


Wat verstaan wij onder MOOI Eten?
- Voor ons is dat eten dat:
- Onze gezondheid én de aarde een grote dienst bewijst;
- Een lust voor het oog is;
- Zoveel mogelijk met het seizoen meegaat en zo zorgt voor ongelooflijk veel variatie in geur, kleur en smaak op je bord;
- Voedzaam is zodat het ook daadwerkelijk verzadigt.
- Een zo klein mogelijke CO2- en watervoetafdruk heeft.
- Kleinschalig verwerkt is, met liefde en aandacht voor mens, dier en natuur;
- Waar je je mee verbonden voelt omdat je het verhaal van de boer, teler of producent kent
- Lokaal en/of zo duurzaam mogelijk geteeld is;
- Je voldoening en zingeving kan geven omdat je met alle facetten ervan bezig bent.
Voor wie?
Voor iedereen die ervan overtuigd is dat we met mes en vork/ het eten op ons bord een groot verschil kunnen maken voor de gezondheid van onszelf, degenen die aan onze zorg zijn toevertrouwd en voor de aarde. En die ook graag anderen inspireert om met mes en vork aan de slag te gaan. Bovendien vind je het leuk om 2 dagen flink de handen uit de mouwen te steken in onze buitenkeuken, op het land en in de natuur. En om samen t de maaltijden te bereiden die we eten tijdens deze outdoor training.


Met welke kennis, overtuigingen en vaardigheden keer je na deze training huiswaarts?
- Door zelf je ingrediënten bij elkaar te scharrelen (tuin en natuur) en het daarna gaat verwerken leer je koken met onbewerkte producten. En word je zo baas in eigen pan en buik. Een zegen voor je gezondheid vergeleken met het bewerkte voedsel dat je meestal kant-en-klaar koopt. (Rineke)
- Je weet waar je lokale basisproducten kunt kopen en wat de meerwaarde ervan is. (Rineke)
- Je leert en ervaart dat een bewuste keuze helemaal niet duurder hoeft te zijn en dat deze bovendien vaak (ook) veel smakelijker en gezonder is. (Yvonne)
- Je wordt bedreven in het loslaten van recepten. Om te ontdekken dat dit superleuk, eenvoudig en creatief is. Je leert bestaande recepten als inspiratiebron en leidraad te gebruiken, zodat je kunt variëren met ingrediënten al gelang naar het seizoen.
- Je hebt de kennis en inspiratie om maaltijden te bereiden met dat wat er is/ je in huis hebt. (Yvonne)
- Je hebt basiskennis over eetbare planten/wortels/bladeren uit de natuur. En weet wat je hier voor heerlijkheden van kunt maken. (Tim en Leah)
Door wie?
Deze 2 dagen wordt verzorgd door 5 personen die van hun passie voor MOOI Eten hun werk hebben gemaakt:
Yvonne Vriend: Yvonne is al jaren de vaste kok en keukencollega van Rineke tijdens haar trainingen. Yvonne is tevens de oprichtster van Kookschool Vriendenhof. Haar passie: “‘mensen kennis laten maken met puur en lekker koken en eten op een inspirerende en toegankelijke manier.’
Tim en Leah van In het wilde weg: Als er één bedrijf is dat je weer terug kan brengen naar de natuur en de rijkdommen die het biedt dan is het wel “In het Wilde Weg” met Tim en Leah. Ze verzorgen jaaropleidingen eetbare wilde planten. Organiseren bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten en leren mensen weer te koken op een kampvuur.
Jan Dommerholt: is de man van Rineke, ex-boswachter en gepassioneerd verteller over de relatie tussen landschap, bodem, natuur en je eigen gezondheid.
Rineke Dijkinga: auteur van 8 bestsellers over voedsel en gezondheid en jarenlange trainer over dit onderwerp. Haar grote passie; mensen verleiden om zelf de keuken in te gaan en baas te worden in eigen buik en pan. Samen met Jan runnen zij het Agroforestry project Heerlijk Westerwolds Land. De plek waar je deze 2 dagen verblijft.
Van links naar rechts zie je ons hieronder: Leah Groeneweg, Tim Hornemann, Yvonne Vriend, Jan Dommerholt en Rineke Dijkinga.




