Sinds begin 2022 zijn wij gestopt met PUUR Westerwolde als trainings-, vergader-, cursus-, groeps- en horeca-locatie. Je kunt er hier verder over lezen. Maar het prachtige concept... dat gaat door. Hoe kan het ook anders: mensen informeren en inspireren tot écht, gezond, lekker en lokaal voedsel is al 20 jaar de rode draad van ons bedrijf. Aan die transitie bijdragen door producten te ontwikkelen die hieraan bijdragen, is een grote drijfveer onder ons project Heerlijk Westerwolds Land. Van de gewassen die op het land, in de houtwallen en in de moestuin verbouwd worden ontwikkelen wij prototypes van producten. Zodra de teelt, verwerking en ontwikkeling gelukt is wordt het prototype uit handen gegeven aan producenten die het vervolgens op de markt zetten. Zo dragen wij een klein steentje bij aan de vermindering van voedselkilometers, bestaansrecht voor de kleinere boeren en écht eten voor de consument. 

In Westerwolde worden veel oergranen verbouwd door de biologische boeren. Naakte haver, naakte gerst, boekweit, en rogge vormen de basis van een prototype brood dat niet alleen lokaal, zeer voedzaam en lekker is. Maar ook nog eens bijdraagt aan een gezond cholesterol en een gezonde insulinehuishouding. 

De gezondheid van de mens is direct gelinkt aan de gezondheid van de aarde. Kiezen voor je eigen gezondheid is daarmee direct een keuze voor een gezondere wereld.

Rineke

Het concept van PUUR Westerwolde

Dit is het concept van PUUR Westerwolde: Juist in deze tijd van globalisering en crisissen geloven wij, misschien wel meer dan ooit, dat ons concept 'het nieuwe normaal' gaat worden:

 1. Voeding met echte voedingswaarde. Van duurzaam en onbewerkt voedsel, zonder pakjes en zakjes, geraffineerde melen of oliën en geraffineerde suikers. Goed voor de gezondheid van de aarde, goed voor die van de mens. Waar ‘verrassend doordacht’ over nagedacht is.
  • Lokale hoofdingrediënten van duurzame/biologische regionale boeren/telers en kleine producenten. ‘Eten wat de pot schaft’. Het aanbod van de natuur en de seizoenen, beschikbaar in de regio, is leidend.
  • Mensen verbinden met hun voeding door het verhaal erachter te vertellen en eten een gezicht te geven.
  • Bijdragen aan een Nederlandse norm die ook buitenshuis (in horeca, kantines, zorginstellingen, scholen etc.) een keuze geeft in duurzame, lokale en onbewerkte voeding. Zodat iedereen die dat wil voor gezond kan kiezen.
  • Echt eten voor iedereen betaalbaar. Omdat gezond eten vele malen duurder is dan ongezond eten, worden de zwakkeren in de samenleving het sterkst getroffen door voedingsgerelateerde ziekten. Inkomensongelijkheid en gezondheidsongelijkheid gaan vaak hand in hand.
  • Het creëren van een nieuwe Nederlandse normaal: niet alleen thuis, maar ook buitenshuis (in horeca, kantines, zorginstellingen, scholen etc.) dragen we dit concept uit. Zodat overal en iedereen dit dat wil ook voor gezond kan kiezen.
  • Gezond eten is vele malen duurder dan ongezond eten. Daarmee worden de zwakkeren in de samenleving het sterkst getroffen door voedingsgerelateerde ziekten. Inkomensongelijkheid en gezondheidsongelijkheid gaan vaak hand in hand. Echt eten moet betaalbaar zijn voor iedereen. Met ons concept willen we hier een steentje aan bijdragen.
  • Plantaardige kracht. Omdat wij sterk geloven in de relatie tussen gezondheid van mens, dier en milieu, gaat het concept uit van veel groente, fruit, kruiden en plantaardige eiwitten. Biologische zuivel, vlees en eieren van dieren die hebben gegraasd en hebben losgelopen, zijn wel een onderdeel.
  Bloemensalade met bloemen, blaadjes en vruchten van Heerlijk Westerwolds Land

  Zo dragen wij het concept van PUUR Westerwolde in én buiten Westerwolde uit

  1)Via Westerwoldse lunchboxen & catering:

  Lunchbox ‘Verrassend doordacht’: We noemden dit 'Verrassend Doordacht' omdat er verrassend goed is nagedacht over de herkomst en het gezonde effect ervan. Minimaal 60% van de ingrediënten in deze Westerwoldse lunch is afkomstig van boeren, telers en kleine producenten uit de regio.

  Kom je naar Westerwolde om te wandelen, fietsen, kanoën of voor een andere reden? Dan kun je onze Westerwoldse lunchbox bestellen. Je kunt deze meenemen of aan tafel opeten bij Gasterij Natuurlijk Smeerling

  Klik hier voor meer informatie over de lunchbox of om deze te bestellen.

