Wil jij écht aan de slag en gaan eten zonder pakjes en zakjes? En je (darm)gezondheid en vitaliteit een dienst bewijzen bij alles wat je in je mond stopt? Leren beter om te gaan met alle voedselverleidingen die lonken? Je creativiteit te gebruiken in de keuken? In een handomdraai elke dag gezond, kleurrijk, lekker en volwaardig eten op tafel zetten? Als jouw antwoord volmondig ja is, dan ben je van harte welkom op deze 2-daagse ‘MOOI Eten inspiratie training’ waarin wij je inspireren om ‘baas in eigen pan & buik te worden’. En waarmee je ook direct weer een beetje baas in je eigen portemonnee wordt. Je gaat dan namelijk met het seizoen mee eten, eten wat jouw regio biedt, recepten ‘omkatten’ met wat je in huis hebt of in de aanbieding vond, volop gebruik maken van de rijke gaven van moeder natuur, eten in je vensterbank verbouwen etc. Eten wordt zo leuker, lekkerder, mooier, gezonder en betaalbaarder en zinvoller.

Door de regie te nemen over jouw gezonde bord met eten draag je tegelijkertijd bij aan een betere wereld! Die begint immers bij jezelf. Het zet niet alleen jou in beweging op weg naar een gezond(er) en betekenisvol leven, maar je vormt meteen een inspiratiebron voor anderen om ook de basis te leggen voor Mooi Eten.

Wat verstaan wij onder MOOI Eten?

 • Voor ons is dat eten dat:
 • Onze gezondheid én de aarde een grote dienst bewijst;
 • Een lust voor het oog is;
 • Zoveel mogelijk met het seizoen meegaat en zo zorgt voor ongelooflijk veel variatie in geur, kleur en smaak op je bord;
 • Voedzaam is zodat het ook daadwerkelijk verzadigt.
 • Een zo klein mogelijke CO2- en watervoetafdruk heeft.
 • Kleinschalig verwerkt is, met liefde en aandacht voor mens, dier en natuur;
 • Waar je je mee verbonden voelt omdat je het verhaal van de boer, teler of producent kent
 • Lokaal en/of zo duurzaam mogelijk geteeld is;
 • Je voldoening en zingeving kan geven omdat je met alle facetten ervan bezig bent.

Voor wie?

Voor iedereen die ervan overtuigd is dat we met mes en vork/ het eten op ons bord een groot verschil kunnen maken voor de gezondheid van onszelf, degenen die aan onze zorg zijn toevertrouwd en voor de aarde. En die ook graag anderen inspireert om met mes en vork aan de slag te gaan. Bovendien vind je het leuk om 2 dagen flink de handen uit de mouwen te steken in onze buitenkeuken, op het land en in de natuur. En om samen t de maaltijden te bereiden die we eten tijdens deze outdoor training.

Met welke kennis, overtuigingen en vaardigheden keer je na deze training huiswaarts?

 • Door zelf je ingrediënten bij elkaar te scharrelen (tuin en natuur) en het daarna gaat verwerken leer je koken met onbewerkte producten. En word je zo baas in eigen pan en buik. Een zegen voor je gezondheid vergeleken met het bewerkte voedsel dat je meestal kant-en-klaar koopt. (Rineke)
 • Je weet waar je lokale basisproducten kunt kopen en wat de meerwaarde ervan is. (Rineke)
 • Je leert en ervaart dat een bewuste keuze helemaal niet duurder hoeft te zijn en dat deze bovendien vaak (ook) veel smakelijker en gezonder is. (Yvonne)
 • Je wordt bedreven in het loslaten van recepten. Om te ontdekken dat dit superleuk, eenvoudig en creatief is. Je leert bestaande recepten als inspiratiebron en leidraad te gebruiken, zodat je kunt variëren met ingrediënten al gelang naar het seizoen. 
 • Je hebt de kennis en inspiratie om maaltijden te bereiden met dat wat er is/ je in huis hebt. (Yvonne)
 • Je hebt basiskennis over eetbare planten/wortels/bladeren uit de natuur. En weet wat je hier voor heerlijkheden van kunt maken. (Tim en Leah)

Inhoudelijk zijn dit de 6 gezondheidsthema’s waar we tijdens de training en het koken op ingaan:

 1. Basisch voedsel, de basis voor je gezondheid
 2. Koolhydraten kunnen je maken of breken: kies koolhydraten die je bloedsuikerspiegel niet verstoren
 3. Zorg voor het milieu: goedkoop is duurkoop
 4. Weten wat je wel/niet zou moeten eten bij chronische stress
 5. Voed je darmen: alles wat je in je mond stopt zou moeten bijdragen aan je darmgezondheid.
 6. Feestjes kunnen ook een feestje zijn voor je gezondheid.

