Skip to content

Tweedaagse Training "De zomerse overvloed bewaren"

Wat een enorme hoeveelheid voedsel is er toch, zeker in het voorjaar en in de zomer. Dus zijn we op Heerlijk Westerwolds Land als ‘hamsters’ de voorraden aan het verwerken voor de herfst en winter. De droogovens staan bijna 24 uur per dag aan met kruiden voor pesto/spreads en thee. De weckketels draaien overuren en wat maken we heerlijk zoetzuur van allerlei groenten. Wij vinden het ongelooflijk leuk om dit weer over te dragen op consumenten, koks, therapeuten, instellingen, bedrijven en studenten. Of je nu een tuin hebt of niet, iedereen kan in de zomer op scharrel gaan om te hamsteren. Joke gaat je op dag 1 de kneepjes van de droogoven leren. Rani gaat op dag 2 de kennis over inmaken met jou delen.

 

Zo kan iedereen een basis leggen om betaalbaar, gezond, divers, duurzaam en overheerlijk eten, het hele jaar rond.

zomerse-hamsterdagen

De trainers stellen zich voor:

Joke Eilander (droogoven)

“In het dagelijks leven run ik een administratiekantoor en tussen het werk door ben ik vaak bezig met het verzamelen en verwerken van kruiden, vruchten, bloemen en groenten uit de tuin of uit de buurt. Het geeft mij ontspanning en voldoening om op allerlei manieren met voedsel en gezondheid bezig te zijn. En ik deel mijn kennis graag met anderen, zodat jij ook kunt gaan genieten van zelfgemaakt fruitleer, theemixen, groentecrackers en nog veel meer.”

Rani Goederee (inmaken)

“Ongelofelijk rijk! Zo voel ik me als ik in de zomer gewassen uit mijn moestuin oogst en er vervolgens in de keuken iets lekkers van maak wat ik in de winter kan eten. En wat is het leuk om te experimenteren met verschillende manieren van oogst verwerken: wecken, pickelen, fermenteren, tomatensaus, jam en fruitcompôte maken. Het bereiden van gezonde maaltijden is al mijn favoriete bezigheid sinds ik tiener was, en sinds ik mijn eigen groenten kweek is daar het inmaken van voedsel bijgekomen. Ik vind het erg leuk om mijn kennis en de ervaringen uit mijn eigen geëxperimenteer met je te delen. Zodat ook jij in de koude maanden van het jaar kunt genieten van zelfgemaakte zonnige overvloed.”

Indeling dag 1

10.00 uur: Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers

10.30 uur: Beginnen met korte uitleg over werken met de droogoven

11.30 uur: Verzamelen op het land/in de tuin en verwerken zodat het geschikt is voor de droogoven.

12.30 uur: Voedzame lunch met voornamelijk ingrediënten van het land/uit de regio. Uitleg van Rineke over de lunch.

13.30 uur: Verzamelen op het land/in de tuin en verwerken zodat het geschikt is voor de droogoven

15.00 uur: Thee met wat lekkers

15.30 – 17.00 uur: De droogovens vullen met je gerechten. En daarna huiswaarts (of naar je camping of B&B*)

 

Indeling dag 2: Inmaken met Rani Goederee

 9.30 -12.30 | Aan de slag met inmaken

Aan de slag! Dit gaan we vandaag doen:

 

  • Inleiding over de verschillende vormen van verwerken
  • Meer achtergrond over fermenteren, pickelen en inmaken: wat maakt dat het houdbaar wordt? Kennis van de basis helpt om zelf beslissingen te nemen als je in de keuken staat.
  • Oogsten van het land/in de tuin.
  • Verwerken van de oogst tot houdbare etenswaar

 

 

12.30-13.45 uur: Lunch
Je krijgt een voedzame lunch met lokaal voedsel dat we bij elkaar gescharreld hebben op het land. En wat we verwerkt hebben tot eindproduct (met behulp van de droogoven, weckketel, fermentatie, pickelen, door het in te maken etc) Rineke legt er het e.e.a. over uit.

 13.45 uur: vervolg training inmaken

15.00 uur: Thee met wat lekkers

15.15 uur: Evaluatie + tips van Joke over de producten die uit de droogoven komen.

16.15 uur: Afronden training inmaken

17.00 uur: Einde programma en geïnspireerd huiswaarts met een heel wat lekkers wat je deze dagen gemaakt hebt, informatie en inspiratie waarmee thuis direct aan de slag kunt.

zomerse-hamsterdagen-2
zomerse-hamsterdagen-3
zomerse-hamsterdagen-4

Praktische informatie

 Locatie:
Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, Sellingen

Kosten:
349,00 per persoon. Na ontvangst van je betaling is je deelname gegarandeerd.

Inbegrepen:
koffie, thee, hapjes, drankjes, twee keer een lunch, een aantal producten die je hebt gedroogd/hebt ingemaakt en een paar kleine cadeautjes van Rineke om mee naar huis te nemen.

Annulering:
kan kosteloos tot 10 dagen voor de training. Daarna zijn we genoodzaakt de kosten in rekening te brengen. Mochten wettelijke regelingen de training onmogelijk maken dan krijg je uiteraard z.s.m. je geld terug. Bij minder dan 10 deelnemers wordt de training geannuleerd.

Speciale dieetwensen?
Deze honoreren wij graag, mits je deze 14 dagen van tevoren aan ons heeft doorgegeven. 

Slecht weer?
 We houden de groepen opzettelijk klein (maximaal 12 personen) zodat we bij onverhoopt slecht weer naar binnen kunnen. Maar in principe is alles buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel 

Overnachten?
Bekijk hier onze tips voor een overnachting in Sellingen of omgeving.