MOOI zout voor in de strooimolen

26 januari 2023

Zelf drogen, wat een besparing

Niks lekkerder, vind ik, dan wat grof zeezout over je maaltijd uit de strooimolen. Ik gebruikt altijd (Keltisch) zeezout.Met wat minder natrium dan in ons gebruikelijke zout maar wel met 84 mineralen/sporenelementen die niet meer in geraffineerd zout zitten. Ik denk dat alle mineralen en sporenelementen meegenomen zijn in je voedsel omdat deze steeds minder in ons voedsel zitten door bodemuitputting, raffinage en bewerking van voedsel.

Maar…het is wel pittig duur, zo’n klein strooimolentje met dat lekkere zout. Meestal koop ik Keltisch zout per 1 of 2,5 kilo bij de wereld van zeewier. Dan kost het tussen het tussen de 4 en 7 euro. Dat kost een strooimolentje met zout (70-85 gram ook) Deze goedkope versie is echter nat: perfect voor een Sole (zie recept in mijn boek Weten van heerlijk eten 2) of om te pickelen of te fermenteren, maar niet voor je strooimolen. Op het moment dat ik veel gasten zou krijgen had ik totaal geen zout voor mijn strooimolen meer in huis. Daarom van de nood een deugd gemaakt en het natte zeezout in de droogoven gedaan. Wat een (aan)winst. 

Maak er direct een mooie creatie van

Los van het feit dat je het natte zeezout in een paar uur droogt in je droogoven had ik ook nog een paar fantastische creaties bedacht: 

  1. ik had wat knoflook en rauwe zoete aardappel over van het avondeten. Daar voegde ik een heerlijke jodiumbron aan toe: wakame uit Nederland. Waar ik ook deze overheerlijke wakame crackers van maak.  Keltisch zeezout voldoet immers niet aan onze jodiumbehoefte. 
  2. Ik voeg regelmatig mijn gedroogde wildpluk-pesto-mix (allerlei onkruiden die ik in het voorjaar en de zomer droog zodat ik de hele winter wildplukpesto kan maken). Heel wat van deze recepten vind je in mijn bookazine Mooi Eten | Goed om te weten. Dit alles heb ik door het zout gemengd, in de droogoven gedaan en samen laten drogen. Daarna in een strooimolentje gedaan. Wat ongelooflijk lekker en mooi om te zien. En wat een superleuk cadeautje om weg te geven, dit MOOIE-kruidenzout.
  3. In het voorjaar pluk ik allerlei verse jonge onkruiden als paardenbloem, look-zonder-look, weegbree, duizendblad, brandneteltoppen, daslook, hondsdraf, veldzuring, wilde marjolein etc. Dat vul ik aan met wat verse bieslook(bloemen),  peterselie en een handje Oosterschelde wakame. Heel fijn snijden en door het zout mengen. (dus niet zoals op de foto in laagjes, maar echt goed mengen) Laat het circa 1 dag trekken, laat eventueel uitlekken in een vergiet (ik gebruik dit weekwater weer verdund voor mijn planten in de kamer en kas) en doe het in de droogoven. Het moet echt 'kraakdroog' zijn. Vervolgens in een leuk strooimolentje doen, leuk etiketje erop en je hebt een fantastisch geschenk om weg te geven.

Wie weet gaan oude tijden herleven: ooit werden salarissen uitbetaald in zout. Zo waardevol was het. Wie weet gaan we de waarde van mineraalrijk zout ook weer inzien. En de waardes van eigengemaakte cadeautjes. Zie verder mijn blog; Geef elkaar een geschenk cadeau. En weet je wat leuk is? Er is nu ook zeezout van Nederlandse origine: Zeeuwschezoute.nl. Daar kun je overigens ook prachtige cadeauverpakkingen kopen als je geen zin hebt om zout te maken maar het wel wilt weggeven als cadeautje.

Ik bewaar echt alle potjes en strooimolentjes. Zo kun voor heel weinig geld iemand een erg lekker en gezond cadeautje geven. Ik maakte het zout met onkruiden. Maar je kunt natuurlijke uiteraard ook heerlijk rozemarijn, Italiaanse kruiden, zeewier of wat dan ook gebruiken. En ook erg leuk: maak ook eens een variant die goed past bij de Aziatisch of Indische keuken. Met bijvoorbeeld peper, wakame, kurkuma, gember en koriander. Heb je voor elke maaltijd je perfecte finishing touch.

Goed om te weten over Keltisch zeezout

Hoor wat ik erover vertel bij Gezondheidsradio

Of lees onderstaande

  • Zoals we cholesterol beoordelen, zo gaat het vaak ook met zout. Bij deze twee termen denken we al snel: “Niet goed”. Echter, zoals cholesterol ook levensreddende eigenschappen bevat, zo geldt dat ook voor zout. Ten minste als we het over GOED zout hebben. Ons huidige voedsel wordt bijna altijd met geraffineerd zout op smaak gemaakt. Dat is nagenoeg alleen natriumchloride met wat toegevoegd jodium. Alle belangrijke mineralen en sporenelementen zijn door de raffinage verwijderd. Maar net als een plant of dier hebben wij het hele spectrum aan mineralen en sporenelementen nodig voor onze gezondheid. En we hebben deze niet alleen uit zout verwijderd maar ook uit graan, suiker, rijst etc. Dus we krijgen heel wat voeding waar de wezenlijke stoffen uitgehaald zijn.
  • Zoutbeperking wordt vaak als eerste redmiddel bij een hoge bloeddruk ingezet. Mineralen en sporenelementen zijn juist zeer belangrijke regulatoren voor een gezonde bloeddruk. Bovendien is in Nederland vaak een overschot aan zout ten opzichte van kalium het grote probleem; we eten te veel geraffineerd zout in onze bewerkte producten, maar eten veel te weinig fruit en groenten om ons kalium op peil te houden. Dat kan een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. Ook lijken mensen met insulineresistentie vooral gevoelig te zijn voor een hoge bloeddruk door een verstoorde mineraalbalans.
  • Hoewel iedereen wel weet dat te veel zout slecht is voor de gezondheid lijkt te weinig zout onze gezondheid ook niet ten goede te komen.* In een jarenlang onderzoek onder 133.000 mensen werd de uitscheiding van natrium in de urine gemeten. Het bleek dat (bij mensen met een te hoge bloeddruk) zowel bij een te hoge als te lage uitscheiding van natrium (verband houdend met je zoutinname) het risico op hart- en vaatziekten of overlijden hoger was dan bij een gemiddelde hoeveelheid natrium. Ook bij mensen met een normale bloeddruk bracht een te lage uitscheiding van natrium deze risico’s met zich mee.
  • Let op als er op het etiket natrium vermeld staat. Natrium is een onderdeel van zout en 1 gram natrium is hetzelfde als 2,5 gram zout! Geniet, eet zout met mate en kies voor een goed en lekker zout, zoals Keltisch zeezout.
  • Een laatste tip: let op dat je jodiuminname gegarandeerd blijft. Wie geen vis eet en ook niet heel regelmatig zeegroenten kan wellicht beter een supplement overwegen.

*Dit geldt NIET voor mensen met ernstige nierproblemen of mensen die een strikte zoutbeperking van hun arts hebben gekregen.