Eetbare wilde planten: de eerste vroegelingen

23 februari 2023

Het is zacht voor de tijd van het jaar. Veel planten zijn niet eens weg geweest deze winter en andere planten zijn alweer aan het uitlopen. Wie weet blijft dit de komende decennia wel zo. Misschien ook niet. Maar in ieder geval zijn de standaard pluklijstjes nodig aan herziening toe. Wie nog speenkruidblaadjes wil oogsten moet snel zijn, deze zijn alleen voor de bloei eetbaar. En de hazelaar is grotendeels al uitgebloeid. Wie de katjes wil oogsten heeft volgend jaar weer een nieuwe kans. Gelukkig zijn er veel eetbare wilde planten die nu ruimschoots te vinden zijn.

Eigen molsla kweken

De brandnetel en het hondsdraf laten voorzichtig hun eerste uitlopers zien. En ook de paardenbloem komt met steeds meer jonge frisse blaadjes tevoorschijn. En komt er toevallig een mol ondergronds voorbij, dan is er grote kans dat het verandert in molsla. Wist je dat mollen nuttige dieren zijn? Ze zorgen voor een goede bodemgezondheid. Door de gangen die ze graven kan regenwater en zuurstof dieper in de aarde doordringen. En ze eten naast wormen ook minder geliefde insecten als emelten en slakken. Mollen graven zich een weg door de bodem van de weilanden, velden en misschien wel jouw tuin. En soms groeit er net een paardenbloem, daar waar de mol haar hoop tevoorschijn toverde. Dan moet de paardenbloem extra aan het werk en zich een weg naar boven banen. Zo vormt hij lange, bleke bladeren die pas groen kleuren als ze boven de aarde uit komen. Dit is het in vroegere tijden zo geliefde molsla. Graaf deze bladeren uit zo’n molshoop op, en je krijgt malse bladeren voor in de salade. Of zet een donkere bloempot over een paardenbloem. Na een paar weken heb je jouw eigen molsla gekweekt!

Hondsdraf
Hondsdraf

Pluklijstje

Een aantal eerste vroegelingen:

  • Speenkruid (de blaadjes zijn alleen vóór de bloei eetbaar)
  • Brandnetel (de jonge topjes)
  • Hondsdraf (de jonge topjes)

Al in de winter te vinden en nu nog steeds lekker aan het groeien (en soms al bloeien):

  • Paardenbloemen
  • Vogelmuur
  • Kleine veldkers
  • Kleefkruid
  • Paarse, witte of bonte gele dovenetel
  • Veldzuring
  • Duizendblad
  • Look-zonder-look
  • Akkerkool
  • Kleefkruid (jonge planten)
  • Winterpostelein
  • Klimopereprijs

Let op, er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Pluk alleen planten waarvan je 100 % zeker weet wat het is. Bij twijfel niet plukken. Er zijn verschillende giftige planten. Deze kunnen overal staan: in jouw tuin, in de berm, in het veld, in het bos en langs het water
  • Pluk alleen planten die er gezond uit zien en die groeien op schone plekken
  • Beschermde en zeldzame planten laat je staan
  • Pluk met respect voor de natuur, zorg ervoor dat de plant zich kan blijven voortplanten en dat er genoeg blijft staan voor de dieren en insecten
  • Verschillende planten hebben een geneeskrachtige werking. Wees hier alert op bij medicijngebruik, controleer eerst of er geen dubbele werking is
  • Je kunt voor alles allergisch zijn, dus ook voor eetbare planten. Wees hier alert op
  • Maak van je tuin een wilde tuin. Goed voor de natuur en goed voor jou

Buddha bowl buffet

Buddha bowl met molsla


Een Buddha bowl is een lunch met als basis een graan en een bonensoort, aangevuld met verschillende groenten, noten, zaden en een lekkere dressing. Zorg voor een kleurrijk mengsel, je kunt naar hartenlust variëren. Vul de buddha bowl aan met wilde kruiden en bloemen en jouw happy moment is compleet.

Ingrediënten:

- schaal vol molsla, aangevuld met andere eetbare wilde planten van dit seizoen, bijvoorbeeld winterpostelein, vogelmuur en hondsdraf
- boekweit (gekookt)
- beluga linzen (gekookt)
- rauwe groenten, bijvoorbeeld rode kool, wortel, bleekselderij
- gekookte / gegrilde groenten, bijvoorbeeld rode biet, broccoli, knolselderij, zoete aardappel
- diverse zaden, bijvoorbeeld meldezaad, brandnetelzaad en teunisbloemzaad uit jouw wintervoorraad of anders pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten
- verschillende noten, bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten
- één of meerdere dressings, bijvoorbeeld pompoenpittensaus, tahinsaus of misodressing

Bereiding:
Snijd de groenten in stukjes en reepjes. Doe alles in aparte bakjes. En maak een mooi buffet waarvan ieder zijn eigen bowl kan samenstellen.

Pompoenpittensaus
Pompoenpittensaus is een heerlijke saus bij bijvoorbeeld naakte gerstsalade of bonenburgers van het recept van Rineke. Of bij de buddha bowl van dit recept. Je vindt de pompoenpittenpasta in de biologische winkel.

Ingrediënten:
- ½ kommetje pompoenpittenpasta
- scheut tamari
- water
- handje kleine veldkers
- snuf paprikapoeder
- peper

Door: Leah van In het Wilde Weg. 
Kijk voor meer informatie, activiteiten en cursussen op www.inhetwildeweg.nl