  We hebben bovendien 2 prachtige fiets- en wandelroutes voor je gemaakt: ze lopen van Gasterij Smeerling naar Heerlijk Westerwolds Land. Bij Gasterij Smeerling kun je uitgebreid lunchen. Het zijn prachtige routes door ‘het best bewaarde geheim van Nederland’. Zo wordt Westerwolde namelijk ook wel genoemd. Lees verder in het artikel dat Columbus Travel erover schreef.

  2) Catering:

  Ook kunnen wij onze 'Verrassend Doordachte' Westerwoldse lunches serveren bij bedrijven, op evenementen of bij families (minimaal 15 personen) Minimaal 60% van de ingrediënten in de 'verrassend doordachte' Westerwoldse lunch is afkomstig van boeren, telers en kleine producenten uit de regio.

  3) Via Heerlijk Westerwolds Land

  Ons educatieve Agroforestry project is vooral bedoeld voor educatie en informatie. Je leest en ziet er alles over via deze link.


  Sinds maart 2022 zijn wij Rustpunt geworden op Heerlijk Westerwolds Land. Wandelaars, fietsers en andere voorbijgangers. 

  Heerlijk Westerwolds Land grenst aan heel wat wandel- en fietsroutes. We heten je van harte welkom op de Borgerschapenweg 8 in Sellingen. Want alles wat ons land biedt, delen we graag met voorbijgangers.

  Op het land staan verscheidene bankjes waar je lekker kunt gaan zitten. En maak gerust een wandelingetje tussen de houtwallen door.

  4) Via mijn bookazine "Mooi Eten"

  Mijn bookazine “Mooi Eten” is helemaal gericht op het concept van PUUR Westerwolde: mensen weer betrekken bij het mooie van hun eten, ze aan te zetten tot lokaal voedsel en weer in contact te komen met de boer, de natuur, de producent etc. Wil jij als duurzame producent, teler, of organisatie een plekje in mijn magazine? Laat het ons weten!

  5) Via recept- en productontwikkeling

  Als er iets is waar ik ongelooflijk veel plezier aan beleef dan is het wel om producten en recepten te ontwikkelen met wat de regio/Nederland aan hoofdingrediënten biedt. Deze vinden hun weg via webshops, cateraars, horeca en boerderijwinkels. Wil je dat ik meedenk met jou voor jouw regionale producten? Laat het me weten!

  6) Via concepten in kantines, restaurants, instellingen

  Een bijdrage leveren om buitenshuis dit concept te implementeren in kantines van bedrijven, (sport)scholen, zorginstellingen en voedselcoöperaties en horeca. Ook hierover zal ik via deze website, mijn bookazine Mooi Eten en mijn nieuwsbrieven iedereen informeren. Wil je dat ik meedenk met jouw idee voor een duurzame lokale kantine of sportschool? Laat het me weten!

  De kracht van lokaal voedsel:

  1. Waarom van ver halen als lekker en gezond voedsel om de hoek geteeld wordt? Wat een enorme hoeveelheid voedselkilometers- en daarmee milieubelasting- kunnen we besparen door voedsel van Nederlandse bodem te eten.
  2. We maken het voor kleinschalige boeren en producenten makkelijker om te overleven. Groot, groter, grootst lijkt het adagium in de industriële landbouw. Maar hoe groter, des te meer monoculturen. En deze monoculturen zetten de boer onder druk, zorgen voor verlies van biodiversiteit en daarmee voor verlies van diversiteit in ons voedsel. Dit heeft ook grote consequenties voor de gezondheid van de mens. Onze gezondheid gedijt bij divers voedsel.
  3. Mooi voor het landschap. Kleinschalige natuurinclusieve en biologische boeren kunnen bijdragen aan een mooi landschap. Uit onderzoek blijkt dat nagenoeg elk mens een mooi kleinschalig landschap veel meer waardeert dan een ‘groene woestijn van raaigras’.
  4. Betaalbaar voedsel. Veelal verloopt de keten van lokaal voedsel niet via allerlei tussenpartijen maar direct van boer/teler naar producent en vervolgens naar het bord van de consument. Zo wordt écht eten voor iedereen toegankelijk.

  Mooi eten komt uit de lokale keten

  Mijn bookazine “Mooi Eten” is helemaal gericht op het concept van PUUR Westerwolde. Daarom blijven we ons inzetten voor mooie, lokale initiatieven. Met elk jaar een nieuwe editie van ‘Mooi Eten’. Ook in mijn nieuwsbrieven tref je maandelijks een 'lokale held' aan: een bedrijf, boer, teler of kleine producent die de kracht van lokaal, duurzaam en onbewerkt eten omarmt. Je kunt je hier, geheel vrijblijvend, aanmelden voor mijn nieuwsbrief.