Skip to content

Wie is Rineke? En wat heeft ze allemaal gedaan?

Om mensen te enthousiasmeren te informeren en handvatten te geven, schrijf ik boeken, geef ik lezingen en ontwikkel ik producten. Op Heerlijk westerwolds land zijn we bezig met de teelt van gewassen met een toegevoegde waarde voor mens, dier en aarde. Met het platform “Mooi Eten uit de lokale keten” beogen we lokaal & duurzaam eten overal in Nederland het ‘nieuwe normaal’ willen laten worden.

Op deze pagina lees je hoe ik ooit begonnen ben, wat ik allemaal gedaan heb en wat mijn grote droom is.

live-green-magazine-rineke-dijkinga
  • Jeugd Rineke

    Boswachter of dierenarts

    Ik groeide als kind op in een klein dorpje. Na schooltijd waren we altijd buiten tussen de dieren en planten. Ik wist als kind helemaal zeker wat ik wilde worden: boswachter of dierenarts. Dat werd eigenlijk niets, omdat ik eerst een pony kreeg en daarna een paard. Ik was helemaal gek van paarden. Toen vroegen mijn ouders na mijn VWO: “Wat wil je? Wil je gaan studeren of wil je je paard houden? Allebei lukt niet. Mijn beslissing voelde volkomen natuurlijk: ” Natuurlijk houd ik mijn paard”. En zo zocht ik als 18 jarige een baan.
    Rineke Dijkinga in haar jeugd
  • 1978 (18 jaar)

    Eerste baan, daarna Randstad

    Mijn eerste baan was als administratief medewerkster. Na een jaar vroeg Randstad uitzendbureau: “Wij hebben een veel leukere baan: wil je niet voor ons komen werken?” Toen ging ik aan de slag voor Randstad en mocht ik een nieuwe vestiging opstarten.
    Rineke Dijkinga aan het werk bij Randstad
  • 1986

    Van Groningen naar Zeeland

    Mijn toenmalige partner verhuisde naar Zeeland, en ik wilde mee. In de zeventien jaar dat we hier woonden, kwam ik in een mallemolen terecht met mijn baan. Ik was overgeplaatst naar Zeeland en werd eerst vestigingsleider, toen vestigingsmanager, daarna manager van meerdere vestigingen, en ten slotte accountmanager. Ik had een fantastische baan waar ik veel heb geleerd, ontzettend heb gelachen, maar waar het ook enorm druk was.
     
  • 1995

    Een hernia en verloren roots

    Na een paar jaar in Zeeland kreeg ik een hernia die maar niet leek weg te gaan. Ik kon niet
    lopen, ik kon niet zitten, maar ik kon wel fietsen. De bedrijfsarts zei: “Pak je fiets en ga gewoon de hele provincie Zeeland rondfietsen en genezen.” Ik ben van huis uit opgevoed met kruiden, natuur en dieren en ik zal het nooit vergeten, maar de eerste dag dat ik door Zeeland fietste, keek ik om me heen en dacht: ‘Zag ik nou een paardenbloem of een pinksterbloem?’. Dat maakte me zo verdrietig. Ik was mijn roots gewoon kwijtgeraakt.
  • 1996

    Een nieuwe start

    belanden. Ik werd door iemand getipt om naar een natuurgeneeskundige te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. De natuurgeneeskundige zei tegen mij: “Heeft iemand jou ooit verteld dat rugklachten een hele grote link hebben met je spijsvertering? En dat jouw spijsvertering ernstig heeft geleden onder alle stress en ongezond eten van de laatste jaren?” Ik ging aan de slag met voeding, kruiden en ontgiften en wonder boven wonder: ik liep niet meer met mijn neus over de grond, maar ik kon echt weer een beetje lopen. Ik heb de natuurgeneeskundige opgebeld en gezegd: “Wat jij doet, dat is precies wat ik wil. Denk je dat ik dat zou kunnen doen?” Het antwoord was ja, en toen was alles eigenlijk heel snel geregeld. Ik begon met de opleiding natuurgeneeskunde in Bloemendaal aan de Hogeschool van Natuurgeneeskunde, waar ik werd opgeleid tot natuurgeneeskundig therapeut en Klassiek Homeopaat.
     
