PUUR Westerwolde

Proef de natuur.

Per 1 januari 2022 zijn wij definitief gestopt met onze prachtige trainings-, vergader-, cursus-, groeps- en horeca-locatie PUUR Westerwolde. Met heel veel pijn in ons hart, omdat we er heel veel van onze energie, bezieling en passie in hebben gestopt. Maar na twee jaar restricties moeten we toch erkennen dat het met groepen op deze locatie niet lukt met alle beperkingen van deze tijd. En al helemaal niet om iedereen, zonder restricties, te kunnen ontvangen. Je kunt er hier verder over lezen. Maar het prachtige concept... dat gaat door. Gelukkig was PUUR Westerwolde een middel en geen doel: volledig verweven met waar we ons al 20 jaar voor inzetten.

In alle kennis die we delen, is dit de rode draad: de gezondheid van de mens is direct gelinkt aan de gezondheid van de aarde. Kiezen voor je eigen gezondheid is daarmee direct een keuze voor een gezondere wereld.

Het concept van PUUR Westerwolde

Daarom blijven we het concept van PUUR Westerwolde uitdragen. De vorm waarin wordt alleen anders. Juist in deze tijd geloven wij, misschien wel meer dan ooit, dat ons concept 'het nieuwe normaal' gaat worden:

 1. Voeding met echte voedingswaarde. Van duurzaam en onbewerkt voedsel, zonder pakjes en zakjes, geraffineerde melen of oliën en geraffineerde suikers.
   
 2. Hoofdingrediënten van regionale boeren/telers en kleine producenten.
   
 3. Recepten/gerechten/producten waarover 'verrassend doordacht' is nagedacht wat betreft de gezondheid van mens en aarde.
   
 4. Mensen verbinden met hun voeding door het verhaal te vertellen dat gezond voedsel altijd afkomstig is uit een gezonde bodem en een gezonde omgeving.
   
 5. Bijdragen aan een Nederlandse norm die ook buitenshuis (in horeca, kantines, zorginstellingen, scholen etc.) een keuze geeft in duurzame, lokale en onbewerkte voeding. Zodat iedereen die dat wil voor gezond kan kiezen.
   
 6. Echt eten voor iedereen betaalbaar. Omdat gezond eten vele malen duurder is dan ongezond eten, worden de zwakkeren in de samenleving het sterkst getroffen door voedingsgerelateerde ziekten. Inkomensongelijkheid en gezondheidsongelijkheid gaan vaak hand in hand.

Concreet vertaald naar voeding betekent dit:

Zo veel mogelijk met het seizoen mee

Een tomatensoepje in de winter is in dit concept niet logisch, heerlijke pompoensoep wel! Dit betekent ook het draait om ‘eten wat de pot schaft’. Het aanbod van de natuur en de seizoenen, beschikbaar in de regio, is leidend.

Zo veel mogelijk uit de regio

De hoofdingrediënten van de maaltijden zijn van lokale oorsprong. Ze zijn gemaakt door lokale producenten of afkomstig van lokale biologische boeren. Of boeren die natuur inclusief (dus met de natuurlijke processen mee, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen) hun beroep uitoefenen.

Kruiden en specerijen

E-nummers, additieven of smaakversterkers zijn geen onderdeel van het concept, wél volop kruiden en specerijen. Pakjes en zakjes maken dus niet of nauwelijks deel uit van het concept. Kruiden, specerijen en wilde planten hebben allemaal hun eigen herkenbare smaak én een meerwaarde voor je gezondheid.

Plantaardige kracht

Omdat wij sterk geloven in de relatie tussen gezondheid van mens, dier en milieu gaat het concept uit van veel met groente, fruit, kruiden en plantaardige eiwitten. Biologische zuivel, vlees en eieren van dieren die hebben gegraasd en hebben losgelopen, zijn wel een onderdeel.

Volle granen en meelsoorten

Er wordt uitsluitend gewerkt met volle (ook glutenloze) granen en meelsoorten, zoals rogge, haver, quinoa, boekweit en gerst. Brood, crackers, koekjes, gebak of andere gerechten van geraffineerde bloem vinden wij niet passen in het concept.

