Mijn missie
Ik werk aan een gezonde en leefbare wereld door jou te informeren over welke invloed jouw dagelijkse voedsel heeft op jouw gezondheid. Hoe jij ervoor zorgt dat wat op je bord ligt jou niet alleen vult, maar vooral ook voedt. En hoe je daarbij zo veel mogelijk rekening houdt met duurzaamheid, in de breedste zin van het woord.
Zo kan jij keuzes maken die niet alleen gezond zijn, maar die bovendien een feestje zijn voor je smaakpapillen. En gezond zijn voor de wereld om je heen.
Zo draag ik mijn missie uit
- Door jou te informeren over de ingenieuze werking van je lichaam en brein. Ik vind het iets om stil van te worden hoe je lichaam dagelijks alles op alles zet om jou zo gezond mogelijk door het leven te loodsen. Ik vertel je heel graag op welke manier voeding jouw gezondheid optimaal kan ondersteunen: “Laat uw medicijn uw voeding zijn en uw voeding uw medicijn.”
- Door jou te verleiden met smakelijke recepten in mijn boeken en op mijn website. Ik ben ervan overtuigd dat je elke maaltijd maar ook tussendoortjes of feesthapjes zo kunt bereiden dat het je smaakpapillen in de watten legt én jouw gezondheid optimaal ten goede komt. Vaak in een handomdraai. En ook zonder keukenprins(es) te zijn.
- Door jou te inspireren om te kiezen voor gezond voedsel: duurzaam, onbewerkt, vitaal en vooral gevarieerd. Jouw gezondheid en die van jouw voedsel zijn innig met elkaar verbonden. Door voedsel te kiezen dat jouw gezondheid optimaal dient, maak je automatisch een keuze die ook goed is voor de wereld om je heen. Met elke euro die we uitgeven aan wat we eten, kiezen we dus ook voor de wereld waarin we willen leven.
- Door je te vertellen over de herkomst van je voedsel, door je mee te nemen in de wereld van lokaal en duurzaam voedsel uit een gezonde bodem en een gezonde omgeving. We laten je graag, via onze evenementen en trainingen op Heerlijk Westerwolds Land, kennis maken met de eindeloze mogelijkheden om (betaalbaar, divers en (h)eerlijk) mee te eten met de seizoenen. Door te kiezen voor voedsel uit een gezonde bodem, leg je ook direct een stevige bodem onder je eigen (darm)gezondheid.
- Door je gerust te stellen dat elk stapje er één is. Begin gewoon! Ook al ga je alleen maar je ontbijt gezonder maken, je darmflora van meer vezels voorzien of meer groentes in je menu verwerken. Alle kleine beetjes helpen, voor zowel jouw gezondheid als die van de wereld. En als je dan de smaak te pakken hebt… dan wil je vast niet meer anders, weet ik uit ervaring. Zo wordt menigeen ambassadeur van (h)eerlijk eten.
“Wat ik uit de grond van mijn hart het allerliefst doe: jou vertellen over de kracht van (h)eerlijke, onbewerkte voeding én je deze kracht te laten ervaren. Zodat je wordt verleid om gezonde keuzes te maken voor jezelf en de wereld. Daar is letterlijk en figuurlijk een wereld te winnen.”
Concreet doe ik dit op de volgende manieren:
- Door mijn boeken, lezingen, cursussen, traininigen, seminars en informatieve filmpjes kun je op een laagdrempelige manier kennis opdoen over voeding en gezondheid
- Via Heerlijk Westerwolds Land,ons ‘small-farm-biodiversiteitsproject**’, laten we je kennis maken met de kracht van divers en gezond voedsel uit een gezonde bodem en omgeving. Het is onze ambitie dat ons concept op allerlei kleinschalige projecten wordt gekopieerd, zodat we uiteindelijk overal in Nederland het jaar rond gezond en lekker van eigen grond kunnen eten. Zo helpen we de kleine duurzame
boer/teler, die zijn bodem en de biodiversiteit koestert. En dat is pure winst voor ieders gezondheid en welzijn.
- Via Mooi Eten uit de Lokale Keten beogen we in Nederland een ‘nieuw normaal’ te bewerkstelligen: waar mogelijk kiezen we voor lokaal, duurzaam voedsel van de lokale boer/teler die onze gezondheid en die van de aarde een dienst bewijst. En dat leren we weer bereiden tot heerlijke, eenvoudige, diverse, voedzame en betaalbare gerechten. Dat doen we via ‘MOOIE verhalen van boeren/telers, door trainingen en cursussen aan te bieden (op het gebied van voedselverwerking) en door inspiratiedagen. Op dit moment worden de trainingen / cursussen / inspiratiedagen / seminars alleen nog op Heerlijk Westerwolds Land gegeven. In de toekomst hopen we veel meer locaties in Nederland te vinden.
