De aromatische nichemarkt van Belle Marie

De aromatische nichemarkt van Belle Marie

Rineke Dijkinga 1 november 2023 979

Rineke ging voor "MOOI Eten uit de lokale keten" op bezoek bij biologisch dynamisch kruidenbedrijf Belle Marie in Ruinerwold. Als kruidenliefhebber wilde ze daar graag veel meer van weten. Bijzonder dat het bedrijf tot stand kwam doordat André in zijn jeugd de geur van gagel rook. Daarna wist hij het zeker: hij wilde een bedrijf met verse aromatische kruiden. En zo geschiedde: ze richtten zich op de verkoop van verse, aromatische tuin- en slakruiden. Rechtstreeks aan de consument. Ze doken hiermee, met succes, in een nichemarkt. Hieronder een kort portret van hen. Wie weet inspireert hun verhaal andere ondernemers en telers.

Lees verder
Zonnespelt: een decennium van graanpassie en duurzame dromen waarmaken

Zonnespelt: een decennium van graanpassie en duurzame dromen waarmaken

Rineke Dijkinga 31 augustus 2023 1848

Rineke ging voor MOOI Eten uit de Lokale Keten naar biologisch dynamische boer Rogier met een enorme passie voor (oude) graanrassen. Als 15-jarige ging Rogier ‘toevallig’ vakantiewerk doen bij een biologisch dynamische boerderij de Zonneboog in de Noord Oost polder: Leren was niet zo zijn ding, stilzitten al helemaal niet. Zijn moeder dacht: “Laat die jongen maar lekker zijn handjes in de buitenlucht laten wapperen. Uitvinden wat bij hem past en waar ie happy van wordt.” Nou, dat werd ie: zijn passie en enthousiasme voor oude, lokale granen leidde tot ondernemerschap: In 2014 werd het bedrijf met de prachtige naam Zonnespelt geboren vanaf de Zonneboog. Een bedrijf waar niet alleen Rogier zelf maar ook jij als consument en de kleine duurzame boeren vast blij van worden.

Lees verder
De boer als gastheer

De boer als gastheer

Rineke Dijkinga 20 juli 2023 567

Op een prachtige plek in Twente, bijna aan de Duitse grens, runnen Dennis Rerink en Annette van Gaalen Erfgoed Bossem: een boerderij, vergader- en trouwlocatie, restaurant en vakantieverblijf waar eten van eigen erf de hoofdrol speelt. Hun geheim? Het net even anders doen (en het geluk hebben in een prachtige, natuurrijke, rustige streek te wonen.) Aan het eind van het artikel zie je een mooie aanbieding voor jou als lezer van dit 'MOOI Eten uit de lokale keten verhaal'.

Lees verder
Boerin als way of living

Boerin als way of living

Rineke Dijkinga 4 juli 2023 1484

Ze werd niet zozeer boerin om er geld mee te verdienen. Ze werd boerin omdat de manier van leven haar zo aanspreekt. Buiten, in de natuur, samen met dieren zijn. Marjolein Breukhoven is nu fulltime boerin: “De kunst is denk ik om je af te vragen wat jou gelukkig maakt in het leven en je zingeving verschaft.”

Lees verder
GraanGeluk herstelt boerencultuurlandschap met als 'bijvangst' heerlijk brood en bier uit de lokale keten

GraanGeluk herstelt boerencultuurlandschap met als 'bijvangst' heerlijk brood en bier uit de lokale keten

Rineke Dijkinga 21 april 2023 1281

Na jarenlang als onderzoeksjournalist en Zembla-reporter te hebben gewerkt en vele misstanden in de landbouw en vleesindustrie aan de kaak te hebben gesteld – onder andere in zijn boek ‘Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog? – had Marcel het gevoel steeds maar weer dezelfde schandalen te recyclen. Marcel: “Toen dacht ik, ik kan beter zelf beginnen met systeemherstel.” Hij hing zijn carrière als journalist aan de wilgen en werd natuurboer.

Lees verder
Magische Japanse shii-takes uit Balkbrug

Magische Japanse shii-takes uit Balkbrug

Rineke Dijkinga 23 maart 2023 1478

Wil je een lokale producent ondersteunen, je immuunsysteem een boost geven en je smaakpapillen verwennen? Dan zijn de shii-takes van Menno Haveman een prachtige manier. In een prachtig sparrenbos in het Overijsselse Balkbrug kweekt hij al meer dan 30 jaar op natuurlijke wijze (h)eerljke en gezonde shii-takes. Een paddenstoel die in Azië al eeuwenlang gekweekt en gewaardeerd wordt vanwege haar geneeskrachtige werking. Bovendien een prachtige plantaardige eiwitbron waar je in de keuken superMOOIE gerechten mee kunt maken. In een ‘vorig leven’ had Menno samen met zijn vader een bedrijf dat zich bezighield met het terugwinnen van edele metalen. Maar hij kreeg een burn-out en wilde wat anders. Hij koos de nieuwe invulling van zijn leven, het kweken van de shii-takes, eigenlijk puur voor zichzelf. Om zich beter te voelen. Maar zo zie je maar weer: kiezen voor je eigen gezondheid en welzijn, betekent vaak ook kiezen voor de gezondheid van de aarde en alles wat leeft. 

Lees verder
Bakkerij Driekant: sociaal, lokaal, loyaal

Bakkerij Driekant: sociaal, lokaal, loyaal

Rineke Dijkinga 6 maart 2023 2602

Al voordat de termen duurzaam-, maatschappelijk- en sociaal verantwoord ondernemen werden uitgevonden, draaide bakkerij Driekant al op deze principes. Ze gaan dit jaar hun 26ste jaar in als bakker met een ‘eigen wijs’; ze doen het allemaal net ietsje anders. Zo waren ze de eerste bio-bakker van Nederland. Ontwikkelden ze de overheerlijke wereldbol, bedoeld om honger de wereld uit te krijgen. En waren ze hun tijd ver vooruit als het gaat om arbeidsparticipatie & eerlijke kansen voor iedereen. Ook nu zijn ze hun tijd 'in bakkersland' weer ver vooruit met hun Vitale bakkerijproducten van Nederlandse bodem. Vergeet je niet om hun introductie-actie met hun nieuwe koekjes en crackers aan het eind van dit verhaal te bekijken?

Lees verder
Het juiste moment voor Camelina olie

Het juiste moment voor Camelina olie

Rineke Dijkinga 7 februari 2023 2467

Rineke ging op bezoek bij Kairos. Een bedrijf in Zuidwolde dat duurzaam en kleinschalig Huttentut (Camelina) teelt en verwerkt tot een goudgele, koudgeperste Omega 3 olie. Culinair, duurzaam en gezond gaan ook nu weer prima door een deur. Mooi om jou kennis te laten maken met hun visie & olie.

Lees verder