Winterschool met Rineke Winterschool, natuurwetten, bodems & onze hormonen
Voor iedereen die voedings- en leefstijladviezen geeft, of zich professioneel met voedselbereiding of -verwerking bezighoudt. En daarbij meer behoefte hebt aan no-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel.
Tijdens deze twee dagen word je ondergedompeld in het fascinerende verhaal over de twee bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze eigen bodem: onze darmen. En de natuurwetten die gelden voor zowel de natuur als de fysiologische werking van ons lichaam, brein (en zeker ons hormoonsysteem) Elke tweedaagse ‘school’ maken we van daaruit een uitstapje naar een ander onderwerp. In de winterschool zijn dat bijvoorbeeld hormonen als cortisol, insuline, onze geslachtshormonen en onze spijsvertering als grote ‘hormoonregulator’.
Hopelijk trek je daarna voor eens en altijd de conclusie: we moeten inderdaad weer de bodems onder ons bestaan leggen. En natuurwetten (weer) leren respecteren.

De wetten van ‘Moeder Natuur’ zijn altijd sterker dan onze nieuwe/moderne ideeën.
Een eeuwenoude quote maar zo waar! We eten primair om energie, vitaliteit en veerkracht te krijgen en te overleven. De kwaliteit van ons eten is primair afhankelijk van de bodem en de omgeving waar ons voedsel vandaan komt. “We zijn niet alleen wat we eten” maar ook “wat ons eten heeft gegeten.” Daarna zijn we wat betreft de kwaliteit van ons voedsel afhankelijk van de bewerking en bereidingstechnieken en vervolgens van onze darmen en spijsvertering. Hier worden de voedingsstoffen geschikt gemaakt voor ons lichaam en ons brein. De aanmaak van nagenoeg al onze hormonen start in onze cellen. Dus fitte, vitale cellen zijn de basis van een gezonde hormoonbalans.
Om optimaal energie aan te maken is het van groot belang dat:
- het voedsel wat we eten optimaal is, wat betreft herkomst, bereiding, kwaliteit en kwantiteit. Voor hormonen geldt zeker: “Wie goed wil eten, kookt zelf.”
- onze spijsvertering het kan verteren, maar ook dat het überhaupt verteerbaar is, dat het bijvoorbeeld is ‘voorverteerd’ (door bijvoorbeeld fermenteren) en lang de tijd heeft gehad om verteerbaar te worden.
- we zoveel mogelijk hormoonondersteunende stoffen eten en zo weinig mogelijk hormoonverstorende.
- we aan de slag gaan met chronische stress: de hormoon verstoorder bij uitstek.
Deze twee dagen richten we ons volledig op de grote invloed van een gezonde aarde op onze hormonen, gezonde cellen en een gezonde spijsvertering voor gezonde hormonen & de grote invloed van ‘natuurwetten’ op ons hormoonorkest. Hoe modern we er ook uitzien en met hoeveel ‘high tech’ we ons ook omgeven: natuurwetten kunnen we niet negeren.

Ik wil – en ga – mijn kennis daarover delen.
Dat ga ik, om te beginnen, doen in de vorm van 5 “tweedaagse schooldagen”: een zomer-, herfst-, winter-, lente en vierjaargetijdenschool
Ik geloof er sterk in dat we met mes en vork dé weg in kunnen slaan naar een gezonde en vitale aarde. Door ons weer te verbinden met ons voedsel, verbinden we ons weer met de aarde. Daarmee slaan we ook direct de weg in naar gezonde mensen, een vitaler brein en welzijn. En gezondere hormonen!
Dat is dan ook de reden dat ik mijn kennis en ervaring de komende jaren ga overdragen aan en delen met alle professionals die met voeding werken en ook geloven in de heilzame weg via mes en vork. Graag deel ik (vooral mijn praktische) kennis en ervaring die ik in de afgelopen ruim 20 jaar heb opgedaan, zowel in mijn opleidingen als in mijn praktijk als voedingsdeskundige, mijn werk als auteur en als biodiversiteitsboerin-in-spé.