De kosten
Voor dit weekend bedragen de kosten € 329,00 p/p
Hierbij zijn inbegrepen: koffie, thee, hapjes, drankjes, 2 x lunch, 1 x ontbijtbuffet, 2 dagen training, het boek (met stappenplan) ”Op weg naar meer energie” of 'Weten van (h)eerlijk eten 1" met resp ruim 50/125 recepten gebaseerd op de 6 gezondheidsthema’s die we behandeld hebben, vijf lokale home-made producten (thee, pesto kruiden, meel, pasta, geweckte peulvruchten, fruitleer etc) en diverse mindmap kaarten om thuis op te hangen. Exclusief overnachtingen. Na ontvangst van je betaling is je deelname gegarandeerd.
Annulering
Minimaal 10 dagen voor aanvang van de training. Bij latere annulering kunnen we u helaas niet meer schadeloosstellen. Mochten er van overheidswege beperkingen zijn wat betreft groepen dan krijgt u uiteraard het volledige bedrag teruggestort.
Speciale dieetwensen?
Deze honoreren wij graag, mits u deze 14 dagen van tevoren aan ons heeft doorgegeven.
De data in 2023
De trainingen vallen altijd op een vrijdag en zaterdag. Je kunt kiezen uit deze data:
Door op de datum te klikken kun je opgeven via onze webshop.
De groepsgrootte
We werken met maximaal 12 personen per groep. Zodat iedereen optimaal onze persoonlijke aandacht kan ontvangen. Bij minder dan 10 personen zijn wij helaas genoodzaakt de training te annuleren.
Let op: We houden de groepen ook opzettelijk klein zodat we, bij onverhoopt slecht weer, naar binnen kunnen. Maar in principe is het dus buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel.
Overnachten in of rond Sellingen?
Wil je nog van langer genieten van de prachtige Westerwoldse natuur? In en rond Sellingen zijn veel leuke, rustige en goede Bed & Breakfast gelegenheden. En campings. Hieronder een aantal:
- Op een paar kilometer afstand van PUUR Westerwolde vindt je bijvoorbeeld B&B Westerwolde, B&B Zuidveld, B& B Laude Huus, B&B de Stee, Herberg Sellingen, en nog heel veel meer.
- Blijf je een nachtje langer? Dan kun je ook in een heuse Yurt overnachten.
- Wil je een rustige landelijke B&B op ca. 20 minuten vanaf Sellingen waar ze veel home-made producten serveren? Dan kan ik je deze aanbevelen.
- Op ca. 25 minuten rijden van PUUR Westerwolde ligt deze zeer rustige en uiterst sfeervolle Bed en Breakfast: Alteveer Buiten.
- Ook zijn er in en rond Sellingen prachtige campings waar je kunt vertoeven. Zoals camping Harmina Hoeve, camping de Bronzen Eik, Camping de barkhoorn. En iets verder van Sellingen af vind je de prachtige Camping Noorderloo.(beste kleine camping 2023 ANWB-nominatie!)
Doe je mee?
Wij geloven stellig dat we met ons allen ons leven en de aarde een heel stuk mooier, socialer, ontspannener, eerlijker, lekkerder, fleuriger, zinvoller, harmonieuzer en 'lichter' kunnen maken. Met mes en vork kunnen we veel van de huidige problemen oplossen (zie mij blog over verliefd worden op het leven) Wij geloven dat we voor elkaar kunnen krijgen als we gaan DOEN. En daar helpen we je heel graag mee in deze training. Wij geloven in onderstaande wijze quotes van de wijze mannen hieronder: laten we gewoon beginnen.




Over de auteur van dit artikel
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.