Door wie?

Deze 2 dagen wordt verzorgd door 5 personen die van hun passie voor MOOI Eten hun werk hebben gemaakt:

Yvonne Vriend: Yvonne is al jaren de vaste kok en keukencollega van Rineke tijdens haar trainingen. Yvonne is tevens de oprichtster van Kookschool Vriendenhof. Haar passie: “‘mensen kennis laten maken met puur en lekker koken en eten op een inspirerende en toegankelijke manier.’

Tim en Leah van In het wilde wegAls er één bedrijf is dat je weer terug kan brengen naar de natuur en de rijkdommen die het biedt dan is het wel “In het Wilde Weg” met Tim en Leah. Ze verzorgen jaaropleidingen eetbare wilde planten. Organiseren bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten en leren mensen weer te koken op een kampvuur.

Jan Dommerholt: is de man van Rineke, ex-boswachter en gepassioneerd verteller over de relatie tussen landschap, bodem, natuur en je eigen gezondheid.

Rineke Dijkinga: auteur van 8 bestsellers over voedsel en gezondheid en jarenlange trainer over dit onderwerp. Haar grote passie; mensen verleiden om zelf de keuken in te gaan en baas te worden in eigen buik en pan. Samen met Jan runnen zij het Agroforestry project Heerlijk Westerwolds Land. De plek waar je deze 2 dagen verblijft. 

Van links naar rechts zie je ons hieronder: Leah Groeneweg, Tim Hornemann, Yvonne Vriend, Jan Dommerholt en Rineke Dijkinga.

De kosten

Voor dit weekend bedragen de kosten € 329,00 p/p

Hierbij zijn inbegrepen: koffie, thee, hapjes, drankjes, 2 x lunch, 1 x ontbijtbuffet, 2 dagen training, het boek (met stappenplan) ”Op weg naar meer energie” of 'Weten van (h)eerlijk eten 1" met resp ruim 50/125 recepten gebaseerd op de 6 gezondheidsthema’s die we behandeld hebben, vijf lokale home-made producten (thee, pesto kruiden, meel, pasta, geweckte peulvruchten, fruitleer etc) en diverse mindmap kaarten om thuis op te hangen. Exclusief overnachtingen. Na ontvangst van je betaling is je deelname gegarandeerd.

Annulering

Minimaal 10 dagen voor aanvang van de training. Bij latere annulering kunnen we u helaas niet meer schadeloosstellen. Mochten er van overheidswege beperkingen zijn wat betreft groepen dan krijgt u uiteraard het volledige bedrag teruggestort.

Speciale dieetwensen? 

Deze honoreren wij graag, mits u deze 14 dagen van tevoren aan ons heeft doorgegeven.

De data in 2023

De trainingen vallen altijd op een vrijdag en zaterdag. Je kunt kiezen uit deze data:

Door op de datum te klikken kun je opgeven via onze webshop.

De groepsgrootte

We werken met maximaal 12 personen per groep. Zodat iedereen optimaal onze persoonlijke aandacht kan ontvangen. Bij minder dan 10 personen zijn wij helaas genoodzaakt de training te annuleren.

Let op: We houden de groepen ook opzettelijk klein zodat we, bij onverhoopt slecht weer, naar binnen kunnen. Maar in principe is het dus buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel.

De globale indeling van deze 2 dagen:

VRIJDAG 10 uur: ontvangst met koffie/thee en iets lekkers op Heerlijk Westerwolds Land 

10.30- 12.00 uur: Een mooi leven start met mooi eten | wandeling met Rineke. Alles wat je in je mond stopt draagt bij aan een mooi leven en heeft een positieve invloed op stemming, zingeving, gezonde darmen, (brein)vitaliteit, slaap, hormoonbalans en gezond oud(er) worden. Als jij voor gezond gaat, ga je automatisch voor de gezondheid van de aarde en de bodem. 