  • 1997

    Nieuwe baan en studeren

    Ik zou parttime gaan werken bij Randstad en parttime studeren, wat twee heel verschillende
    werelden bleken. Na een maand besloot ik me volledig te richten op mijn studie en nam ik
    ontslag bij Randstad. Tot grote hilariteit van velen ben ik daarna gaan werken in een
    winkeltje waar ze veel natuurlijke producten verkochten. Daar heb ik tijdens mijn studietijd de tijd van mijn leven gehad en ongelooflijk veel geleerd. Toen ik na bijna zes jaar afstudeerde, dacht ik: nu gaan we met de praktijk beginnen. Maar hoe dan?
     
  • 2003

    Van Zeeland naar Sellingen

    In de tussentijd gingen we bijna ieder weekend naar Groningen voor een feestje of
    verjaardag, omdat onze ouders en familie daar woonden. Daarom kochten we een heel klein huisje in de bossen van Sellingen, zodat we in de weekenden een plekje voor onszelf hadden. Bijna aan het einde van mijn studietijd waren we voor de allereerste keer ongeveer drie weken in Sellingen voor vakantie. Toen de vakantie voorbij was en we terug moesten
    naar Zeeland, was ik nog nooit zo verdrietig. Ik was zo enorm verknocht aan deze streek dat ik mijn toenmalige partner vroeg: “Kunnen we niet weer in Groningen gaan wonen?” Zo gezegd, zo gedaan. In Sellingen begon ik met mijn praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde. Een jaar na het behalen van mijn diploma in Bloemendaal startte ik met de 2-jarige orthomoleculaire KNPI (Klinische Psycho Neuro Immunlogie opleiding in Doorn).
  • 2007

    Samen met boswachter Jan

    Ik kende hier natuurlijk helemaal niemand en vroeg me af: ‘hoe begin je ergens waar je niemand kent?’ Daarom ging ik iets doen wat ik heel leuk vind: met groepjes mensen de natuur in om ze te vertellen over de kracht van kruiden, bloemen, bomen en voeding. Zo konden mensen in de omgeving mij leren kennen en dan zou de praktijk vast wel gaan lopen. En dat gebeurde ook. Voordat ik begon met die wandelingen door de natuurgebieden van Sellingen, vroeg ik me af of dat wel zou mogen. Op het moment dat ik me dat bedacht, zag ik op de heide een surveillerende boswachter aan wie ik mijn plan uitlegde. Ik kreeg goedkeuring van de boswachter als ik maar niet met hordes mensen op pad ging. Hij vroeg of hij de eerste keer mee mocht om te zien wat ik ging doen en vertellen. En om te kijken of dat paste in de filosofie van hun bedrijf. Boswachter Jan, want zo heette hij, ging mee en werd uiteindelijk mijn partner. We deelden zoveel passies voor de natuur en hoe het leven eruit zou moeten zien. Inmiddels zijn we al jaren samen.
  • 2011

    Boeken schrijven

    Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ik boeken te schrijven:
    Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie, en in 2021 het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten met pure, duurzame en onbewerkte ingrediënten, plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Daarna volgden er nog 2 magazines: MOOI Eten | Goed om te weten en
    MOOI Eten | MOOI Leven. Begin 2024 waren er ruim 320.000 boeken verkocht.
  • 2014

