De eerste keurmerken van Mooi eten uit de Lokale keten zijn uitgedeeld

De eerste keurmerken van Mooi eten uit de Lokale keten zijn uitgedeeld

Rineke Dijkinga 19 januari 2023 58

We horen je bijna denken: “Nee, niet nog meer keurmerken”. En eigenlijk heb je gelijk. Wat zijn er al veel keurmerken: maar de vele keurmerken zeggen niet per se dat iets gezond is. En iets wat wel te boek staat als gezond kan duizenden kilometers hebben afgelegd. Om de nadruk op lokaal, duurzaam en gezond eten te leggen was er in onze optiek nog wel ruimte voor een merkteken dat jou daarover zekerheid geeft. 

Lees verder
Blijven en blijven vertellen over het belang van zaadvast

Blijven en blijven vertellen over het belang van zaadvast

Rineke Dijkinga 18 januari 2023 694

Zaad dat door de aarde geschonken wordt, zou voor iedereen moeten zijn. Klinkt logisch toch? Toch is dit in de praktijk niet zo. De zadenmarkt wordt door een paar multinationals gedomineerd die gebruik maken van hybride rassen, waardoor de biodiversiteit, voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit op het spel staan. Om het tij te keren moeten we weer overstappen naar zaadvaste rassen. Een term waar nog maar weinig mensen van hebben gehoord, maar die eigenlijk iedereen zou moeten kennen! Een organisatie die zich dag in dag uit inzet voor de terugkeer hiervan op de akkers, is De Zaderij, een coöperatie van boeren en tuinders die zelf zaden selecteren en vermeerderen. We spraken met Jan Bulthuis, die aan het roer van de Zaderij staat en als missie heeft om het ‘evangelie’ van zaadvast te verkondigen.

Lees verder
Gun fruittelers ook een appeltje voor de dorst

Gun fruittelers ook een appeltje voor de dorst

Rineke Dijkinga 9 december 2022 208

Door de hoge energieprijzen gebeurde er iets vreemds dit jaar. Appels bleven dit jaar aan menig appelboom hangen. Veel niet biologische fruittelers mikken hun appels namelijk direct 'van de boom op de markt', omdat opslaan teveel energie zou gaan kosten. Gevolg? Flink lagere appelprijzen. Alternatief? Niet plukken, wat natuurlijk ontzettend zonde is, maar wel gebeurde. Hofweb probeert er wat aan te doen! 

Lees verder
Zeven tips om de duurzame kleine boer te helpen

Zeven tips om de duurzame kleine boer te helpen

Rineke Dijkinga 18 november 2022 87

Ik ken de biologische boeren Alida en Hendrik-Jan Kieft al jaren. Mijn ouders kochten er, toen ze zelf geen kippen meer hadden, altijd eitjes omdat het er zo leuk en gezellig was. Ze namen dan direct heel veel eieren mee om ook familie en vrienden van eitjes te voorzien. Ze waren er immers toch! Ze genoten er altijd van om de prachtige bruine kippen op het grasland te zien scharrelen. Door de vogelgriep kunnen ze onze steun extra goed gebruiken.

Lees verder