De eerste keurmerken van Mooi eten uit de Lokale keten zijn uitgedeeld

19 januari 2023

We horen je bijna denken: “Nee, niet nog meer keurmerken”. En eigenlijk heb je gelijk. Wat zijn er al veel keurmerken: maar de vele keurmerken zeggen niet per se dat iets gezond is. Iets wat wel te boek staat als gezond kan duizenden kilometers hebben afgelegd. En iets met een 'streek keurmerk' hoef noch duurzaam, noch gezond te zijn. Om de nadruk op lokaal, duurzaam én gezond eten te leggen moet er in onze optiek gewoon een keurmerk zijn dat jou de zekerheid geeft dat:

  • de ingrediënten voor tenminste 1/3 (maar liever meer uiteraard) afkomstig uit Nederland zijn
  • de boer die ze verbouwd heeft regeneratief*, natuurinclusief*, SKAL/Demeter of in omschakeling daar naar toe is
  • de boer/teler/producent een faire prijs voor zijn product ontvangen heeft.
  • het product (nog) geen ingang tot de landelijke/grote supermarkten/ online verkoopkanalen heeft en vooral is aangewezen op zijn eigen afzetmogelijkheden.
  • Er bij de teelt van het product geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt
  • Het een gezonde bereidingswijze heeft gehad. (Daarom zal gefrituurd voedsel, voedsel dat bereid is op hoge temperaturen of onder hoge druk -zoals veel eiwitten-, gekaramelliseerd is etc. dit keurmerk NIET krijgen)
  • Het product volgens de producent voedselveilig en volgens de geldende warenwet richtlijnen geproduceerd is en een etiket draagt dat aan de richtlijnen voldoet.
  • Er geen kunstmatige kleur-, geur-, smaak-, conserveermiddelen en additieven zijn gebruikt. Deze zul je dus niet in het product zien: vulstoffen, aroma’s, toegevoegde gluten, gistextracten, melkpoeders, eipoeders, synthetische E nummers, geraffineerde glucose-fructose, geraffineerde/onnatuurlijke of schadelijke- of knutselvetten (zoals palmolie, margarines) etc.
  • Het rijk is aan vezels, vitamines, mineralen en sporenelementen en beschermende stoffen. Producten met het ‘Mooi eten’ logo bevatten zodoende geen geraffineerde producten als bloem, witte suiker, glucose/fructose, witte pasta, witte rijst of geraffineerd zout.
  • En als laatste: de boer/producent/teler die hierbij betrokken is vertelt zijn verhaal aan jou. Zo krijgt jouw eten weer een gezicht.

Ken jij een product dat aan bovenstaande voorwaarden voldoet? Wij bekijken, na gedegen onderzoek**, of het (digitaal of letterlijk) het logo van MOOI Eten uit de Lokale keten kan krijgen. En zetten het dan heel graag in het zonnetje. Mail ons via info@mooietenuitdelokaleketen.nl. Goed om te weten dat we dit keurmerk uitdelen aan producten/halffabricaten, niet aan enkelvoudige verse ingrediënten als groente en fruit.

* Natuurinclusief en regeneratief zijn (ge)wilde termen momenteel. Waar kwistig mee gestrooid wordt door bedrijven die het als greenwashing/marketing strategie gebruiken. Lees verder in dit artikel. Dergelijke greenwashing praktijken maakt betrouwbare/streng gecontroleerde keurmerken als bijvoorbeeld Demeter van nog grotere waarde. Maar lang niet alle gepassioneerde, jonge, opstartende of omschakelende boeren/producenten/telers kunnen zich keurmerken veroorloven. En lang niet al hun producten zijn voor de consument gemakkelijk te kopen. Bovendien zijn er wel degelijk hele gepassioneerde boeren/telers, zonder enig keurmerk, die in alle opzichten de gezondheid van alles wat leeft respecteren. Wij willen hen graag in de spotlights zetten zodat veel meer consumenten van hen horen. Als wij hun producten kopen dragen we bij aan het realiseren van hun waardevolle plannen voor mens, dier en planeet.

