
- 400 g kruimige aardappels
- 200 gram ui
- Eventueel 2 tenen knoflook
- 50 gram volkoren meel
- Grof zeezout en peper naar smaak
- 2 eieren
- Olijfolie om bakpapier goed in te vetten
- Toefje zure room/kwark/hangop met daslook, bosui, bieslook of dille om erbij te serveren
- Of ook erg lekker: met een zoetige uien/honing saus erover.
Gezondheidstips
– Ik heb er in mijn boeken al heel veel over geschreven: aardappelen, ui, knoflook (en andere leden van de lookfamilie) zijn eigenlijk superfoods voor je darmbacteriën. Althans als je het hebt over gekookte/gebakken aardappelen die je weer hebt laten afkoelen. Er ontstaat dan resistent zetmeel. Zie veel meer informatie hierover in mijn artikel over boterzuur. Uien en knoflook zijn superfoods omdat ook zij prachtige vezels (inuline) voor je darmbacteriën bevatten. Inuline is vooral bekend om zijn gunstige werking op onze Bifidobacteriën. Zij spelen een belangrijke rol in ons brein als het gaat om stemming en angstremming. Zie mijn artikel Psychobiotische Bacteriestammen. Bovendien spelen zij een goede rol in het tegengaan van biofilms. Door het toefje zure room/hangop voeg je nogmaals een ingredient toe (zeker als je kiest voor rauwmelkse hangop) die je darmgezondheid ten goede komt.
Eet je deze pannenkoekjes warm dan ontstaat er dus geen resistent zetmeel. Maar af en toe warm, zeker op een koude dag, is natuurlijk ook lekker!
-Als je foto’s van Deruny op internet ziet, dan zie je vaak behoorlijke bruine pannenkoekjes. Erg lekker natuurlijk, dat bruine korstje aan voedsel. Het spijtige voor onze gezondheid is dat deze bruine korstje flink wat AGEs bevatten. Zeker mensen met bloedsuikerspiegel problemen zijn hier nog gevoeliger voor. AGEs zijn sterke vrije radicalen (die ontstaan door de hoge verhitting van suikers/koolhydraten en eiwitten tegelijkertijd: ook wel de Maillard reactie genoemd) die voor flink wat ontstekingen/schade aan vooral ons hart-/vaatsysteem kunnen zorgen. In de oven heb je, mits je daar de temperatuur ook niet te hoog zet, veel meer sturing over het bruiningsproces dan bij een koekenpan met directe hitte eronder.
-Er ontstaan niet alleen AGEs bij kooktechnieken als bakken, frituren (ook in een airfryer), roosteren (ook van brood) etc. maar ook acrylamide. Door onze hoge consumptie van gebakkene, gefrituurde, geroosterde koolhydraten (als aardappelen en granen, maar ook koffie) is er toenemende ongerustheid over de rol van acrylamide, vooral de toxische werking op ons brein en de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen.(1)(2)(3)(4)(5)
Vermijd dus hoge temperaturen, ga voor goudgele producten en zie roosteren, frituren en op hoge temperaturen iets klaarmaken als grote uitzondering in je keuken. En wil je toch frites eten? Maak ze dan zelf van verse aardappelen en zet deze aardappelen een half uur onder water voor je ze frituurt. Zo reduceer je het acrylamide gehalte in je frites. Zie verder hoofdstuk 7 van mijn boek Je Brein Vitaal over gezonde kooktechnieken.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.