Prachtige & Betaalbare Kerstcreaties

5 december 2022

Hierboven zie je een van mijn favoriete kerstrecepten: Rode kool & rode bieten quiche. Met de meest alledaagse ingrediënten kun je iets prachtigs op tafel zetten. Liever een zuurkool quiche? Ook die past prima op een feestelijk gedekte tafel.

Ik heb een leuk idee voor de feestdagen. We maken kleurrijke feestelijke creaties. Die een lust zijn voor het oog, onze smaakpapillen en de gezondheid van mens en aarde. En die de lokale duurzame boer/teler/producent ook mooie feestdagen schenkt. Dat is veel simpeler dan het lijkt: we hoeven alleen maar ‘baas in eigen buik en pan’ te worden. En even op scharrel te gaan om te gaan kokkerellen met onbewerkte duurzame ingrediënten die het seizoen en jouw regio bieden. Ik heb een fantastisch recept bedacht, waar je elke maaltijd en elke dag mee uit de voeten kunt. Niet alleen met Kerst en Oud& Nieuw, ook gedurende de rest van 2023. Je ziet de ingrediënten hieronder:

Elke maaltijd een feestje in heel veel opzichten

Vergeet ook niet de ingrediënten liefde en aandacht naar hartenlust toe te voegen. Zou het niet fantastisch zijn om elke dag zo te eten? Op deze manier maak je van elke dag een feestdag voor je smaakpapillen, jouw gezondheid en die van de aarde. Per maaltijd, dag of seizoen kun je hier eindeloos mee spelen. Misschien bevat je ontbijt wel enkel ‘100% lokaal opgescharrelde’ ingrediënten**. Of maak je iets met kneuzen die niet mooi genoeg waren voor de winkelschappen. Of maak je een pesto met meer dan de helft ingrediënten van Moeder Natuur*. Wie weet komt een deel van je maaltijd wel uit je eigen vensterbank omdat je de smaak van microgroente telen helemaal te pakken hebt. Het kan allemaal, wat een mogelijkheden!

Bestaande recepten uit kookboeken kun je er prima ter inspiratie naast leggen. Denk je eens in hoe leuk, creatief, inspirerend en zinvol het voelt om zo met je eten bezig te zijn. Zou het niet enorm aanstekelijk werken? Wedden dat je dan ook een verhaal gaat vertellen als je dit gerecht op tafel tovert? Niet alleen omdat het mooi, kleurrijk, lekker, betaalbaar en ook nog eens een feest voor je gezondheid is. Maar ook omdat dit eten weer een ‘gezicht’ krijgt: van jou en degene waar je het van gekocht hebt. Wedden dat je versteld staat van de heerlijke creaties die je zelf zo bedenkt? Een van de leukste momenten in de keuken voor mij is als ik een bestaand recept ‘omkat’ met lokale hoofdingrediënten van het seizoen. Asperges in je kerstmenu? Natuurlijk, ze zijn superlekker en gezond. Maar in de winter peperduur en afkomstig uit het buitenland. De ‘armeluis asperge’ schorseneer is dan een heerlijk en betaalbaar alternatief in jouw traybake of ratatouille. Niets duurder dan kerstrecepten letterlijk volgen.

Denk ook eens aan een heerlijke appel-wortelontbijttaart. Misschien vervelend om te zeggen, maar met het gemiddelde Kerstgerecht ben je geen goed gastheer voor je goede darmbacteriën. Terwijl zij, net als jij, graag ontbijten, lunchen en dineren. Het moet hen de ‘brandstof’ leveren waarmee ze al hun taken voor jouw gezondheid optimaal moeten uitvoeren.

Zullen we elkaar inspireren om de feestdagen optimaal gezond, vitaal, lokaal en betaalbaar door te komen? Zo kun je bovendien ook nog eens heerlijke, verwarmende ingrediënten inpassen. Mooi om het ‘interne kacheltje’ van onze stofwisseling optimaal te laten branden. Zo houden we onszelf lekker warm in de koude maanden.

In de foto's hieronder zie je de bovenstaande 3 gerechten, allen afkomstig uit mijn bookazine MOOI Eten | MOOI Leven

**100% van Nederlandse bodem eten, is niet mijn stelling. Maar daar waar we Nederlandse producten exporteren en diezelfde producten vervolgens weer importeren (zoals graan/meel, vlees, groente, fruit etc) dat is een vreemde gang van zaken in een wereld waarin het milieu en de natuur zo zwaar onder druk staan. Daar kunnen we allemaal iets aan doen.

