15 minuten taartbodem
Met resistent zetmeel voor je beste vrienden.
Dit vind ik zo leuk: op een feestdag ontbijten met taart. Met eentje die je binnen 15 minuten klaar hebt, een feestje is voor je (darm)gezondheid en de ingrediënten deels ook nog eens van duurzame kleine boeren uit Nederland afkomstig zijn. Dan kan de dag bijna niet mooier beginnen, vind ik.
Bereiding
Blender de helft van de muesli wat fijner in een keukenmachine. Meng dan de andere helft van de muesli erdoor. (Uiteraard kun je ook alle muesli fijnblenderen als je dat wenst). Spatel dan ook het eventuele lijnzaad (zie bij *) erdoor en vervolgens de gesmolten boter/kokosolie, de wortel en eventueel de banaan of het oerzoet. Verdeel het mengsel over een taartvorm (bijvoorkeur met een afneembare rand of een uitneembare bodem). Gebruik eventueel bakpapier onder de bodem. Verdeel het mengsel egaal over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet het in de koelkast. Na circa 15 minuten is je bodem opgestijfd en kun je de topping erover doen.
Zie ideeën voor toppings of andere ‘taartbodems zonder oven’ in mijn recepten hieronder.
Topping ideeën
VEGAN
- 400 ml Kokosslagroom
- 400 gram rood fruit (diepvries)
- Agar agar of gelatine (zie de verpakking, de dosering verschilt per merk, hoe zuur het fruit is en de totale hoeveelheid vloeistof)
- Eventueel wat diksap, honing of oerzoet (afhankelijk van het fruit)
- Eventueel wat kardemom, vanille of wat citrusrasp.
ORANJE TOPPING MET SINAASAPPEL & ROZENBOTTEL
Dit is echt zo’n mooie taart (zie ook de foto). Ik maakte deze voor Koningsdag, maar deze taart kun je gerust heel regelmatig eten, zo lekker en gezond is ie.
- 350 gram (kokos)Yoghurt
- 1oo gram rijpe banaan (of 30 gram oerzoet)
- 250 gram rozenbotteljam. (als je geen eigen jam hebt, kun je het kopen in de natuurwinkel)
- rasp van 1 citroen of sinaasappel (of paar druppels etherische citrus-olie)
- 7 a 8 gram agar agar
- Voor de topping: toefjes rozenbotteljam, sinaasappelrasp, sinaasappelpartjes, honing en eventueel wat crunchy granola of noten/pitten
MET RAUWMELKSE HANGOP
Zie dit recept van de Ontbijttaart voor deze heerlijke topping
MET EEN LOSSE RATJETOE TOPPING
Een heerlijke supersnelle taart die je met alle zomer- of diepvries fruit kunt maken”: Zomerfruittaart zonder oven. Dit is dus geen taart die je in keurige punten kunt snijden omdat de topping uit los fruit bestaat.
Of liever deze (zwarte) bessentaart zonder oven? Deze taart kun je ook weer met een andere bodem en een andere topping maken.
Ingrediënten
- 200-225 gram muesli*
- 80 gram fijngeraspte wortel
- 80 gram kokosolie of roomboter (au bain-marie laten smelten)
- 20-30 gram oerzoet. (of 100 gram banaan: ook een bron van resistent zetmeel!)
- Naar behoefte wat vanillepoeder, kardemom, kaneel wat citrusrasp etc.
*De muesli
- Ik gebruik voor deze taartbodem altijd mijn MOOIE Start Muesli met linzen.
- Maar ook vaak de MOOIE Start muesli van Natuurlijk bij Agnes. Beide muesli zijn rijk aan resistent zetmeel.
- Uiteraard kun je ook een andere muesli voor dit recept gebruiken, dan heb je wellicht minder resistent zetmeel. Bevat de muesli die jij gebruikt geen lijnzaad of psyllium, voeg dan een flinke eetlepel gebroken lijnzaad en 1 koffielepel psyllium door je taartmengsel, anders krijgt je taartbodem geen structuur.
- Weet dat resistent zetmeel pas zijn stevigheid krijgt na bereiding + afkoeling in de koelkast.
Rineke over dit recept
Je beste vrienden, die wil je natuurlijk graag iets lekkers voorzetten als ze komen. Hoe leuk is het als je ze dan iets voorzet:
- Wat superlekker is (althans vind ik)
- Wat bomvol mooie vezels, zoals resistent zetmeel, zit. Zo ben je letterlijk en figuurlijk goed gastheer voor de darmbacteriën van je vrienden en die van jezelf!
- Door het lijnzaad erin (en maal er ook gerust nog wat walnoten door) heb je ook een bron van Omega-3 vetzuren toegevoegd.
- Wat door de ingrediënten nauwelijks invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Zie ook mijn artikel “Koolhydraten, ze kunnen je maken of breken.”
- Wat grotendeels van duurzame, lokale ingrediënten gemaakt kan worden
- Wat binnen een kwartier klaar is.
- Wat ook heel gemakkelijk vegan gemaakt kan worden.
Nou, een leukere traktatie kan ik niet bedenken. En serveer deze taart ook gerust als ontbijt!
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.