Bijzondere dag: De boer, de kok en de arts | Over de bodems onder onze gezondheid.
Rineke Dijkinga: Een grote droom van mij, een seminar die helemaal gaat over de bodems onder onze gezondheid: die van de bodem waar onze voeding vandaan komt en de bodem onder onze eigen gezondheid & ons welzijn: onze darmen. In de vitaliteit en veerkracht van deze beide bodems ligt de basis voor een volhoudbare, socialere, zorgzame, compassievolle en gezonde(re) toekomst van het eten op ons bord. Samen kunnen we stappen zetten naar ‘zorgzame voeding.’
Dit is wat je deze dag kunt verwachten
Het wordt een dag vol interessante lezingen, interviews, een (h)eerlijk lunch en lekkere tussendoortjes. Alles homemade, van eigen/Westerwoldse bodem en passend bij het onderwerp van de dag.
Het wordt een dag waarop we de regie (her)pakken over ons etensbord/het bord van anderen die aan onze zorg zijn toevertrouwd: We gaan concrete stappen zetten naar een zorgzame(re) voedingswereld. Waar we bodem- & darmgezondheid topprioriteit gaan geven. Waarin we elkaar zorgzaam voedsel gaan voorzetten vanuit compassie met alles wat leeft en aan onze zorg is toevertrouwd. De fantastische sprekers op ons seminar nemen je mee in het inspirerende en fascinerende verhaal over de bodem en onze darmen. Hier ligt de ligt basis voor de gezondheid van mens en aarde.
Dus doe je mee met DOEN? Laat je inspireren en kom naar ons seminar op 14 september.
Lezing Rineke Dijkinga
De bodems onder onze gezondheid
Interview Judith Kocken
Je bent je eigen medicijn; een nieuw recept van de dokter
Lunch verzorgd door Rineke Dijkinga en haar team
Workshop Iris Flamand
Onderzoeksresultaten ‘Boer, Bodem en Gezondheid
Lezing en demo Peter van Berckel
De kracht van fermenteren en kiemen
Interview Anne van Leeuwen
Eet de wereld mooier!
Rineke Dijkinga spreekt
Samenvatting, conclusies en blik op de toekomst
Wat ga jij doen aan de bodem onder je gezondheid?
Flemming Lehrmann
Afsluiting met leerzame boodschap
Dagvoorzitter Thomas Platzer
Verbindende factor
Rineke Dijkinga over deze dag
Als we aan een gezondere/veerkrachtiger wereld denken, denken we vaak aan de natuur, het milieu, de bodem, ecosystemen etc. Maar aangezien de mens een mini-ecosysteempje is binnen het grote ecosysteem van de aarde, begint échte gezondheid logischerwijs bij onszelf. Gezondheid = veerkracht. Om die veerkracht te (her)winnen zullen we met regeneratie aan de slag moeten. Regeneratie stelt hét leven centraal in elke daad, beslissing en gedachte. Gezonde bodems, gezonde lucht, schoon water, gezond voedsel, gezonde relaties, een gezonde balans tussen in- en ontspanning kunnen bijdragen aan een veerkrachtiger wereld. En daar kunnen wij aan werken, elke dag, bij elke hap.
Als je de daad bij het woord wilt voegen en concrete stappen wilt zetten richting gezonde(re) voeding op je eigen etensbord en/of iedereen die qua voeding aan jouw zorg/verantwoording is toevertrouwd (zeker als het gaat om de jonge en komende generaties) dan ben je meer dan welkom op deze dag. Een dag waar we zeker praten maar waar we het vooral over daadwerkelijke acties willen hebben. Wat kun jij bijdragen vanuit jouw praktijk, leeromgeving, instelling, boerderij/CSA, restaurant, boerderij of NGO? Of gewoon als consument: wat kun jij doen?
De boer, de arts en de kok nemen deze dag het voortouw hierin. Zij nemen je mee op het hoopgevende pad naar een wereld waarin zorgzame, gezonde, diverse voeding uit een gezonde bodem en vóór gezonde darmen een hoofdrol spelen.
Wat heb je aan deze dag?
Deze dag zit bomvol inspiratie om in jouw bedrijf, kantine, leven of omgeving aan de slag te gaan met de hierboven genoemde.
- Je krijgt volop inzicht en ideeën over wat jij kunt bijdragen aan een volhoudbare, socialere, zorgzame, compassievolle en gezonde(re) toekomst van het eten op ons bord.
- Je ontmoet gelijkgestemden; er is volop ruimte om kennis te maken en te netwerken.
- Je kunt genieten van heerlijk eten op een inspirerende locatie Heerlijk Westerwolds Land waar biodiversiteit en voedingswaarde per hectare de rode draad vormen.
- Je krijgt volop concrete tips om stappen te zetten. Misschien wel zo eenvoudig te DOEN dat je je afvraagt waarom je er niet eerder mee aan de slag bent gegaan.
Praktische informatie
- Datum: 14 september 2024
- Tijd: 10.00-17.00 uur
- Locatie: Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen (Borgerschapenweg 8).