12.00 - 13.45/ 30 uur | uitgebreide lunch met Yvonne, Tim en Leah

Yvonne, Tim en Leah hebben al heel wat lokaal voedsel bij elkaar gescharreld en tot jouw lunch verwerkt. Tijdens deze duurzame, lokale, overheerlijke, voedzame en uitgebreide lunch hoor je er van alles over. 

13.45/ 30 – 14.15 uur PAUZE. Lekker iets voor jezelf doen 

14.15- 17.00 uur Op pad om te gaan wildplukken met Tim en Leah +  Samen pesto en wildpluk recepten maken die aan het einde van de dag geproefd kan worden als afsluiting. 

ZATERDAG 9.00 uur Ontbijt lezing met Rineke 

Ontbijten: de buitenwereld lijkt qua voedselverleidingen soms wel een jungle. Een gezond ontbijt kiezen dat je darmbacteriën en brein van werkelijk voedsel voorziet is misschien wel een van de belangrijkste zaken om weerstand te bieden aan al deze verleidingen. En de basis voor een energieke, mooie dag. Wat voor eisen stellen jouw darmen en brein aan een ontbijt? Je hoort en proeft het. 

10.00 – 10.45 uur Zintuigenwandeling met Jan Dommerholt. 

Kijk, zie, hoor en ruik als je buiten bent. Wat valt er veel te ontdekken over je eten. En wat is eten en het landschap waarin het groeit MOOI! 

10.45 - 14.30 uur: Je lunch bij elkaar scharrelen en bereiden met Yvonne. En vervolgens samen heerlijk eten. Tijdens de uren met Yvonne zul je ontdekken (en veel kennis en inspiratie opdoen) hoe gemakkelijk je aan de slag kunt met lekker, lokaal en eerlijk geteeld, (di)vers, kleurrijk en voedzaam eten. Je gaat aan de slag met voeding in al haar aspecten: Verzamelen, je erin verdiepen, je creativiteit aanboren om bestaande gerechten te veranderen, leren proeven en op smaak maken. en natuurlijk samen genieten aan tafel. 

14.30 – 15.00 uur PAUZE. Lekker iets voor jezelf doen. 

15.00 – 16.15 uur Tips van Yvonne: betaalbaar gezond koken is veel makkelijker dan je denkt: bewaartips, kooktips, seizoentips, voorraadtips om maaltijden voor te bereiden, bulktips (zowel qua inkoop als bereiding). 

16.15 uur Einde programma en geïnspireerd huiswaarts met een tas vol lekkers en informatie zodat je direct thuis aan de slag kunt. 

Overnachten in of rond Sellingen?

Wil je nog van langer genieten van de prachtige Westerwoldse natuur? In en rond Sellingen zijn veel leuke, rustige en goede Bed & Breakfast gelegenheden. En campings. Hieronder een aantal:

 • Op een paar kilometer afstand van PUUR Westerwolde vindt je bijvoorbeeld B&B Westerwolde, B&B Zuidveld, B& B Laude Huus, B&B de Stee, Herberg Sellingen, en nog heel veel meer.
 • Blijf je een nachtje langer? Dan kun je ook in een heuse Yurt overnachten.
 • Wil je een rustige landelijke B&B op ca. 20 minuten vanaf Sellingen waar ze veel home-made producten serveren? Dan kan ik je deze aanbevelen.
 • Op ca. 25 minuten rijden van PUUR Westerwolde ligt deze zeer rustige en uiterst sfeervolle Bed en Breakfast: Alteveer Buiten.
 • Ook zijn er in en rond Sellingen prachtige campings waar je kunt vertoeven. Zoals camping Harmina Hoeve, camping de Bronzen Eik, Camping de barkhoorn. En iets verder van Sellingen af vind je de prachtige Camping Noorderloo.(beste kleine camping 2023 ANWB-nominatie!)

Doe je mee?

Wij geloven stellig dat we met ons allen ons leven en de aarde een heel stuk mooier, socialer, ontspannener, eerlijker, lekkerder, fleuriger, zinvoller, harmonieuzer en 'lichter' kunnen maken. Met mes en vork kunnen we veel van de huidige problemen oplossen (zie mij blog over verliefd worden op het leven) Wij geloven dat we voor elkaar kunnen krijgen als we gaan DOEN. En daar helpen we je heel graag mee in deze training. Wij geloven in onderstaande wijze quotes van de wijze mannen hieronder: laten we gewoon beginnen.


Klik hier om je op te geven voor een van onze trainingen in 2023

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.