Besparen met bulkverpakkingen

27 december 2022

Wil je eenvoudig geld besparen? Bestel dan producten die je toch al regelmatig in je keuken gebruikt per kilo, 5 kilo of 25 kilo. Of als je niet echt zo’n grootverbruiker bent, dan kun je natuurlijk ook samen met vrienden, buren of familie bestellen. Verdeel het over je groep en iedereen heeft veel betaalbaarder eten. Supergezellig ook om met zijn allen de keuken in te duiken, te preppen en daarna de ‘buit te verdelen’ en samen te eten. Zo maak je van voedsel bereiden een feestje.

In bulkverpakkingen bestellen, is niet alleen gunstig voor je eigen portemonnee maar het is ook voordelig voor de boeren, telers en producenten. Zij kunnen zo efficiënter werken. Bovendien werken zij vaak met de eenvoudigste middelen en kunnen vaak niet eens dure kleinverpakkingen produceren. Andere mooie voordelen van bulkverpakkingen zijn dat het minder verpakkingsafval oplevert en dat er minder transportbewegingen nodig zijn.  Producten die zich er voor lenen zijn bijvoorbeeld: granen, meel, peulvruchten/bonen, kruiden, specerijen,
Een paar tips waar je terecht kunt voor grootverpakkingen:

Het Blauwe Huis, heeft heel handige stazakken!
Waldfarming, voor onder andere peulvruchten bonen, waaronder ook vergeten historische rassen.
Biologische toko,
Hofweb
Zonnespelt
Mole 't Lam
/Natuurlijk bij Agnes (voor lokaal meel, hele granen en broodmixen)
De Molenwinkel
Bisschopsmolen
Odin 
Land van Ons een hele webshop vol met boekweitproducten
Zeeuwsche zoute

Goed bewaren en mooi bereiden

Als je (droog)waren in het groot inkoopt is het wel belangrijk dat je ze goed bewaart. Anders kan er ongedierte bijkomen of bederft het snel omdat er zuurstof bijkomt. Gebruik de vriezer, glazen potten en bijvoorbeeld grote afsluitbare emmers!

Laat vervolgens voor het creëren van de lekkerste gerechten je fantasie de vrije loop: pannenkoeken, eigen gebakken brood, bonenburgers, koek, spreads/pesto’s, (noten)dukkah crunch. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik maak van de broden, plaattaarten, muesli, koekjes, crackers etc. direct 4-6 recepten in een keer. Het kost mij dan maar een keer energie en je oven ook. Heerlijk om een voorraadje te hebben zodat je op drukke dagen niet automatisch terugvalt op kant-en-klare producten. En als je onderweg bent scheelt het ongelooflijk veel geld als je je eigen eten meeneemt. Bovendien kom ik zo vitaal de dag door als ik van huis ben zonder pieken en dalen in mijn bloedsuikerspiegel.

Heb je een mooie koele plek thuis? Koop dat ook in het najaar biologische appels of uien per kratje met elkaar. Ook dat kan veel geld schelen!