Tweedaagse trainingen
Tijdens deze twee dagen word je ondergedompeld in het fascinerende verhaal over de twee bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze eigen bodem: onze darmen. In de herfstschool zijn dat onze neurotransmitters en onze weerstand. In de zomerschool zijn het vooral de antioxidanten, in de lenteschool voedsel dat helpt bij onze ontgifting en in de winterschool zijn het vooral hormonen & natuurwetten.
Hopelijk trek je daarna voor eens en altijd de conclusie: we moeten inderdaad weer de bodems onder ons bestaan leggen. En weer een beetje gaan leven zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft. Omdat we nu eenmaal net zo natuur zijn als de natuur zelf. Gelukkig kunnen we hierin heel wat positieve stappen zetten.
VOOR WIE?
Het is mijn grote droom dat meer en meer food-professionals deze basiskennis opdoen en weer doorgeven aan anderen. Als geen ander kunnen zorgprofessionals, onderwijsprofessionals en koks/cateraars het voortouw nemen in de hoopvolle weg naar regeneratie van onze bodems en ons voedsel.
Voor adviseurs
Of je nu (fysio-, psycho-of natuurgeneeskundig) therapeut, verpleegkundige, kraamverzorgende, chiropractor, psycholoog, leefstijlcoach, adviseur in een natuurwinkel/supplementenbranche, dokters- of apothekersassistent of arts bent (of in opleiding bent);
Voor koks, cateraars of leraren
Koks, cateraars, instellingen of leraren die meer willen weten over de gezondheidseffecten van wat zij mensen voorschotelen (of dat nu letterlijk eten is of het verhaal erachter) zijn ook meer dan welkom op deze dagen. En uiteraard alle andere professionals die (beleidsmatig) adviezen geven over gezonde voeding en/of landbouw.
Wat ga je doen en leren?
Tijdens deze dagen leer en ervaar je welke voeding en kruiden kunnen bijdragen aan een gezonde(re) darm, spijsvertering, brein en immuunsysteem.
De volgende thema’s worden behandeld, met uitgebreide uitleg en natuurlijk praktische tips hoe je een en ander in de praktijk kunt toepassen.
Het land op met Rineke (ochtend dag 1)
Thema: De analogie tussen wat er in de bodem gebeurt, in onze darmen en vervolgens in ons brein.
Eten uit een uitgeputte bodem leidt tot uitgeputte mensen. Een gezonde bodem met een grote diversiteit aan gewassen daarentegen geeft veerkrachtige planten en daardoor ook veerkrachtige mensen. Jan en Rineke vertellen je alles over hun project waar ‘niet praten maar doen’, biodiversiteit en voedingswaarde per hectare de rode draad vormen.
Fermenteren met Rani (middag dag 1)
Rani leert jede kneepjes van het vak: hoe je jouw oogst door middel van fermenteren lang houdbaar kunt maken. Met als bijkomende voordelen dat het er nóg lekkerder van wordt en beter verteerbaar, dus beter voor je lichaam. Niet alleen leuk, dat fermenteren, maar ook hartstikke gezond. Zo kan ook jij een basis leggen om betaalbaar, gezond, divers, duurzaam en overheerlijk te eten, het hele jaar rond. Mooi voor je hormonen ook!
Ontbijten met Rineke (ochtend dag 2)
Thema: Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag?
Ontbijtbuffet met Rineke en uitleg aan welke voorwaarden een ontbijt moet voldoen om:
– de vitaliteit van je darmen, je brein en je hormonen optimaal te ondersteunen.
– de hormonale gevolgen van chronische stress. Wat eet je wel/niet om jezelf optimaal door periodes van stress te loodsen?
– in de winter optimaal voor je energie en hormonen zorgen: in de winter andere keuzes maken, vergeleken met andere seizoenen?
Lezing met Rineke (ochtend dag 2)
Thema: Xeno-oestrogenen en jouw hormonale gezondeheid.
Na het ontbijt gaan we verder met het onderwerp: “Hormoonverstorende stoffen”. In onze lucht, ons water, ons voedsel en gebruiksvoorwerpen zien we steeds meer zogenaamde xeno-oestrogenen terug. “For ever chemicals” die als ze niet ontgift worden door onze darmen en lever grote gevolgen voor onze (stress)hormonen en hormoonsysteem hebben. Toch staan we niet machteloos: door gezond, vitaal, onbespoten voedsel te kiezen, optimaal te zorgen voor onze darmen en spijsvertering en in onze keuken wat aanpassingen te doen kunnen we heel wat van deze hormoonverstoorders mijden.
Wandeling over het land en door de tuin met Rineke (middag dag 2)
Thema: De natuur biedt hulp met fyto-oestrogenen, vetzuren en chlorofyl
Wandeling over het land en door de tuin waar we heel wat van gewassen, planten, kruiden en bomen gaan ontmoeten die fyto-oestrogenen, gezonde vetzuren of belangrijke stoffen bevatten en een bijdrage kunnen leveren aan het weren/ontgfiten van xeno-oestrogenen in ons lijf en brein. En heel wat planten die onze darmen en lever helpen om ze te ontgiften. Ons totale hormoonsysteem heeft baat bij een optimale werking van onze zogenaamde brein-hersenas. Zie hieronder, ook welke systemen allemaal onder de noemer ‘hormoonsysteem’ horen.