** Het borgen van al deze eisen is een hele klus. Temeer omdat er nog geen keurmerk is dat al deze eisen stelt. Achter de schermen zijn we heel druk bezig met deze borging. Daarom zullen wij dit keurmerk uitsluitend geven als we, door een persoonlijke screening + bezoek, zeker weten dat aan alle eisen is voldaan.


Wie kregen de eerste keurmerken?

Het Blauwe Huis kruiden met hun ‘MOOI Leven thee’.

Niet alleen heel smakelijk, maar wat een mooi verhaal ook achter deze thee. Ieder jaar een unieke oogst, volledig van Nederlandse bodem. Ze stellen elk najaar een kruidig mengsel samen van bloemen en kruiden die dat jaar in overvloed groeiden en bloeiden. In 2022 werd het Mooi leven mengsel gemaakt van bijvoorbeeld zoete en anijsachtige dropplant, bijvoet, honingklaver, grote kliswortel en gedroogde lijsterbessen. Mooie gele goudsbloemen en oranje citroenafrikaantjes contrasteren met het donkerpaarse shisoblad en lila malve bloemen. Het Mooi leven mengsel is een uniek mengsel en beschikbaar in gelimiteerde oplage. In 2023 is het weer een verrassing wat het seizoen ons gaat brengen.

De pasta’s van Mole ’t Lam

Wat een heerlijke, voedzame, en mooie pasta’s zijn dit. Er zijn 2 varianten: met naakte haver, boekweit en veldbonen. Met bijna 100% (op het ei in de pasta na) ingrediënten erin die door Westerwoldse bio-boeren geteeld werden. Ook ben ik aangenaam verrast door de volle smaak, bite en het eiwitgehalte: ruim 20%. Ook is het een aanwinst dat de veldbonen uit Westerwolde voor menselijke consumptie geteeld werden in plaats van als krachtvoer voor de veevoeder industrie. Op dit moment is er zelfs een actiepakket met ruim 20% korting voor deze pasta, de tweegranenmix en een zak naakte haver als rijstvervanger.  

De andere pasta bestaat uit 5 volkorengranen uit Westerwolde: naakte haver, boekweit, Emmerkorn, rogge en gerst. Een zeer welkome aanvulling op het pasta-aanbod door zijn diversiteit en vezels. Nog steeds bestaan bijna alle pasta’s uit bloem waar de vezels en voedingsstoffen uitgehaald zijn. En is het niet fantastisch dat dergelijke ‘armeluisgranen’ die zo’n aanwinst zijn voor de biodiversiteit, de bodemgezondheid en onze eigen gezondheid op zo’n manier weer een aandeel krijgen in onze voeding? Lang leve de boeren, de molenaar en de producent die deze producten maken. Wil je er kennis mee maken? Op dit moment is er een actiepakket met ruim 20% korting voor deze pasta, de vijfgranen-meelmix en een zak naakte gerst als rijstvervanger:

Ken jij een product dat het MOOI Eten uit de Lokale Keten keurmerk ook verdient?

Ken jij een product dat aan bovenstaande voorwaarden voldoet? Wij zorgen dat het (digitaal of letterlijk) het logo van MOOI Eten uit de Lokale keten gaat krijgen. En zetten het dan heel graag in het zonnetje. Mail ons via info@mooietenuitdelokaleketen.nl. Goed om te weten dat we dit keurmerk uitdelen aan producten/halffabricaten, niet aan enkelvoudige verse ingrediënten als groente en fruit.

Op de foto hiernaast zie je aardperen in zoetzuur. De aardperen werden geteeld op Heerlijk Westerwolds Land.Alle deelnemers aan onze trainingen in 2023 krijgen 5 home-made en/of Westewoldse geschenken mee naar huis. En ja, die voldoen uiteraard allemaal aan de eisen van het "MOOI Eten uit de lokale keten" keurmerk.