Traybake met seizoengroenten

Als er één gerecht is waar je je hele creatieve ei in kwijt kunt is het wel een traybake volgens mij:

  • Varieer met allerlei kleuren seizoengroenten. Wat er maar betaalbaar, veel voorhanden of opgemaakt moet worden. Mijn favoriete winter traybake maak ik met schorseneren,
    pastinaak, aardpeer, zoete aardappel, pompoen, regenboogpeen, rode bieten, spruitjes, uien, fijn gemalen rozemarijn**, knoflook, peper, zout en flink wat olijfolie. 
  • Varieer naar hartenlust met de specerijen/kruiden. Ook Aziatisch gekruid is ie superlekker. Gebruik dan als 'dip' bijvoorbeeld Tamari met tahin. Of pindakaas met tamari.
  • Varieer naar hartenlust met de eiwitbron bij dit gerecht: Bonen, noten, zaden, pitten, een gekookt eitje of wat stukjes tempé of kipstukjes. Lekker en leuk om te zien: serveer er wat (eigengemaakte) kiemen of microgroenten bij.

Zelf vind ik het altijd heel mooi en robuust ogen: zo'n overvloedige, kleurrijke schaal voedsel op tafel. Versier het met leuke groene kruiden of blaadjes als rucola/waterkers/veldsla.

Zo maak je het

Snijd de groenten in egale stukken van hetzelfde formaat. Blancheer of stoom ze eventueel kort. Verwarm de oven of grill. Verdeel over een met bakpapier beklede ovenschaal een dunne laag groente (evt. 2 ovenschalen) en besprenkel die royaal met olijfolie, zout, peper, knoflook en kruiden/specerijen naar keuze. Plaats ze in de oven/onder de grill en controleer regelmatig of ze niet te bruin worden (beetgaar is perfect). Als je gekookte bonen wilt toevoegen, voeg je die in de laatste paar minuten toe.

Indische Ratatouille

Ratatouille is afgeleid van het woord ratjetoe. Met andere woorden: maak het met wat je hebt en leef je uit. Elk seizoen biedt je andere groentes om mee aan de slag te gaan. Elke keer dat ik het maak kies ik voor andere kruiden en specerijen. En als rijst of pasta-vervanger kies ik vaak voor quinoa, haver of gerstkorrels van Nederlandse bodem. Wat ook leuk is aan dit gerecht: je kunt allerlei eiwitbronnen kiezen en zo de voedselvoorkeuren van al je tafelgenoten respecteren. Ik maak vaak losse bakjes met noten, zaden, pitten, bonen, kipstukjes, zachtgekookte eieren, mijn overheerlijke Dukkah crunch, tahinsaus of tempe.

  • Dit heb je ongeveer nodig voor de ratatouille: 1/2 ui, 1/2 knoflook, circa 350-400 gram gram in stukjes gesneden groenten per persoon, kruiden/specerijen (in de combinatie op de foto gebruikte ik chili en garam masala)
  • Zo maak je het: Fruit de ui en knoflook. Voeg de fijngesneden groenten, specerijen en kokosmelk toe. Laat lekker sudderen, tot het beetgaar is. Serveer met een kommetje gekookte granen, quinoa, gierst of wat je maar hebt. Meer info over dit recept vind je op pagina 91 van het bookazine MOOI Eten | MOOI Leven

Appel Wortel Ontbijttaart.

Ik vind dit een prachtige feestelijke ontbijttaart. Een heerlijke voedzame lekkere start van een feestdag. Of je een punt van deze taart eet of je eet ons traditionele Kerstbrood: het is een wereld van verschil voor je darmbacteriën, je bloedsuikerspiegel, je zin in tussendoortjes gedurende de rest van de dag en je vitaliteit gedurende de dag.

Je leest er veel meer over onder het recept. 

