Spekdikken met Oud & Nieuw

29 december 2022

spekdikken met oud en nieuw

Spekdikken is een traditioneel Oudjaarsgerecht bij ons in de provincie: met rogge, stroop, spek en worst. Ik heb een groene & lokale variant bedacht. En maakte daarom het traditionele oudjaars recept uit onze streek in een gezondere vorm. Niet alleen qua lokale ingrediënten*. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht.

* Zeg nou zelf, is het niet bijzonder vreemd dat we zelfs een traditioneel streekgerecht niet meer maken van lokaal meel? Terwijl dit toch echt héél goed mogelijk is.

Klik hier voor het recept.

Cultuur barbaar? Spelbreker? Of pleitbezorger van gezondere tradities?

Nu zijn er vast mensen die denken; 'waar maak je je druk over'? Die ene keer? Een gezond lichaam kan toch wel een feestje vieren? Dat klopt helemaal! Echt waar, dat kan zeker. Maar wat we volgens mij dan vergeten is dat onze gemiddelde dagelijkse voedsel al veel weg heeft van 'feesthapjes': een steeds groter deel van ons voedsel in 2020 was bewerkt (ultra processed) Volgens mij alle reden om tradities gezonder te maken. Zeker omdat we van AGEs weten dat ze onze brein-vitaliteit bedreigen.

Meer inspiratie voor eenvoudige maar feestelijke recepten vind je in het bookazine MOOI Eten | MOOI Leven