Welk boek van Rineke Dijkinga is voor mij het meest geschikt?

We krijgen vaak de vraag: welk boek van Rineke Dijkinga is voor mij het meest geschikt? Op deze pagina vind je een korte uitleg per boek.

Weten van (h)eerlijk eten deel 1

Voor iedereen die wil koken zonder pakjes en zakjes en veel meer wil weten over de rol van voeding en jouw gezondheid:

  • 100 snelle gemakkelijke en gezonde recepten wilt beschikken, voor elk moment van de dag.
  • Per recept korte praktische/interessante ‘weetjes’.
  • Als je af wilt van pakjes, zakjes en kant-en-klare maaltijden.
  • Met stevige basiskennis over verschillende voedingsmiddelen  (54 bladzijden vol wetenswaardigheden over allerlei voedingsmiddelen). 
  • Duidelijke bijlages over voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel sterk/minder sterk beïnvloeden, over Omega 6 en 3 vetzuren, voedingsmiddelen die veel beschermende stoffen en antioxidanten bevatten, wilt weten hoe het zit met zuren en basen.

Als je wel gezonder wilt eten maar het je niet zozeer om informatie te doen is, dan is het boek 'Op weg naar meer energie' wellicht geschikter.

Meer informatie over dit boek

Weten van (h)eerlijk eten deel 2

Voor iedereen die wil eten voor een gezonde darm/spijsvertering en hier  veel meer over wil weten. De darm heet niet voor niets ons tweede brein:

  • Met 100 snelle gemakkelijke en gezonde recepten, voor elk moment van de dag
  • Recepten zonder gluten, soja- en koemelk  en toch heerlijk, volwaardig en voedzaam.
  • Informatie over de basisvoorwaarden voor een gezonde darmwerking/gezonde spijsvertering.
  • Per recept praktische/interessante ‘weetjes’ over dit onderwerp.
  • Bijlages over voedingsmiddelen met een uitgesproken effect op je brein (je neurotransmitters) zodat je deze in je voeding kunt verwerken, over essentiële suikers en de voor- en nadelen van de meest gebruikte suikers en zoetmiddelen.
  • Omwille van de overbevissing en de milieuproblematiek omtrent vis zijn er in dit recept geen recepten met vis opgenomen, wel met plantaardige Omega 3.

Meer informatie over dit boek

Alles draait om je hormonen

Een voedingshandboek voor de moderne mens

Voor iedereen die flink wat kennis wil vergaren over hormonen en met de heerlijke recepten aan de slag wil om zijn/haar hormonen in de watten te leggen:

  • Ruim 100 (h)eerlijke recepten, voor elk moment van de dag. Een uitgebreid handboek boordevol informatie plus een gratis E-book (weetjes van (h)eerlijk eten) erbij.
  • Een must have voor iedereen die veel meer wil begrijpen over zijn/haar hormonen. Alles wat betreft gezondheid en ziekte heeft ergens een link met ons hormoonsysteem.
  • Informatie over het ingenieuze en prachtige samenspel tussen alle hormoonsystemen in ons lichaam.
  • Omdat je belangrijkste hormoonsystemen met elkaar samenwerken heeft het meestal niet zoveel zin om slechts eentje, bijvoorbeeld geslachtshormonen of schildklier, aan te pakken. Daarom is dit boek gericht op een totaal aanpak.
  • Als je niet zozeer wilt weten maar gewoon zo wilt eten dat je hormonen optimale voeding krijgen dan kun je uiteraard de kennis pagina's overslaan.

De vijf pijlers in die boek

De belangrijkste pijlers die je zelf kunt beïnvloeden met voeding worden uitgebreid uitgelegd:

  1. Niet calorieën maar de kwaliteit van calorieën bepalen je (hormonale)gezondheid
  2. Voeding die je stresshormonen tempert in plaats van aanjaagt: weet wat je eet in tijden van stress!
  3. Onze darmen, lever spelen een vitale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van alle hormonen.
  4. Aandacht voor onze alvleesklier en bloedsuikerspiegel.
  5. Zo weinig mogelijk hormoon verstorende stoffen via voeding, milieu, verpakkingen en huidproducten.