**Een grote inspirator achter Heerlijk Westerwolds Land is de Indiase wetenschapper Vandana Shiva met haar boek “Wie de wereld nu echt voedt”: 70% van de huidige wereldpopulatie wordt gevoed door kleinschalige landbouw. Hier wordt volop gewerkt aan biodiversiteit, voedselsoevereiniteit en voedselzekerheid.
Visie Rineke Dijkinga
Stel je voor dat de aarde weer helemaal gezond is, de zeeën schoon, de lucht zuiver, de bodem rijk aan voedingsstoffen en micro-organismen. Planten, dieren en mensen leven weer in natuurlijk evenwicht. Een wereld vol biodiversiteit die ons veerkracht (resilience) schenkt. De aarde die ons voedsel en een leefomgeving schenkt die optimaal gezond zijn. Gezond voor ons en alles wat op de aarde leeft. Gezond voor onze kinderen en voor de generaties na ons.
Die aarde lijkt soms een toekomstdroom die ver weg is. Toch geloof ik erin dat we bij elke hap een gezonde stap kunnen zetten richting gezondheid en welzijn van alles wat leeft op en in de bodem van deze aarde.
Hoe tegenstrijdig belangen in onze maatschappij soms ook lijken, uiteindelijk heeft elk mens in de kern dezelfde behoeften: een fijne en veilige omgeving om in te wonen, voedzame voeding, waardevolle sociale contacten, voldoening, zingeving en de wereld bewoonbaar houden voor de generaties na ons. Met mes en vork kunnen we aan al deze aspecten van leven en bestaanszekerheid werken. Op een (h)eerlijke manier.
“ Wie weet leer je jezelf het best kennen door werkelijk weer met eten bezig te zijn. De ingewikkeldste uitdagingen waar we voor staan, gaan allemaal over de manier waarop we met voedsel omgaan: Van klimaatverandering tot watertekorten, bedreigde biodiversiteit en dieet-gerelateerde ziekten. Het krachtigste middel om de wereld te veranderen is daarom voedsel.”
Mijn bijdrage is dat ik je graag een eindje op weg help. Zodat jij jouw bijdrage in jouw omgeving weer kunt doen. Kleine, behapbare stapjes van ons allemaal kunnen leiden tot grote veranderingen.
Wanneer is voedsel duurzaam?
Je hebt een paar keer de term ‘duurzaam’ gelezen. Duurzame voeding is voor mij veel meer dan een (biologisch) keurmerk. Onderstaande definitie van duurzaam voedsel onderschrijf ik van harte en probeer ik in alle facetten van mijn bedrijf uit te dragen:
- voeding met een zo klein mogelijke impact op milieu en klimaat
- voeding die bijdraagt aan klimaatzekerheid
- voeding die bijdraagt aan de gezondheid van huidige en komende generaties
- voeding die bijdraagt aan biodiversiteit en gezonde ecosystemen
- voeding die cultureel geaccepteerd, toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen
- voeding die voorziet in voldoende en wezenlijke voedingsstoffen
- voeding die veilig en gezond is
- voeding die het fair-trade principe voor de boer/teler hanteert
- voeding die optimaal rekening houdt met natuurlijke en menselijke hulpbronnen
Neem de regie over je eigen pan en etensbord
In mijn ruim 15 praktijkjaren als orthomoleculair natuurgeneeskundige en uit de duizenden reacties van lezers van mijn boeken heb ik gemerkt dat mensen gedreven zijn om inzicht te krijgen in het functioneren van hun lichaam, brein en hormoonsysteem en de rol die voeding daarin speelt. Wanneer mensen eenmaal weer de regie pakken en baas worden in eigen pan en buik, dan ontbrandt er vaak een vonkje en gaan mensen ervoor: ze kiezen voor lekker, écht, eerlijk, duurzaam, divers, onbewerkt en vitaal voedsel. Ze kiezen voor eten met een gezicht en een verhaal erachter. En niet lang daarna laten ze vaak het vonkje weer bij anderen in hun omgeving ontbranden door er enthousiast over te vertellen aan de keukentafel. Zo werden mijn boeken bestsellers. Zo kunnen we in onze eigen kleine omgeving grote stappen zetten. Doe je mee?