​20 kilometer Voed-stappen met Rineke

Op zondag 7 juli organiseert Rineke deze prachtige wandeling door de Westerwoldse natuur (met lunch en diner) voor maximaal 10 personen. Voor iedereen die een stevige bodem onder zijn/haar kennis over voeding & gezondheid wil leggen. Onderweg vertelt Rineke je aan de hand van de kruiden, bomen, landbouwgewassen en de bodem wat de link is tussen bodem/natuur, ons voedsel en onze (hormonale)gezondheid. En natuurlijk kun je Rineke onderweg al je vragen stellen die voor jou van belang zijn.

De thema's die onderweg aan bod komen

1) Ruim 60% van de Nederlanders ervaart chronische stress. Chronische stress resulteert in een scala aan hormonale ontregelingen. Kan het zijn dat we stressgevoeliger worden door ons huidige voedsel? En zo ja, wat kunnen we er aan doen?

2) Onze darmen en lever spelen een cruciale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van al onze hormonen. De processen in de bodem vormen een grote analogie met wat zich in de menselijke darm afspeelt. Hoe gezonder de bodem, des te gezonder de mens.

3) Aandacht voor onze alvleesklier: de hormoonverstorende werking van teveel insuline-aanmaak en de consequenties van een overbelaste alvleesklier voor onze spijsvertering zijn veelomvattend. Oude, vaak wat vergeten landbouwgewassen hebben heilzame eigenschappen voor onze alvleesklier.

4) Hoe zorg je voor zo weinig mogelijk oestrogenen en toxines (en daarmee hormoonverstorende stoffen) via voeding, milieu, verpakkingen en huidproducten. Wat kan iedereen elke dag voor maatregelen nemen om deze te beperken? 

5) Prostaglandines: wat je echt moet weten over de vetzuren balans in het lichaam als het gaat om ontstekingen, depressies, vitaliteit en geslachtshormonen. Onderweg zullen we heel wat voorbeelden van gezonde vetzuren tegenkomen.

6) Fyto-oestrogenen uit de natuur zijn in meerdere opzichten onontbeerlijk om een gezonde hormoonbalans te behouden of te herkrijgen. We zullen ze volop tegenkomen onderweg. Leer ze herkennen en simpel toe te passen in je dagelijkse eten.

7)Een goede, diepe slaap is een van de cruciale voorwaarden voor 'happy hormonen'. Wat zijn de hoofdoorzaken van slaapproblemen wat betreft voeding en leefstijl? Wat biedt de natuur aan planten, bloemen en kruiden om een gezonde slaap te ondersteunen?

8)Natuurwetten: zo veel mogelijk leven en eten zoals de natuur het voor onze hormonen heeft bedoeld. Hoe modern we er ook uitzien, onze genen functioneren via oeroude ritmes van de natuur en zijn gebaat bij onbewerkt, eerlijk voedsel en een natuurlijke leefstijl. Ons hele hormonale systeem is onderworpen aan ritmes van de natuur zoals die gelden per dag, maand en seizoen. Zeker voor mensen die genetisch vatbaar zijn voor bepaalde ziektes is voeding en leefstijl nog belangrijker

Informatie 

Datum: 7 juli 2019. VOL! OPGAVE NIET MEER MOGELIJK

Start en eindpunt: PUUR Westerwolde, Dennenweg 1 a Sellingen.
Aanvang: 10.00 uur
Eindtijd: 20.00 uur
Inbegrepen: koffie/thee met Westerwoldse koek, uitgebreide lunch met lokale producten, drinken voor onderweg, drie-gangen diner bij terugkomst inclusief drankjes. Al onze drankjes, hapjes en maaltijden zijn biologisch, voornamelijk met lokale ingrediënten, home made en slowfood.
Kosten: € 159,00 per persoon

Maximum aantal deelnemers: 10 personen. Bij minder dan 8 deelnemers wordt de datum verzet naar een ander moment.

Overnachten

Kom je van ver? Of wil je graag wat langer blijven? In en rond Sellingen heb je een grote verscheidenheid aan bed & breakfast-gelegenheden, waar je goed en betaalbaar kunt overnachten.

  • Wil je een Bed & Breakfast waar je een grotendeels biologisch/Westerwolds/Puur RIneke ontbijt geserveerd krijgt. Zie deze link: https://bbsellingen.nl
  • Blijf je een nachtje langer? Dan kun je ook in een heuse Yurt, op loopafstand van Puur Westerwolde overnachten: www.noorderyurts.nl
  • Op een steenworp afstand van PUUR Westerwolde kun je ook overnachten op Camping de Bronzen Eik en op camping de Barkhoorn. Je kunt er overnachten in een trekkershut, een luxe lodge of een chalet. Bij camping de Barkhoorn kun je ook nog overnachten in een safaritent. Informeer bij hen naar de mogelijkheden.