MOOI Zoetzuur

MOOI Zoetzuur

Rineke Dijkinga 28 augustus 2023 1386

Wat is het toch een prachtige en lekkere investering voor de wintermaanden: de overvloed aan zomerse groenten en fruit inmaken als zoetzuur. Het leuke aan zoetzuur maken is, vind ik, dat je je creativiteit helemaal kunt inzetten om MOOIE, lekkere potjes zoetzuur te maken. Hierbij mijn basisrecept met volop tips voor lekkere smaakjes.

Lees verder
Met deze 10 simpele tips kun je gezond blijven eten in tijden van inflatie

Met deze 10 simpele tips kun je gezond blijven eten in tijden van inflatie

Rineke Dijkinga 22 maart 2023 8442

Hoe duur het eten ook is, zullen we ernaar streven om geen concessies te doen aan voedselkwaliteit? Voedsel is immers bedoeld om ons te laten (over)leven, ons levenslustig vitaal en gezond te houden. Eigenlijk kunnen we daar helemaal niet op bezuinigen. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan als je weinig geld hebt. Ik geef je graag 10 tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Het zou mooi zijn als we met ons allen blijven streven naar krachtig, gezond en vitaal eten. Dat is geen luxe, dat is gewoon noodzaak. Laten we elkaar daar bij helpen met raad en daad.

Lees verder
Eetbare wilde planten: de eerste vroegelingen

Eetbare wilde planten: de eerste vroegelingen

Rineke Dijkinga 23 februari 2023 1613

Er veel eetbare wilde planten die nu ruimschoots te vinden zijn. De brandnetel en het hondsdraf laten voorzichtig hun eerste uitlopers zien. En ook de paardenbloem komt met steeds meer jonge frisse blaadjes tevoorschijn. En komt er toevallig een mol ondergronds voorbij, dan is er grote kans dat het verandert in molsla. Graaf deze bladeren uit zo’n molshoop op, en je krijgt malse bladeren voor in de salade of buddha bowl zoals het recept in dit blog.

Lees verder
Maximaal gezond met een minimaal budget

Maximaal gezond met een minimaal budget

Rineke Dijkinga 16 februari 2023 4501

Met een minimuminkomen is gezond eten een uitdaging. Daar weet Lizette Veenhuizen (46) alles van. Ze is moeder van vijf kinderen en komt rond van een bijstandsuitkering. Een groot deel van Lizette’s dag uit het plannen en maken van de maaltijden. Een uitdaging met een weekbudget van 120 euro. Rineke dook met Lizette de keuken in voor een voedzame maaltijd: een low-budget winterquiche en een rode koolsalade met ingrediënten en (on)kruiden uit streek en tuin.

Lees verder
MOOI zout voor in de strooimolen

MOOI zout voor in de strooimolen

Rineke Dijkinga 26 januari 2023 3657

Niks lekkerder, vind ik, om weinig zout in een gerecht te gebruiken en er dan op tafel nog wat wat grof Keltisch Zeezout over te doen. Was toch net mijn strooimolentje leeg toen we gasten zouden krijgen. Dus moest ik iets anders bedenken. En dat pakte toch leuk en betaalbaar uit!

Lees verder
Fantasie-van-de-kok-koek, zonder oven

Fantasie-van-de-kok-koek, zonder oven

Rineke Dijkinga 15 januari 2023 1204

Open deur om te zeggen dat de oven aanzetten een duur grapje is. Ik ben ook steeds meer aan het plannen om meerdere gerechten tegelijk te maken in één ovengang, een pan met meerdere stoommandjes te laten stomen etc. Voor onze gasten moest ik nog een dessert maken. Kwam ik toch weer deze overheerlijke topper tegen uit mijn boek "Alles draait om je Hormonen". Een koekje waar je heel véél fantasie in kwijt kunt, zonder oven. Voor wie van een smeuïg koekje houdt.

Lees verder
Eetbare wilde planten in de winter: wintergroen en winterwortels

Eetbare wilde planten in de winter: wintergroen en winterwortels

Rineke Dijkinga 30 december 2022 2464

Het is winter en de natuur is verstild. De bomen kaal, de bloemen verdwenen en een groot deel van de bovengrondse planten afgestorven. ‘Er is zeker niks meer te vinden aan eetbare wilde planten’, hoor ik vaak. Maar niks is minder waar! Zeker in de zachte winters van tegenwoordig valt er een heleboel te beleven op het gebied van wildplukken. Verschillende planten blijven in de winter doorleven en veel daarvan zijn eetbaar.

Lees verder
Besparen met bulkverpakkingen

Besparen met bulkverpakkingen

Rineke Dijkinga 27 december 2022 2017

Wil je eenvoudig geld besparen? Bestel dan producten die je toch al regelmatig in je keuken gebruikt per kilo, 5 kilo of 25 kilo. Of als je niet echt zo’n grootverbruiker bent, dan kun je natuurlijk ook samen met vrienden, buren of familie bestellen. Verdeel het over je groep en iedereen heeft veel betaalbaarder eten. In bulkverpakkingen bestellen, is niet alleen gunstig voor je eigen portemonnee maar het is ook voordelig voor de boeren, telers en producenten

Lees verder
Misbaksels? Kan bijna niet.

Misbaksels? Kan bijna niet.

Rineke Dijkinga 18 november 2022 369

Het gebeurt me gelukkig niet vaak, maar ik was er even totaal niet bij met mijn hoofd toen ik het oergranen brood in de oven zetten. Helemaal de tijd vergeten. Het gevolg... een brood dat te klef geworden is. Wat jammer!!! Maar niet getreurd: heb het in flinterdunne plakjes gesneden en deze in de droogoven gedaan. Wat een overheerlijke krokante voedzame crackers zijn het geworden. Zeker zo lekker als het oorspronkelijke brood. En veel langer te bewaren.

Lees verder