Nog drie aspecten van zo eten

  • Door volgens bovenstaand recept te gaan eten, ook als we gasten hebben of eten aan anderen serveren, dragen we bij aan een nieuw normaal: je geliefden, gasten of werknemers traktaties voorschotelen die bijdragen aan een mooi leven voor mens en aarde. Gastheerschap in al zijn facetten vind ik dat. Als we tijdens feestjes het leven van alles wat leeft respecteren, dan worden feestjes vieren volgens mij niet alleen leuker maar creëren we met ons allen ook een nieuwe en pro-sociale normaal. Uit mijn jarenlange praktijkervaring met cliënten weet ik bovendien: wat zullen ons gewicht, onze bloedsuikerspiegel en darmen ons tot weken na de feestdagen erkentelijk zijn dat we rekening met ze gehouden hebben. Ik hoop zo dat we zo gaan ontdekken dat genieten met een paar grote G’s zeer goed mogelijk is: Goed, Gezellig, Gemakkelijk, Genieten en eigenlijk ook Goedkoop. Wist je dat goedkoop letterlijk betekent: ‘niet te duur om ervoor te betalen’? Voedsel dat de gezondheid van alles wat leeft ondersteunt is dus per definitie niet te duur.
  • Mijn grote droom is, zie de aflevering bij Gidsland, dat we (leren) genieten van mooie, eenvoudige, gezonde, lokale gerechten die -in mijn optiek- super culinair kunnen zijn. Laten we bij alle uit het buitenland afkomstige ingrediënten kijken of we die voor een groot deel door Nederlandse ingrediënten kunnen vervangen. Zo kun je heerlijk culinair alle wereldkeukens op je bord krijgen maar deze toch voor het grootste deel met ingrediënten van Nederlandse bodem maken. Dan krijgt jouw eten weer een ‘gezicht’ omdat we weten wat we eten. En gaan we in no-time het aantal voedselkilometers van ons eten verlagen. Zie deze adressen waar je heel lokale, duurzame producten kunt kopen. Soms zelfs bij je op de stoep afgeleverd.
  • Door zo te eten boren we onze creativiteit weer aan. Het jaar 2022 begon ik met een blog voor de Krant van de Aarde. Creëren, nieuwsgierigheid, ontdekken (of dat nu met recepten of met andere dingen is) horen allen bij het vrouwelijke principe. Om eten weer in relatie te zien met de gezondheid van alles wat leeft, hebben we het vrouwelijke principe in de mens keihard nodig. Door écht weer met eten bezig te zijn (soms moeten we eten misschien zelfs herontdekken) bouwen we er weer een band mee op. En daarmee bouwen we weer een band op met de gulle gever van ons voedsel: de aarde.

Wat zou er veranderen als we échte aandacht hebben voor het brood dat we in onze mond stoppen? Aandacht voor de bodem en de zon die met hun energie zorgen voor de groei en bloei van het graan, voor de boer die het teelt, de molenaar die het maalt en de bakker die er brood van bakt. Wat als wij - als natuurlijke, volgende schakel - het vol aandacht kauwen en opeten zodat onze darmbacteriën het in stoffen kunnen omzetten die onze hele lichamelijke en geestelijke gezondheid veerkrachtig en vitaal houden? Dat is pas ontvangen! En dat is hoe eten eigenlijk bedoelt is.

citaat uit MOOI Eten | MOOI Leven

Mijn creativiteit voor deze overheerlijke tuinbonenspread werd aangeboord omdat ik zo zat was van avocado’s. Niet alleen vanwege hun grote voetafdruk maar ook omdat ze al zo vaak verrot zijn als je ze aansnijdt. Ik besloot mijn favoriete avocadospread om te katten met diepvriestuinbonen in plaats van avocado’s. Niet zo fluweelzacht als avocado maar zo lekker! Ook lekker voor je allergrootste vrienden: je darmbacteriën. En het levert je mooie ingrediënten voor de aanmaak van je ‘tevredenheidsstof’ dopamine.

Ik wens je MOOIE en tevreden feestdagen. Geniet ervan. Ook in periodes waarin het leven minder rozengeur en maneschijn bevat of lijkt te bevatten. Wie weet ontdekken we door de huidige crisissen ook weer dat gezonde relaties onmisbaar zijn: met andere mensen maar ook met de natuur en de aarde. Hoewel we dat soms vergeten, is de kwaliteit van ons leven sterk afhankelijk van de gezondheid van sociale relaties, onze omgeving, de natuur en het milieu. Wie weet gaat een wat soberder Kerst juist daarom onze kwaliteit van leven wel verhogen in plaats van verlagen.

Recept voor elke feestdag en alle andere dagen van het jaar