Lezing met Rineke (middag dag 2)
Thema: Leven volgens natuurwetten. Kan dat wel in ons moderne leven?
In dit weekend hoor je hoe alle hormoonsystemen op elkaar inwerken. Is er één hormoon in het orkest ontregeld, dan raakt de rest ook van de wijs. Daarom heeft het bij hormonale problemen vooral nut als je ALLE hormonen in het orkest tegelijk aanpakt met voeding, leefstijl en het (weer) respecteren van natuurwetten.
Let op: deze dagen zijn misschien anders dan je verwacht van een training:
- Het is geen training in een ‘klaslokaal’, maar een mengeling van wandelen, wildplukken, theorie, kook-, bewaar- en bereidingstips. Ons ‘klaslokaal’ is buiten, op het land en in de tuin.
- Het is een mengeling van wetenschappelijke kennis en kennis die in duizenden jaren is opgedaan. En uiteraard deel ik al mijn ervaring en kennis die ik zelf heeft opgedaan in de afgelopen ruim 20 jaar (op het gebied van natuurgeneeskunde, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, Gemmotherapie, darmtherapie, Bachbloesems, fytotherapie, iriscopie en supplementenontwikkeling).
-
Het is geen ‘school’ waar we op detailniveau veel leren. Het accent ligt op het (weer) zien van verbanden tussen oorzaken en gevolgen. Want alles is met alles verbonden. We zijn immers allemaal onderworpen aan dezelfde natuurwetten en ritmes.
De natuur kent beloning noch straffen, enkel gevolgen.
Een ‘buitengewone’ locatie: HEERLIJK WESTERWOLDS LAND
We zijn deze dagen buiten op het biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land van Jan en Rineke. Uiteraard zitten we in de winter grotendeel binnen. Maar neem dikke kleren mee omdat we wel regelmatig het land op gaan.

Het eten tijdens deze training
Alle gerechten die je tijdens deze dagen krijgt aangeboden zijn met zorg voor jouw gezondheid, die van dieren, planten en het milieu samengesteld. Zoals deze heerlijke winterpostelein salade op de foto hierboven.

