Gun fruittelers ook een appeltje voor de dorst

9 december 2022

Door de hoge energieprijzen gebeurde er iets vreemds dit jaar. Appels bleven dit jaar aan menig appelboom hangen. Veel niet biologische fruittelers mikten hun appels namelijk direct 'van de boom op de markt', omdat opslaan teveel energie zou gaan kosten. Gevolg? Flink lagere appelprijzen. Alternatief? Niet plukken, wat natuurlijk ontzettend zonde is, maar wel gebeurde. En wat gebeurde er met de appels die werden opgekocht door de handelshuizen? Precies, die zijn vaak alsnog de bewaring in gegaan, met volop speculatiekansen. Voor handelaren en supermarkten. 

Prijzen eerlijk houden

Fruitteler Maaike; "Ook wij hebben genoten van een geweldig appeljaar. Gelukkig, want vorig jaar was écht pet met al die kou en nattigheid. De afzet is deels 'gegarandeerd', doordat we met veel vaste kleinere afnemers werken, die vooralsnog trouw blijven kopen. Voor een eerlijke inkoopprijs, die logischerwijs hoger ligt als vorig jaar. Dat moet ook, want de kosten voor met name energie en lonen stijgen enorm.

Maar door de inmiddels algemeen bekende overvloedige oogst branchebreed, staat de prijs vanuit 'de markt' onder druk. Grotere afnemers - ook degenen die al lang(er) bij ons afnemen - zinspelen erop en zullen zeker proberen een gunstigere prijs uit te onderhandelen.

Wat dat betreft ben ik erg blij met Hofweb, die loyaliteit tonen. Juist nu hebben we elkaar écht nodig! De prijs voor industrie appels (plekje, verruwde schil, butsje, 'afwijkende maten', etc.) is al heel laag; des te belangrijker dat mooie appels - en daar hebben we dit jaar dus lekker veel van - ook voor een goede prijs weg gaan.

Binnen de biologische sector konden we de prijzen tot nu toe altijd vrij 'eerlijk' houden. Of dat dit jaar ook gaat lukken bij grotere afnemers? Dit jaar was sowieso alles anders. We houden ons ondernemende fruittelers hart vast!

Kortom; iedere appel die via Hofweb (of andere kleine afnemers) direct naar de klant gaat, zijn we heel dankbaar voor!

Veel supermarkten hebben momenteel - heel nobel - veel gangbare appels in de actie voor leuke prijzen voor de klant. Verleidelijk? Zeker!
Reken er alleen wel op dat ze zwaar onder kostprijs van de teler zijn ingekocht. Die zat immers klem; laten hangen of alsnog verkopen voor dumpprijzen. Inkoopprijzen van 10% van de verkoopprijs zal eerder regel zijn dan uitzondering. Super leuke actie dus... voor de supermarkten, want die draait alsnog enorme, zo niet, grotere marges!

Bij Hofweb ontvangt de teler ca. 50% van de verkoopprijs, zonder dat er geld buiten de keten raakt. Zo kunnen Maaike & co ons ook volgend jaar weer van gezonde, gifvrije appels voorzien en Hofweb in het algemeen jou van beter biologisch eten. Oftewel, samen voor écht beter eten.

De grotere appels verkoopt Hofweb trouwens ook, in dit geval de heerlijke Santana's, die eveneens geschikt zijn voor mensen met een lichte appel allergie. Kleinere appels: ook paraat. Industrie appels? Ook die verdienen een eerlijke prijs en kun je prima gebruiken voor de verwerking zoals appeltaart, hete bliksem of appelmoes. Ook zal Maaike meer appels richting sap en appelmoes dirigeren, die ze zelf weer kan verkopen.

Kortom, met Maaike nemen we ook nog eens verantwoordelijkheid voor de hele oogst. Doe je mee? Oh ja, wat de overheid in deze zou kunnen doen? Ook telers helpen met niet-speculatieve energieprijzen. Anders gaat de handel nóg meer speculeren met ons voedsel. 

Door: Hofweb