Geen geraffineerde suikers, zout en olie

In het concept wordt uitsluitend gebruik gemaakt van ongeraffineerde en natuurlijke suikers. Heerlijk genieten van een appeltaart van havermeel, gezoet met vijgen en appels of van bonbons met pure chocolade en geroosterde boekweit wél. Geraffineerd zout of geraffineerde olie maken ook geen deel uit van het concept. Zeezout, olijfolie, echte boter en omega 3-rijke oliën wél.

Gezonde en lekkere drankjes

Suikerhoudende frisdranken en sapjes of ice teas zijn ook geen onderdeel van het concept. Genieten kun je ook van water met fruit of kruiden, kruidenthee en groene thee, heerlijke gezonde, plantaardige ‘melk’, ‘smaakwatertjes’, smoothies met(water)kefir biologische koffie, kruiden-/groene thee, biologische wijn, streekbiertjes en biologische, suikervrije sappen

De manieren waarop we PUUR Westerwolde blijven uitdragen

1) In Westerwolde

 • In Westerwolde dragen we dit concept verder uit via ons catering lunchbox/catering concept. We noemden dit 'Verrassend Doordacht' omdat er verrassend goed is nagedacht over de herkomst en het gezonde effect ervan. Kom je naar Westerwolde om te wandelen, fietsen, kanoën of voor een andere reden? Dan kun je deze Westerwoldse lunchbox bestellen. Je kunt deze meenemen of aan tafel opeten bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. Klik hier voor meer informatie over de lunchbox of om deze te bestellen.
 • We hebben 2 prachtige fiets- en wandelroutes voor je gemaakt: ze lopen van Gasterij Smeerling naar Heerlijk Westerwolds Land. Bij Gasterij Smeerling kun je uitgebreid lunchen. Het zijn prachtige routes door ‘het best bewaarde geheim van Nederland’. Zo wordt Westerwolde namelijk ook wel genoemd. Lees verder in het artikel dat Columbus Travel erover schreef.
 • Ook kunnen wij onze 'Verrassend Doordachte' Westerwoldse lunches serveren bij bedrijven, op evenementen of bij families (minimaal 15 personen)
 • Op Heerlijk Westerwolds land zoeken we naar een manier om mensen weer te kunnen ontmoeten. En trainingen en lezingen met de (h)eerlijkheden van het land aan te bieden. De tijd zal het leren of wel of niet doorgaat. Wij hebben immers de deuren van PUUR Westerwolde gesloten omdat we voor iedereen gastvrij willen zijn. Via mijn nieuwsbrieven zal ik hierover communiceren.
Westerwoldse 'verrassend doordachte lunchbox'

Minimaal 60% van de ingredienten in de 'verrassend doordachte' Westerwoldse lunch zijn afkomstig van boeren, telers en kleine producenten uit de regio.

2) Op deze website

Zoals ik al aangaf: het concept van PUUR Westerwolde is al jarenlang de rode draad van ons bedrijf. Dus in alle recepten, artikelen, lezingen en op Heerlijk Westerwolds Land dragen we dit uit.

3) Mijn bookazine "Mooi Eten"

Mijn bookazine “Mooi Eten” is helemaal gericht op het concept van PUUR Westerwolde. Wat zou het mooi zijn als het ‘mainstream’ wordt dat we minder eten importeren uit verre landen. Waarom van ver halen als het om de hoek geteeld wordt? Wat een voedselkilometers kunnen we besparen door voedsel van Nederlandse bodem te eten. Bovendien maken we het dan voor kleinschalige boeren en producenten makkelijker om te overleven. Daarom blijven we ons  inzetten voor mooie, lokale initiatieven. Met elk jaar een nieuwe editie van ‘Mooi Eten’.

4) Recept- en productontwikkeling

Als er iets is waar ik ongelooflijk veel plezier aan beleef dan is het wel om producten en recepten te ontwikkelen met wat de regio/Nederland aan hoofdingrediënten biedt. Deze zullen hun weg vinden via webshops, cateraars, horeca en boerderijwinkels.

5) Buitenshuis, op het werk/school

Een bijdrage leveren om buitenshuis dit concept te implementeren in kantines van bedrijven, (sport)scholen, zorginstellingen en voedsel coöperaties en horeca. Ook hierover zal ik via deze website en mijn nieuwsbrieven iedereen informeren.

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.