Waanzinnig mooi: winterpostelein

19 november 2022

Bijzonder hoe winterpostelein in het koude jaargetijde groeit en soms helemaal gaaf weer onder de sneeuw vandaan komt.

Spring deze periode eens op de fiets om winterpostelein te bemachtigen. Winterpostelein is in de winter niet alleen een prachtige bodembedekker, maar voor de mens is het ook een van de meest voedzame planten die er bestaan. En een mooie aanvulling van je omega 3 vetzuren; geen overbodige luxe in het virusseizoen.

Hoe zit dat met Omega 3?

Een van de factoren die de gezondheid van celmembranen bepaalt is een gunstige balans tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Bovendien is een gezonde Omega 3/6 balans bij uitstek je troef voor gezonde hormoonstoffen (prostaglandines) die vooral de gezondheid van je hormonen, vaten, brein, huid en ontstekingsgevoeligheid bepalen. Ook bepalen ze hoe gemakkelijk een virus jouw celmembranen kan gijzelen om zichzelf naar binnen te werken. Ze lijken vooral antiviraal te werken doordat ze het aangeboren immuunsysteem laten verhinderen dat virussen inbreken. Mochten ziekmakende micro-organismen toch het immuunsysteem in de slijmvliezen doordringen dan is een gezonde Omega 3/6 balans belangrijk om de ontstekingen die dit met zich meebrengt te blussen.

Je leest er meer over in deze artikelen:

Maak de mooiste creaties met winterpostelein

Winterpostelein is heerlijk in bijvoorbeeld de sla, soep of een stamppotje.Een overheerlijke Omega 3 salade (recept uit het boek Weten van (h)eerlijk eten deel 1) maak je met winterpostelein, walnoten, walnootolie, chiazaad en feta. Wat een feest om dit te maken. Ook walnoten, chiazaad en feta bevatten Omega 3 vetzuren.

Klik hier voor het recept Ook Odin heeft een heerlijk recept met een stamppot winterpostelein

Nog leuker, zelf creëren.

Wist je dit?

  • Winterpostelein ook een van de makkelijkste groentes is om zelf te kweken? Het groeit heel snel en heeft nauwelijks last van ziektes of ongedierte.
  • Je winterpostelein ook vindt in het wild? Bijvoorbeeld langs bossen/bosranden, parken, tuinen etc? De plant is het gehele jaar door te vinden, vooral in de wintermaanden en ook als het vriest. Laat bij het wildplukken/of zelf oogsten wel het hart van het plantje staan, dan groeit het door en kun je tot het volgende voorjaar blijven oogsten.
  • Je er ook heerlijk lauwwarme maaltijdsalades mee maakt? Laat je creativiteit de vrije loop. Leuker en betaalbaarder dan je eigen recepten samenstellen bestaat bijna niet als je eten bereidt.