Recepten

Nostalgische biscuitjes en meer lekkers

Nostalgische biscuitjes en meer lekkers

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen

Van 5 duurzame/biologische granen uit Westerwolde werd door een lokale molenaar een meelmix gemaakt. En die vond ik toch lekker. Wat heb ik er al veel recepten mee gemaakt; van pannenkoeken tot quichebodems tot biscuitjes. En die biscuitjes - een recept uit mijn magazine Mooi Eten - vind ik zo lekker dat ik met dit recept nog veel meer lekkers heb gemaakt.

Bekijk recept
Herfstige pannenkoeken lasagne met zoete aardappel en pastinaak

Herfstige pannenkoeken lasagne met zoete aardappel en pastinaak

Bloedsuikerspiegel, Celbescherming, Darmen

Een lasagne waarbij je vooral de zoete aardappelen als 'lasagne bladen' gebruikt. Met deze lasagne krijg je een boost aan groenten met prachtige carotenoïden (door de zoete aardappel, mais en sofrito) en ook nog eens eentje waar je je darmbacteriën erg blij mee maakt.

Bekijk recept
Kersen bananen chocoladetaart

Kersen bananen chocoladetaart

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen, Ontstekingen

Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoamuesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'. 

Bekijk recept
Rogge-ontbijtkoek

Rogge-ontbijtkoek

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Hormonen

Een (h)eerlijk vezelrijk recept voor rogge-ontbijtkoek. Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: roggemeel bevat maar liefst 22.6 gram vezels per 100 gram. Voldoende vezels zijn van groot belang voor onze darmgezondheid. En daarmee voor onze totale gezondheid: 80% van ons immuunsysteem bevindt zich bijvoorbeeld in onze darm.

Bekijk recept
Peren-noten koek

Peren-noten koek

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Hormonen, Ontstekingen

Bekijk recept
Gepickelde Cole Slaw

Gepickelde Cole Slaw

Brein, Darmen, Hormonen

Bekijk recept
Spinazie soep

Spinazie soep

Darmen, Spijsvertering

Een spinaziesoepje boordevol chlorofyl geeft je lever een goede ondersteuning. Chlorofyl bindt heel wat stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Alle stoffen die in voeding verwerkt worden die niet kunnen dienen als voedingsstof (zoals bepaalde xeno-oestrogenen, E-nummers of additieven) moeten door onze lever worden afgebroken.

Bekijk recept
Mediterraan Pannenkoek buffet

Mediterraan Pannenkoek buffet

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein, Celbescherming, Darmen, Hart en vaten, Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.

Bekijk recept
Boekweit brood met kasha en haverkorrels

Boekweit brood met kasha en haverkorrels

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Hart en vaten

Boekweit, het armeluisgraan waar we vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit, haver (of gerst) hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens (en de bodem) dankbaar gebruik van zouden kunnen maken. Denk alleen maar aan onze bloedsuikerspiegel, overgewicht, insuline resistentie, leververvetting en metabool syndroom.

Bekijk recept
Regenboog 'nasi' van gerst

Regenboog 'nasi' van gerst

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein, Celbescherming, Hart en vaten

Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog. Maak lekkere stappen richting een gezonde bloedsuikerspiegel en veel meer beschermende stoffen in je eten.

Bekijk recept
De 'groene variant' van spekdikken

De 'groene variant' van spekdikken

Bloedsuikerspiegel, Brein, Celbescherming, Hart en vaten, Hormonen

Spekdikken is een traditioneel Oudjaarsgerecht bij ons in de provincie: met rogge, stroop, spek en worst. Ik heb een groene & lokale variant bedacht. En maakte daarom het traditionele oudjaars recept uit onze streek in een gezondere vorm. Niet alleen qua lokale ingrediënten*. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht.

* Zeg nou zelf, is het niet bijzonder vreemd dat we zelfs een traditioneel streekgerecht niet meer maken van lokaal meel? Terwijl dit toch echt héél goed mogelijk is.

Bekijk recept
Romanesco met spinaziebechamelsaus

Romanesco met spinaziebechamelsaus

Zo snel, iets maken wat zo lekkers is, er zo mooi uitziet en je vitaliteit een flinke boost geeft.....een fluitje van een cent met Romanesco.

Meestal word ik geïnspireerd door een onderzoek dat ik lees en me dan afvraag: maar hoe vertaal ik dat dan naar het etensbord van mezelf? Zo ook dit artikel over glutathion in Medisch Dossier Magazine waarin staat dat cysteine vaak de beperkende factor is voor de aanmaak van glutathion: meester-viruskiller, meester-antioxidant en meester-ontgifter. En daarmee misschien wel de belangrijkste sleutel voor onze vitaliteit en gezondheid. Die zelfde dag liep ik tegen een prachtige biologische Romanesco aan bij de natuurwinkel. Daar wilde ik de vertaalslag naar ons bord mee maken. Wat lekker! En wat gemakkelijk te maken. En wat een feestelijk gerecht.

Bekijk recept
Indiase stoofpot

Indiase stoofpot

Darmen, Ontstekingen

Je darmslijmvliezen zijn een soort douane die ervoor moet zorgen dat alleen wenselijke stoffen vanuit je darmen worden opgenomen. Je darmslijmvliezen bepalen samen met je darmmicrobioom en het immuunsysteem in je darm zo’n 80% van je totale immuuncapaciteit. Ook zijn ze de finishing touch als het gaat om de eindvertering en opname van voedsel: je kunt nog zo gezond eten, de voedingsstoffen moeten wel opgenomen worden om jouw vitaliteit en veerkracht te kunnen ondersteunen. Weet dus hoe je kunt eten om deze douane intact te houden.

Bekijk recept
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

Mooi Eten magazine + Boek je Brein vitaal

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.