De uitgelichte onderwerpen

Naast de ruim 100 recepten zijn er 11 uitgebreide hoofdstukken met deze onderwerpen/hoofdstukken:

  • Introductie in de wereld van je hormonen
  • Energie aanmaken, hoe gaat dat eigenlijk?
  • Xenon-oestrogenen in zee & zeedieren (door Dos Winkel)
  • De kritische periode voor de zwangerschap (door Leo v.d. Zijde)
  • Hormonenchecklist (een zelftest die inzicht kan geven in verstoringen van de balans)
  • Gezonde darmen & een gezonde lever
  • Stress als grote stoorzender van onze hormoonbalans
  • De schildklier, onze multitasker
  • Prostaglandines, vette regelaars
  • Peinzend over paleo
  • Verstoring van de geslachtshormonen bij man en vrouw
  • Zwanger worden, zwanger zijn
  • Weetjes (50 bladzijdes met wetenswaardigheden)

Meer informatie over dit boek

Op weg naar meer energie

Voor iedereen die korte, simpele en praktische informatie wil over voeding en niet te lang in de keuken wil staan:

Dit boek vertelt je welke voeding energie ‘vreet’ en welke voeding juist energie oplevert. Daarbij wordt ‘geld’ steeds als metafoor voor ‘energie’ gebruikt. Heel simpel in 'gewone-mensen-taal' om op een voor iedereen begrijpelijke manier te vertellen hoe belangrijk pure, onbewerkte voeding is: Alles in je lichaam en brein is uiteindelijk afhankelijk van een goed gevulde energie-bankrekening. Het boek is ingedeeld in zes thema’s en bevat ca. 50 snelle tot zeer snelle recepten:

  1. DE BASIS VAN JE ETEN IS BASISCH
  2. KOOLHYDRATEN KUNNEN JE MAKEN OF BREKEN
  3. ZORG VOOR HET MILIEU
  4. Wéét WAT JE EET BIJ STRESS
  5. VOED JE DARMEN
  6. MAAK ER EEN GEZOND FEESTJE VAN

Met de bijna 50 snelle, eenvoudige en smakelijke recepten in dit boek kun je minimaal acht weken vooruit. Dit boek biedt je volop inspiratie, kennis en handige tips om snel lekkere en gezonde maaltijden te bereiden, voor elk moment van de dag. Geef voeding gewoon eens 8 weken de kans die jij verdient!

De thema's in dit boek zijn ook al aan de orde geweest in de andere boeken van Rineke. Dus heb je alle boeken al, dan heb je wel 50 nieuwe, (h)eerlijke recepten tot je beschikking maar veel minder (nieuwe) kennis. Per slot van rekening zijn er ook heel wat mensen die niet zo geïnteresseerd zijn in kennis en enkel gezonder willen eten. Wil je wel meer dan gemiddeld weten en starten met gezonder eten? Dan is Weten van (h)eerlijk eten deel 1 wellicht geschikter.

Meer informatie over dit boek

Weetjes over (h)eerlijk eten

Een handig naslagwerk voor iedereen die:

  • Aangeeft: “Als ik eerst maar een beetje snap waarom gezonde voeding zo belangrijk is en wat het met je gezondheid kan doen wordt ‘anders eten’ voor mij gemakkelijker”
  • Over recepten en ruim voldoende creativiteit beschikt om iets lekkers op tafel te zetten. En daarom niet zo zeer om meer recepten zit te springen maar juist de achtergronden en weetjes willen kennen
  • Door de bomen het bos niet meer zien en soms moedeloos worden van alle tegenstrijdige berichten. Ik heb geprobeerd in dit ‘Weetjes boek ‘wat orde op zaken te stellen. Niet omdat ik denk dat ik de waarheid in pacht heb maar door zowel positieve als negatieve zaken omtrent voedingsstoffen te benoemen. Het is misschien allemaal niet zo zwart/wit als ons wordt voorgeschoteld.
  • Meer wil weten over een van deze onderwerpen:
  1. Botontkalking,
  2. Anti-Aging door gezonde kooktechnieken,
  3. Cholesterol,
  4. Eiwitten en Aminozuren,
  5. Fytinezuur en andere anti-nutriënten,
  6. Fyto-oestrogenen,
  7. Granen, bejubeld en verguisd,
  8. Hoge Bloeddruk,
  9. Hormoonverstorende stoffen,
  10. Overgewicht,
  11. Jodium,
  12. Ontstekingen,
  13. Kiemen,
  14. Reiniging,
  15. Superfoods.

Meer informatie over dit boek