- Voor wie: gezondheidsprofessionals, boeren, koks, beleidmakers, leraren, coaches en IEDEREEN (zeker ook consumenten) die een bijdrage wil leveren aan een gezonde, socialere voedseltoekomst: waar ‘zorgzame voeding’ een hoofdrol speelt.
- Lunch: de homemade lunch wordt verzorgd door Rineke Dijkinga en haar team. De ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van Heerlijk Westerwolds Land en andere regeneratieve boeren/telers uit Westerwolde.
- Speciale dieetwensen: deze kunnen wij alleen honoreren indien we die minimaal 14 dagen vantevoren kennen. Wilt u eventuele wensen bij opgave in het veld ‘opmerkingen’ aangeven?
- Borrelhapjes: Na afloop van het seminar is er uiteraard de mogelijkheid om te netwerken. Er worden dan Westerwoldse borrelhapjes en drankjes gepresenteerd.
- Aanmelden: wil je erbij zijn? Klik hier om je aan te melden.
De boer, de kok en de arts: waarom deze naam?
Als geen ander kunnen de boer, de kok, de arts en de onderzoeker ons de weg wijzen naar het pad van zorgzame, gezonde, diverse, regeneratieve voeding. Zij hebben de kennis, de ervaring en inspiratie om ons te ondersteunen/begeleiden. Als zij alle drie (en niet te vergeten de voedingswetenschapper) hun verhaal met ons delen kan het niet anders dan dat wij als consument grote stappen gaan zetten.
- De boer: zorgzame aandacht & regeneratie van de bodem waarop ons voedsel groeit, voor natuurlijke teeltwijzen en een gezonde omgeving waar het groeit
- De kok: zorgzame aandacht & regeneratie van onze voedselverwerking, voedselbereiding en kooktechnieken zodat voedsel ook daadwerkelijk zijn heilzame werking kan uitoefenen op onze gezondheid.
- De arts: zorgzame aandacht voor de veerkracht en diversiteit van ons darmmicrobioom, ook wel de poort naar onze gezondheid genoemd. Willen we aan de slag met onze gezondheid, dan moeten we aan de slag met onze darmen; het is de bodem van onze gezondheid. Zowel preventief als regeneratief kunnen we met voeding en leefstijl aan de slag.
De relatie tussen een veerkrachtige, gezonde bodem waarop ons voedsel groeit en een divers en veerkrachtig darmmicrobioom zijn de sleutel tot gezondheid. De overeenkomsten tussen wat er in onze bodem gebeurt en in onze darmen is verbluffend, zo blijkt uit recente wetenschappelijke onderzoeken waar we tijdens het seminar op in gaan. De bodem regenereren zou wel eens het spreekwoordelijke ei van Columbus kunnen zijn voor een gezonde toekomst met gezonde lucht, schoon water, gezond voedsel, mooie (diverse) landschappen en een stevige lokale economie.
Het volledige programma
De boer, de arts en de kok | 14 september
10.00 Inloop, koffie/thee
11.00 Welkom en opening door gastheer en dagvoorzitter Thomas Platzer
11.10 uur: Rineke Dijkinga, initiatiefnemer | De bodems onder onze gezondheid
Inleiding en toelichting op de bodemwetten die ons de weg wijzen naar kennis van het leven
11.40 uur: Judith Kocken, kinderarts, gespecialiseerd in maag-, darm- en leverproblemen, leefstijlarts bij Stichting Kinderbuik&co
Je bent je eigen medicijn; een nieuw recept van de dokter
Inspirerend interview door Thomas Platzer
12.20 uur: Rineke Dijkinga
Toelichting op de homemade regeneratieve lunch, verzorgd door Rineke Dijkinga en haar team
12.30 uur: Pauze met lunch
13.30 uur: Iris Flamand, onderzoeker Louis Bolk Instituut | Onderzoeksresultaten ‘Boer, Bodem en Gezondheid’
Workshop over de relatie tussen gezonde bodems en gezonde mensen
14.10 uur: Peter van Berckel, fermentatie-expert en natuurkok | De kracht van fermenteren en kiemen
Demo met de pickle-pers
14.50 uur: Pauze met drankje
15.20 Anne van Leeuwen, regeneratieve Lenteland-boer, Bodemzicht op ’t Gagel | Eet de wereld mooier!
Bijzonder gesprek tussen Thomas Platzer en Anne
16.00 uur: Samenvatting, conclusies en blik op de toekomst. | Wat ga jij doen aan de bodem onder je gezondheid?
Interactief gesprek met alle aanwezige sprekers en gasten onder leiding van Thomas en Rineke
16.25 uur: Afsluiting met leerzame boodschap van natuurarts Flemming Lehrmann
16.35 uur: Rineke Dijkinga; toelichting op inhoud gezonde Westerwoldse borrelplank en dankwoord
16.45 uur: Gezellig napraten met drankje en borrelhapjes
17.30 uur: Afsluiting
Tijdens deze unieke dag krijg je kennis en inspiratie om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Daarbij ondersteunen we boeren, koks en gezondheidsprofessionals die de bodems koesteren, ten behoeve van onze gezondheid. Zo dragen we allemaal met mes en vork bij aan een ‘nieuw normaal’: gezond en divers voedsel vanuit een gezonde bodem. Hopelijk tot 14 september!