In zachte winters is er volop in de natuur te vinden aan (on)kruiden. Hiermee kun je overheerlijke pesto maken, bomvol chlorofyl om je hormonen te ondersteunen. We gaan dit weekend veel aan de slag met chlorofylrijk voedsel omdat ze bijdragen aan de ontgifting van hormoonverstorende stoffen via jouw darmen en lever.
De gerechten worden volgens de ‘slow’ methode gemaakt: er is tijd genomen om alles te verzamelen, van het land of uit de tuin en opgescharreld bij duurzame bedrijven in de buurt, om er vervolgens heerlijke gerechten mee te bereiden. In de gerechten zitten allerlei kruiden uit de tuin van (H)eerlijk Westerwolds Land. Kruiden die onze darmen, spijsvertering, weerstand en ons brein volop kunnen ondersteunen.
Praktische informatie
Tijdstip: begin 2026, datum volgt.
Locatie:
op Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, 9551 XD Sellingen. (zie plaatje hieronder)
Kosten:
€ 499,00 per persoon (incl. BTW), inclusief tussendoortjes, hapjes, 2x lunch, 1x uitgebreid zaterdagmiddag fermentatie buffet (dineren is daarna vast overbodig), 1x ontbijt en voor 25 euro aan fruit, groente, kruiden, granen, bonen, thee etc. van het land die je meeneemt naar huis. (Alle voeding is biologisch/onbespoten & homemade) En uiteraard krijg je een uitgebreide (digitale) hand-out van deze 2 dagen. Zie onderaan de kortingen als je meedoet aan alle 5 trainingen van 2 dagen. Je deelname is pas gegarandeerd na betaling.
Bijzonderheden:
Alleen voor gezondheidsadviseurs (zowel regulier als complementair), leraren, professionals die in de voedselbereiding of advisering werkzaam zijn. Voor deze dagen is GEEN accreditatie aangevraagd.
Aantal personen:
maximaal 12. Bij minder dan 10 deelnemers moeten wij de training helaas annuleren.
Annulering:
kan kosteloos tot 10 dagen voor de training. Daarna zijn we genoodzaakt de kosten in rekening te brengen. Mochten wettelijke regelingen de training onmogelijk maken dan krijgt u uiteraard z.s.m. uw geld terug.
Speciale dieetwensen?
Goed om te weten dat wij koken met dat wat het land biedt en zeer divers. Maar zeker niet specifiek glutenvrij, veganistisch, ketogeen of zonder dierlijke eiwitten. Mocht je vanwege allergieën bepaalde voedingsmiddelen niet mogen eten dan horen wij dat graag, uiterlijk 14 dagen van tevoren. Ons voedsel wordt bereid in een keuken waar gelijktijdig ook gluten verwerkt worden. Daarom vragen we mensen met coeliakie om hun eigen eten mee te nemen.
Slecht weer?
We houden de groepen opzettelijk klein zodat we bij onverhoopt slecht weer naar binnen kunnen. Maar in principe zijn we dus een deel van de dag buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel.
Overnachten?
Bekijk hier onze tips voor een overnachting in Sellingen of omgeving.

Winterschool, lenteschool, zomerschool en Vierjaargetijdenschool
Tijdens deze twee dagen kunnen lang niet alle belangrijke thema’s de revue passeren. Ik wil nog graag heel veel meer delen. Daarom gaan we, nog steeds met als thema darmgezondheid, nog vier tweedaagse trainingen extra plannen. Deze zullen plaatsvinden in 2025
Winterschool met Rineke Dijkinga (begin 2026, datum volgt)
Onze bodems, natuurritmes en seizoenen beïnvloeden onze hormoonhuishouding
Gasttraining: Heerlijk en gezond eten met fermenteren met Rani Goederee
Lenteschool met Rineke Dijkinga (24 & 25 mei 2025)
Maak een vitale start voor je hormoonbalans/ elke dag optimaal ontgiften, hoe doe je dat?
Gasttraining: Thee, tincturen en kruidenbitters maken onder leiding van herboriste Winnie Sixma.
Zomerschool (26 & 27 juli 2025)
Leg de bodems onder je gezondheid. Eten uit een uitgeputte bodem geeft uitgeputte mensen: “we zijn niet alleen wat we eten maar ook wat ons eten heeft gegeten.”
Gasttraining: wildplukmiddag: antioxidanten, krachtpatsers uit de natuur met Tim en Leah (In het wilde Weg)
Vierjaargetijdenschool met Rineke Dijkinga en Winnie Sixma (21 en 22 juni 2025))
Het hele jaar rond, bij elke hap ontstekingsremmend, voedzaam, vitaal, volwaardig en kleurrijk eten. Gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. En elke dag gebruik maken van de kruidenkracht van de natuur. Maak je eigen EHBO middelen, ontdek de kracht van hydrolaten, van etherische olien, van goed samengestelde kruidenthee, van Gemmo’s, van microgroenten, kruidenbitters etc. Rineke en Winnie presentereren deze dagen gezamenlijk. En natuurlijk staan we stil bij de zonnewende en gaan we die vieren.
Wil je ze alle vijf volgen?
Dan krijg je voor een verkoopwaarde van € 150,00 boeken (van Rineke, naar keuze) gratis. Ook doe je dan de 1 x een gratis tweedaagse a 499,00 euro gratis mee.
De data en meer informatie over de andere tweedaagse trainingen volgen op korte termijn.
Alle tweedaagse trainingen zijn overigens ook los te volgen.