Haal jouw brandstof niet waar je auto dat doet

2 december 2022

Een prachtige uitspraak van Michael Pollan: "Haal jouw brandstof niet waar je auto dat doet". We zouden ons eten en drinken niet bij (of naast) benzinestations langs de weg moeten kopen. Ik moest er deze week aan denken toen ik een training gaf aan vertegenwoordigers. Het grootste deel van hun werkweek zijn ze onderweg. Bij elke tankbeurt lonkt het: het vele ongezonde suikerrijke maar ook lege voedsel wat hen aankijkt. Ze gaven ook aan hoe moeilijk het was om weerstand te bieden tegen alle verleidingen onderweg. Heb je op dat moment trek of een dipje in je energie dan is de kans erg groot dat je 'voor de bijl gaat'. Zolang het nog niet de gewoonste zaak van de wereld is dat je op dergelijke plekken lekker, betaalbaar en gezond kunt eten, is de kortste klap om zo te eten dat je geen tussendoortjes meer nodig hebt óf ze zelf mee te nemen voor onderweg. Ik geef je graag 2 tips. Makkelijk mee te nemen met heel wat voordelen.

Tip 1: Mediterraan lunchen voorkomt de kans op snaaien in de namiddag

De kortste klap om tussen de middag iets te eten dat echt voedzaam is en niet je bloedsuikerspiegel verstoort, is gewoon je eigen eten meenemen in een bakje of thermoskan. Kook 's avonds een iets grotere portie en neem het restant van je avondmaaltijd mee voor onderweg. Zoals deze overheerlijk quinoa maaltijdsalade met geroosterde groenten. Ook koud ongelooflijk lekker als lunch.

Koop een kleine thermoskan om je eigen soep in mee te nemen. Geen idee of je dit herkent, maar als ik tussen de middag buitenshuis alleen brood eet, voel ik me de rest van de middag 'hol'. Net of het niet gevoed heeft waardoor ik op zoek ga naar iets anders. Met een flinke mok soep ervaar ik dat gevoel niet als ik brood eet. Probeer het eens uit. Ik had deze week weer mijn favoriete Afrikaanse pompoensoep mee in een thermoskannetje. Let op; zorg dat je je thermoskan zeer goed reinigt met kokend water, anders kun je de soep hier niet een paar uur in bewaren. Met deze voedselthermos houd je je eten 12 uur warm en 24 uur koud. Ideaal dus als je een baan hebt waarbij je veel van huis bent. Maakt het leven bovendien een stuk betaalbaarder. Zeker als je de kortingscode Lunch10 gebruikt bij het afrekenen. Dan krijg je 10% korting.

Lunch je zo, dan wordt de kans veel groter dat je aan het eind van de middag de verleidingen bij het tankstation of op het perron kunt weerstaan. Zie meer hierover in mijn artikel de Mediterrane keuken.

Tip 2: lunchen voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Tijdens de training hebben we best gelachen om bovenstaand plaatje: het is namelijk bijna voorspelbaar wat er gebeurt als je dag bestaat uit het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon met veel snelle koolhydraten. Heb je last van bovenstaande symptomen dan is het praktisch onmogelijk om weerstand te bieden aan de vele verleidingen. Hoe serieus je je ook had voorgenomen om niet weer te gaan 'grazen'. Of om eind van de middag NIET weer op zoek te gaan naar versnaperingen in je bureaula, dashboard- of keukenkastje. Waarom je niet of nauwelijks weerstand kunt bieden aan de verstoringen die snelle koolhydraten met zich meebrengen lees je in mijn artikel Koolhydraten kunnen je maken of breken. Gelukkig kun je zelf eenvoudig wat doen om uit de ban van snelle koolhydraten te komen. Je zult je eten alleen wel zelf moeten maken omdat kant-en-klare producten meestal de 'snelle jongens' bevatten. 

De keuze van je ontbijt is daarin zeer bepalend: als je ontbijt geen snelle koolhydraten bevat, heb je logischerwijs geen '10-uur-suikerdip'. Als je vervolgens ook een lunch meeneemt (zie hierboven) die je bloedsuikerspiegel niet verstoort, dan heb je logischerwijs ook je 'after -lunch' en 'eind-van-de middag-dip' niet. Zie het rechter plaatje hieronder. Wil je de dag stabiel doorkomen, zie plaatje links, dan zijn dergelijke ontbijtjes een prachtige manier om de weg naar een stabiele bloeduikerspiegel in te zetten. En het leuke is: zo kun je mooi een bijdrage leveren aan lokaal eten. De granen en groenten kunnen prima van lokale bodem komen!

Een paar van mijn favoriete ontbijtjes: