Over onze (lokale) keuken

Het eten dat wij serveren, is net even anders. Mogelijk ook anders dan wat je thuis gewend bent. Als je regelmatig bij de gangbare horeca eet of daar een training geeft, is het goed om te weten hoe wij koken bij Puur Westerwolde:

  • We koken zo veel mogelijk met het seizoen mee.
    Een tomatensoepje in de winter is bij ons niet logisch, heerlijke pompoensoep wel! Dit betekent ook dat je bij ons ‘eet wat de pot schaft’. Eten à la carte kennen we niet, omdat het aanbod van de natuur en de seizoenen leidend is in het bereiden van onze gerechten.
  • De hoofdingrediënten van onze maaltijden komen van biologische boeren uit Westerwolde.
    Denk aan naakte haver, rauwmelkse kaas, boekweit, honing, groenten, quinoa, blaarkoppenburgers etc. Dit betekent dat we ons menu vooral baseren op de verkrijgbaarheid van voedingsmiddelen uit de directe omgeving.
    NB: als het ingrediënt op de kaart door omstandigheden niet van lokale en/of biologische afkomst is dan zullen wij dat uiteraard melden.
  • Wij gebruiken geen E-nummers/additieven of smaakversterkers, wel volop kruiden en specerijen.
    Kruiden, specerijen en wilde planten hebben allemaal hun eigen herkenbare smaak én een meerwaarde voor je gezondheid.
  • Omdat wij sterk geloven in de relatie tussen gezondheid van mens, dier en milieu werken wij veel met groente, fruit, kruiden en plantaardige eiwitten.
    Biologische zuivel, vlees en eieren van dieren die hebben gegraasd en hebben losgelopen, worden wel geserveerd, maar met mate.
  • We serveren gerechten met uitsluitend volle (en meestal glutenloze) granen en meelsoorten, zoals rogge, haver, quinoa, boekweit en gerst.
    Brood, crackers, koekjes, gebak of andere gerechten met bloem vind je bij ons niet op het menu.
  • We werken uitsluitend met ongeraffineerde en/of natuurlijke suikers.
    Een slagroomtaart serveren we niet, maar bij ons kun je bijvoorbeeld genieten van een appeltaart van havermeel, gezoet met vijgen en appels, van bonbons met pure chocolade en quinoa of van kokosreepjes met sinaasappel en abrikoos.
  • We gebruiken geen geraffineerd zout of geraffineerde olie.
    Wel zeezout, olijfolie, echte boter, omega 3-rijke oliën etc.
  • We serveren geen suikerhoudende frisdranken en sapjes of ice teas.
    Bij ons kun je genieten van water met fruit of kruiden, kruidenthee en groene thee, heerlijke gezonde, plantaardige ‘melk’, ‘smaakwatertjes’, smoothies met(water)kefir biologische koffie, kruiden-/groene thee, biologische wijn, Westerwolds bier en biologische, suikervrije sappen en biologische instant soep.
  • Wij werken met zo veel mogelijk verse en altijd onbewerkte ingrediënten.
    Alles is dus huisgemaakt en met veel aandacht en zorg bereidt. Daardoor kunnen we niet aan last minute verzoeken voldoen, laat ons dus op tijd weten dat je wilt reserveren. Je bent van harte welkom!

Herkomst van de lokale hoofdingrediënten

  • Kaas, yoghurt, melk, ijs: Bio Boerderij Landleven
  • Roggebollen/roggebrood: Bakker Meijer
  • Groente: (h)eerlijk Westerwolds Land, Groenteboerinnetje ter Apel /
  • Blaarkoppenburgers; kloosterboerderij Bleyendal
  • Graanproducten als quinoa, naakte haver, pannenkoekmix etc.: PUUR Rineke
  • Bier: Bierbrouwerij Westerwolde
  • Wijn etc: bij Thijs Vlagtwedde
  • Diversen: Jansma Haule