    Oprichting merk PUUR Rineke

    Korte tijd na het uitkomen van mijn eerste boek werd eten “á la Rineke” een begrip aan veel
    keukentafels. Ik kreeg veel vragen van gebruikers van het boek of ik de havermuesli of de Mediterrane mix in een kant-en-klaar zakje op de markt kon brengen. Zo ontstond mijn eigen merk, PUUR Rineke. In de loop der jaren heb ik steeds meer producten toegevoegd, allemaal met het motto: ‘100% voedingswaarde, verder niks.’
  • 2017

    Stoppen met de praktijk

    In 2017 stopte ik met mijn praktijk. Ik had lange wachtlijsten en moest elke week meer
    mensen teleurstellen omdat ze niet bij mij terecht konden. Ik deed mijn vak met passie en wilde juist iedereen graag helpen. Dat knaagde aan me. Ik besloot dat het effectiever zou zijn als ik mijn kennis en ervaring niet meer 1 op 1 met mensen zou delen maar aan grotere groepen tegelijk. Dan zou ik in een week veel meer mensen kunnen bereiken. Dus startte ik
    met nog meer schrijven (ook voor vakbladen, tijdschriften en platforms), nieuwe boeken, lezingen, trainingen en cursussen.
  • 2019

    Verkoop PUUR Rineke aan Frenchtop Natural Care B.V.

    Het merk groeide zo snel dat ik besloot om PUUR Rineke te verkopen aan Frenchtop
    Natural Care B.V. Door deze verkoop kon ik me weer volledig op mijn passie richten: vertellen, trainen, schrijven en producten ontwikkelen. Het merk bestaat dus nog steeds, maar zonder enige bemoeienis van mij.
     
  • 2018

    Heerlijk Westerwolds Land gekocht

    Met de opbrengst van de boeken hebben Jan en ik een paar hectare landbouwgrond
    gekocht. Samen met Wageningen Universiteit / Agroforestry en een ervaren bio boer proberen we een kleine bijdrage te leveren aan bijen, bodem, boeren en jouw bord. Heerlijk Westerwolds Land is ons educatieve project waar ‘gezondheidswaarde per hectare’ de rode draad vormt. Hier kun je zien, voelen, beleven en proeven (niet kopen) wat Agroforestry, permacultuur en zoveel mogelijk biodiversiteit voor de gezondheid op ons bord kunnen betekenen. Op de mini-akkers werken we met Agroforestry, in de moestuin met permacultuur en we hebben de afgelopen jaren honderden planten, struiken en bomen aangeplant om de biodiversiteit te verhogen.
    Lees meer over Westerwolds Land
  • 2023

    Platform opgericht

    Ik inspireer je graag om meer lokaal en MOOI te eten en om je te laten ervaren en proeven
    dat ‘MOOI eten’ niet alleen vult, maar vooral voedt. Dit doe ik door mensen te informeren over wat ‘MOOI eten’ voor je gezondheid kan doen, wie dit ‘mooie eten’ met liefde heeft gemaakt en wat de passie van deze boer/teler of producent is. Daarom enthousiasmeer ik mensen met verhalen over ‘MOOI eten’ als inspirator. Of door het als creator tot leven te laten komen op het bord van anderen. Bij iedereen die een training, oogstdag, seminar of zomerschool bij ons volgt hopen we het vonkje van verlangen naar écht eten te laten ontbranden. Mooi voor de gezondheid en het welzijn van de mens en alles wat leeft op deze aarde. Lees meer over MOOI eten
  • Utopia

    Mijn droom

    Mijn grote droom is dat we onze sociale omgeving écht sociaal gaan inrichten, al van jongs af aan. Dat we jonge kinderen vanaf nu weer wezenlijk voedsel en échte geschenken schenken en laten geven. Ik weet bijna zeker dat het het ‘nieuwe normaal’ kan worden dat we onze geliefden -en de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd- eten en geschenken voorschotelen die respect hebben voor de gezondheid van de aarde en al wat leeft. Zullen we dus starten met DOEN? Mijn grootste geschenk zou zijn dat jij gelooft in mijn droom. En gaat meedoen.