Over de sprekers:
Thomas Platzer is een ervaren facilitator, trainer en bedrijfscoach met een passie voor ondernemerschap en innovatie. Thomas is mede-oprichter van The Main Thing en helpt ondernemers bij het ontdekken en behouden van focus op hun belangrijkste prioriteiten. Thomas staat graag op het podium bij events en zorgt daarbij voor enthousiasme, interactie en een gezonde dosis humor. Tijdens dit event is hij dagvoorzitter en is hij de verbindende factor tussen Rineke, de sprekers en het publiek
Rineke Dijkinga Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15jaar runde ze een praktijk en begeleidde ze duizenden mensen met chronischeklachten met voedings- en leefstijladviezen. In die tijd groeide het besef dat ze preventief met voeding aan de slag wilde. Dat besef inspireerde haar om 8 boeken te schrijven, vele artikelen voor vakbladen uit te brengen en door heelNederland lezingen en trainingen te geven. Met de opbrengst van haar boeken kocht ze samen met haar man een stuk landbouwgrond, waar ze hun project ‘Voor bodem,boeren, bijen en ons bord’ startten. Op Heerlijk Westerwolds Land draait het om biodiversiteit, regeneratie en ‘gezondheidswaarde per hectare’. De analogie tussen wat er in de bodem gebeurt en hoe dit onze (darm)gezondheid beïnvloedt is een bron van dagelijkse verwondering voor Rineke. Met het seminar wil ze mensen in beweging krijgen. Om zelf stappen te nemen in het werken aan de bodems onder onze gezondheid.
Dr. Judith Kocken heeft meer dan dertig jaar ervaring in de geneeskunde en werkt als kinderarts gespecialiseerd in maag-darm-leverproblemen. Het is haar missie een bijdrage te leveren aan gezondheid en geluk voor kinderen en volwassenen. Ze is initiatiefnemer van Kinderbuik&co, een medisch specialistische praktijk met een holistische gezondheidsvisie, waar kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten worden behandeld. Ze is tevens auteur van vier boeken, waaronder ‘Kinderbuik’ en ‘Je bent je eigen medicijn, een nieuw recept van de dokter’.
Iris Flamand heeft een achtergrond in milieuwetenschappen en is onderzoeker voedselkwaliteit en voedselsystemen bij het Louis Bolk Instituut, een kennis- en onderzoeksinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Ze heeft een grote passie voor tuinieren met veerkracht. Voor het onderzoek Boer, Bodem en Gezondheid is ze op zoek gegaan naar de waarden en drijfveren voor het telen op gezonde bodems.
Peter van Berckel is fermentatie-expert en natuurkok. De liefde voor fermenterenbegon al in de jaren ’80 waar het onderdeel was van de opleiding natuurvoedingsleer die Peter volgde. Hij raakte vertrouwd met desem, kombucha, kefir en tempeh, en producten uit de Japanse schatkamer van de macrobiotiek, waaronder miso, shoyu, tamari, ume, nattō en de pickle pers. De wens om het zelf te kunnen maken groeide met hem mee. Peter is medeoprichter en docent bij kookschool voor natuurvoeding ‘de Groene Kookacademie’ en auteur van het boek Tsukémono.
Anne van Leeuwen studeerde kunstgeschiedenis, en deed een master cultural analysis, een jaar filosofie en een jaar biologie. En bij Artis werkte ze aan de ontwikkeling van een museum over de relatie tussen mens en natuur. Ze is mede-oprichter van de Ambassade van de Noordzee. In 2019 richtte ze samen met haar partner boerderij en stichting Bodemzicht op. In maart is gestart als Lenteland-boer op de nieuwe boerderij ’t Gagel van 45 hectare in Lochem. Met regeneratieve landbouw combineert ze alles: gezond voedsel, bodemverbetering, CO2 vastlegging, biodiversiteit, veerkracht en kennis delen.
Flemming Lehrmann is de oudste natuur- en orthomoleculair arts in Nederland. Hij is in Denemarken opgegroeid en moest dertig jaar geduld hebben voordat hij in Nederland zijn droom kon realiseren om als natuurarts mensen te begeleiden op het gebied van welzijn en gezondheid. Rust en ‘lichtvoedsel’ zijn voor Flemming belangrijke troeven voor een vitaal leven.
De dag na het seminar: Viergangen Mediterraan Verassingsdiner
De dag na het seminar zijn er op Heerlijk Westerwolds Land outdoor diners. Chef Mimo kookt dan met ingredienten van het land en uit de regio weer de sterren van de hemel. Wie weet blijf je na het seminar nog een nachtje en wil je aanschuiven?