Moederdag muesli

11 mei 2023

Ik noem deze muesli altijd 'de MOOIE Start muesli'. Door de combinatie van ingrediënten is deze basismuesli een lekkere en gezonde start van een evenwichtige dag.  Daarom vinden wij het een mooi moederdag geschenk. Want wat is er nu leuker om je moeder een zelfgemaakt geschenk te geven? Zie ook onze actie samen met MaatschapWij: Geef elkaar lokale geschenken. Verras je moeder ermee als ontbijt op bed of geef het een mooi blikje of potje. Het gros van de duurzame ingrediënten zoals de haver- en gerstvlokken en boekweitkorrels zijn van Hollandse bodem. Ook mooi voor Moeder Aarde dus, voor wie het eigenlijk elke dag Moederdag zou moeten zijn, vinden wij.

Geen zin om zelf te maken? Als je moeder het boek "Alles draait om je hormonen + het bookazine MOOI Eten|MOOI Leven" cadeau geeft voor Moederdag krijg je een proefzakje van deze muesli er gratis bij. Ben je ook  in 1 x klaar voor je moederdag ontbijt!

Dit heb je nodig om de muesli te maken

  • 250 gram gerstvlokken (of 500 gram gerstvlokken als je de havervlokken eruit laat)
  • 250 gram havervlokken
  • 200 gram rode linzen
  • 100 gram boekweitkorrels of zonnebloempitten
  • 150 gram kokoschips
  • 75 gram ghee, roomboter, kokosolie, een notenolie of avocado olie
  • eventueel 30 gram psylliumvezels
  • 10-12 gram kaneel
  • 5-7 gram gember (poeder of geraspt)
  • rasp + sap van 1 bio citroen

    Optioneel:

    • Een paar druppels stevia
    • 50 gram gedroogde (rode) vruchten zonder suiker. Of gedroogde stukjes appel

    Zo maak je het:

    Week de linzen 20 minuten in een afgesloten kom met heel heter water + een scheut citroensap gedurende circa 20 minuten. Laat uitlekken in een vergiet. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng goed. Giet er de gesmolten ghee/olie en de rest van de ingrediënten bij. Spreid het uit op met bakpapier bekleedde ovenplaten of leg het op droogovenvellen. Bak in de voorverwarmde oven op 140 graden gedurende 35-45 minuten. Doe regelmatig de deur van je oven even open om het vocht te laten ontsnappen. Controleer na 35-45 minuten of het echt goed droog is. Zoniet, dan kun je het uiteraard gewoon opeten maar niet lang bewaren. In de droogoven op 67 graden duurt het zo'n 8-10 uur tot je muesli lekker krokant en droog is, maar dat is wel een veel efficiëntere en goedkopere manier dan in een oven. Voeg de stukjes gedroogd fruit pas toe na de (droog)oven. Goed droog en donker bewaren. 

    Bespaartip: In de winkel kun je voor een paar euro een zak muesli of granola kopen met tarwe, rozijnen en regelmatig (te) veel suikers. Maar maak je een grote voorraad van deze muesli, dan ben je hetzelfde geld kwijt en kun je volop genieten van ingrediënten die je bloedsuiker stabiliseren. Daar wordt het leven een stuk mooier, evenwichtiger en energieker van! Bovendien kun je een deel van jouw voorraad weer mooi als geschenk weggeven.

    Waarom is deze muesli zo bijzonder?

    Heb je last van bloedsuikerspiegelingen, dan is gerst ideaal. Dit behoorlijk vergeten graan heeft net als boekweit een zeer lage Glycemische Lading (25). Ook haver heeft een lage GI (55), maar toch weer beduidend hoger dan gerst. Met deze muesli eet je ongelooflijk veel minder suikers (3 gr natuurlijke suikers) dan met een willekeurige muesli uit de supermarkt en veel meer vezels per 100 g. 

    Dankzij de rode linzen en granen bestaan de vezels in deze muesli  voor een groot deel uit resistent zetmeel: topvoedsel voor je darmbacteriën. Al deze positieve eigenschappen bij elkaar dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans. En dat is wat je elke vrouw, moeder of niet, wenst, toch? Waarom dit zo is lees je in mijn boek Alles draait om je hormonen.

    Ook voor Moeder Aarde zou het fijn zijn als we ons voedingspatroon veel meer uit oude granen laten bestaan: duurzaam geteeld en gewoon van Nederlandse bodem. Hierover kun je veel meer lezen in allerlei tips in mijn blog: '100 tips om waar voor je geld te krijgen'. Of in het artikel 'Granen verguisd en bejubeld"