Gouden olie

Mild smakende Vegan olie voor muesli, smoothie, salades of spreads. Met een prachtige diep oranje kleur.

Gezond vet, vet gezond!

Een goede balans tussen omega 3-, 6- en 9-vetzuren (resp. alfalinoleenzuur, linolzuur en oliezuur) is belangrijk voor je totale gezondheid. Omega 3 en 6 kan je lichaam niet zelf aanmaken. Daarom zul je die uit je voeding moeten halen. Het gemiddelde Nederlandse eetpatroon bevat echter veel meer omega 6 dan omega 3. Koolzaad, hennepzaad, maar vooral lijnzaad en perilla bevatten wezenlijke hoeveelheden omega 3. Deze olie bevat dan ook net iets meer omega 3 dan omega 6. Omega 3 draagt o.a. bij aan de instandhouding van normale cholesterol gehalten in het bloed. Dit gunstige effect wordt al verkregen bij een dagelijkse in name van 2 gram. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl zijn daarbij belangrijk. Voor een goede omega 3/6-verhouding is het raadzaam om de hoeveelheden omega 6 te beperken.

Gebruik

Uitsluitend koud gebruiken. Donker en koel bewaren. Dosering: Gebruik ± 1 eet lepel per dag. Lekker in muesli, smoothie, spread, groentesap, koude sauzen/soepen, toetjes of als dressing voor een salade. Puur innemen voor een maaltijd kan uiteraard ook.

Belangrijk

Als je meer gezonde vetten als deze olie gaat gebruiken, heb je ook een grotere behoefte aan vitamine E. Daarom is het goed om dagelijks een beetje noten, zaden etc. te eten.

Ingrediënten

Koolzaadolie*, lijnzaadolie*,hennepolie*, Perilla olie*, Asta marine astaxanthine oplossing (waarvan 95% olijfolie en 5% astaxanthine)

* Deze gouden olie bestaat voor 99% uit biologische ingrediënten.

De astaxanthine is afkomstig van de gekweekte plantaardige alg Haematococcus pluvialis.

NB: de koolzaadolie is uiteraard non GMO en bevat geen erucazuur.

Weetje

Deze olie bevat astaxanthine, een carotenoïde uit een alg. Het pigment van astaxanthine geeft dieren die deze alg eten (flamingo’s, zalm, kreeft, krab en garnaal) hun roze/oranje kleur. Dat is de reden van de kleur van deze olie.

Let op: krijg je het pigment in je kleding dan is het erg lastig om het eruit te verwijderen.

1 eetlepel Gouden Olie bevat 2.6 mg astaxanthine.

Waar te koop?

Verkooppunten

Rineke over de Gouden olie

Voor iedereen die uit principe of uit milieuoverwegingen geen vette vis eet of vis gewoon niet lekker vindt is het best lastig om toch voldoende Omega 3 in je dagmenu te verwerken. De meest gegeten voedingsmiddelen in Nederland bevatten simpelweg geen optimale hoeveelheden Omega 3. Lijnzaadolie is de gemakkelijkst verkrijgbare bron die flink wat Omega 3 bevat. Maar om nu te zeggen dat je culinaire hoogstandjes bereikt met lijnzaadolie? Dat geldt in elk geval niet voor mijn smaakpapillen. Daarom ben ik eindeloos aan het mengen, proeven en berekenen geslagen: met als resultaat deze mild smakende olie die je heel gemakkelijk kunt gebruiken. Al jaren is mijn favoriete kleur oranje: dus wat een feest om je eten te verrijken met deze prachtige oranje olie. Lekker en gezond eten is niet alleen een kwestie van smaak, het oog wil ook wat:

Ontbijten met een scheutje oranje olie door je muesli, een scheutje door een tomaten-, pompoen- of bloemkoolsoepje, de kleur van een (wortel)salade, groentespread of smoothie verlevendigen, een eiersalade accentueren met deze olie of een scheutje over de hutspot op je bord. Zolang je deze olie maar niet verhit kun je al je creativiteit gebruiken. Voeg de olie altijd pas op het laatste moment aan je gerecht toe: Een Omega 3 rijke olie (geldt ook voor Omega 6 overigens) is erg gevoelig voor licht en zuurstof.

NB: Een dergelijke Omega 3 olie is niet 1 op 1 vergelijkbaar met kant-en-klare EPA & DHA uit visolie/algenolie capsules. Wil je meer weten over de omzetting van een Omega 3 olie naar EPA en DHA? Lees dan dit artikel >

En mijn andere drijfveer waarom ik zo graag deze olie wilde maken: diversiteit op je bord is misschien wel de belangrijkste tip die je kunt geven als het gaat om gezond voedsel. Dat geldt ook voor variatie in oliën en vetten: kies dagelijks uit verschillende bronnen je oliën en vetten. Dat wordt met deze olie een stuk gemakkelijker omdat het een mix is van 4 verschillende oliën. En astaxanthine!