Skip to content

Oogst- & Inspiratiedagen op Heerlijk Westerwolds Land

 • Zelf kraakverse groenten, kruiden en fruit oogsten
 • Aan tafel voor een smakelijke en natuurlijk gezonde lunch met ingrediënten van het land
 • Inspiratie, nieuwe ideeën en vaardigheden om jouw oogst om te toveren in heerlijk eten
 • Gezelligheid en ontmoeting met gelijkgestemden en Rineke & team
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-1
 

Dát zijn de ingrediënten van de Oogst- en Inspiratiedagen op Heerlijk Westerwolds Land.

In het buitenland raakt het al steeds meer ingeburgerd als gezellig uitje: met je familie of vrienden een dagje naar een ‘patch’ (plek bij de boer) om zelf te groente te oogsten. Ook in Nederland wordt het fenomeen steeds bekender.

Niet zo gek natuurlijk; wat is er nu leuker, gezonder en lekkerder dan je eigen kraakverse voeding te verzamelen. Vaak op mooie plekken met veel natuur om je heen. Mooie bijkomstigheden van lekker zelf te oogsten zijn: gezellig kletsen, even heerlijk ontspannen door je handen uit de mouwen steken, met je handen weer in de aarde te wroeten en verbinding maken met je voedsel & boer/teler.

Op Heerlijk Westerwolds Land voegen we er nog graag een paar dimensies aan toe: die van (h)eerlijk eten, heel veel inspiratie en een flinke dosis aan vaardigheden. Lees alle ins en outs over deze dagen via deze link.

Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-2
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-3
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-4

De vele voordelen van deze zelfoogst patches

Ook in Nederland worden zelfoogsttuinen steeds bekender. Niet zo gek natuurlijk; wat is er nu leuker, gezonder en lekkerder dan je eigen kraak verse voeding te verzamelen. Meestal op mooie plekken met veel natuur om je heen. Mooie bijkomstigheden van lekker zelf het land op gaan om te oogsten zijn: gezellig kletsen, even heerlijk ontspannen door je handen uit de mouwen steken, met je handen weer in de aarde te wroeten, buiten te zijn en verbinding maken met je voedsel. Los daarvan geeft het je vast een goed gevoel omdat:

 • jij de boer/teler helpt met de oogst,
 • jij weer een binding krijgt met de boer/teler. Letterlijk kun je zo weer ‘de hand schudden die jou voedt,’
 • de boer/teler altijd een eerlijker prijs voor zijn oogst krijgt dan wanneer hij via tussenschakels zijn oogst moet zien te verkopen,
 • jij bijdraagt aan minder voedselverspilling. Heel veel voedsel mag immers de winkels niet in omdat ze niet mooi genoeg zijn, te groot, te dik, te dun etc. zijn. Bovendien is er vaak een overschot van voedsel op een bepaald moment van het jaar zodat het geen cent opbrengt,
 • jij bijdraagt aan vermindering van de voedselkilometers door lokaal/van eigen bodem te gaan eten.

Zie verder voor de voordelen in ons plan “Eet het jaarrond van eigen grond.”

Wij voegen graag een paar dimensies toe aan je dag

Wij verwelkomen je graag op onze patch: Heerlijk Westerwolds Land. Een (h)eerlijke, prachtige, rustgevende plek om te zijn en je te verbazen hoeveel biodiversiteit er op één plek te zien en natuurlijk te eten is. Ons project draait volledig om biodiversiteit: een must voor de bodem, de boer, de bij en jouw bord

We voegen graag extra dimensies toe aan alles wat hier boven al staat:

 • Onze grote passie is om mensen weer gezondheids-, kook-, bewaar- en creatieve vaardigheden mee te geven. Daarom gebruiken we de middag om jou te inspireren in onze buitenkeuken op het land:
 • Wat kun je allemaal met jouw oogst? Van een pompoen kun je uiteraard soep maken maar ook een heerlijke pizzabodem of brownie
 • Hoe kun je je oogst verwerken tot gezond eindproduct? Welke eisen stelt je lichaam eigenlijk aan een volwaardige maaltijd? Wat zit erin? En wat zit er vooral niet in?
 • Hoe kun dit toepassen in elk jaargetijde? Gebruik makend van dat wat het seizoen biedt
 • Welke bewaartechnieken kun je allemaal toepassen (pickelen, drogen, fermenteren, wecken, inmaken, zoetzuur)
 • Wat kun je bloemen en onkruiden? Het gratis voedsel uit de supermarkt van Moeder Natuur?
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-5
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-6
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-7
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-8
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-9
Oogst-en-inspiratiedagen-rineke-dijkinga-10

Een willekeurige greep uit de vele gerechten die we onze gasten in 2023 konden voorzetten. Met dat wat er op dat moment aan voedsel van het land kwam.

Hoe ziet de dag eruit?

 • Tussen 10 en 10.30 uur: Welkom met koffie/thee en home-made lekkernij
 • 10.30 uur: oogsten maar! Je gaat met Jeanette (zeer ervaren bio groenteteler) en één van ons het land op om te oogsten.
 • 12.30 uur: Voedzame lunch met ingrediënten van het land/uit de regio
 • 13.30 uur: Inspiratie middag met demonstraties van alle onderwerpen die we hierboven noemden.
 • 16.00 uur: huiswaarts met je oogst, een heleboel informatie, vaardigheden en vooral volop inspiratie. En een gratis groente/kruidenkalender, een paar mindmap posters en een zakje thee. Wedden dat je niet kunt wachten om de keuken in te gaan om je creativiteit erop los te laten?

Wat ga je oogsten?

Dat is dé grote verrassing. Hoeveel je precies gaat oogsten en wat dat precies zal zijn, kunnen we helaas ook niet duidelijk zeggen. Wij zijn gewend dat we 365 dagen per jaar hetzelfde kunnen bemachtigen in de supermarkt. Maar zo zit de natuur niet in elkaar: Niets onvoorspelbaarder dan het weer en de groeiseizoenen. Dat is iets wat de laatste jaren steeds duidelijker blijkt. Maar omdat we zoveel diversiteit verbouwen is er altijd voldoende, weten we inmiddels uit ervaring.

Wat zeker geldt voor deze dagen: 

 • “Eerlijk zullen we alles delen” (als de oogst zeer overvloedig is zul je vast iets meer mee naar huis krijgen)
 • Je krijgt voor circa € 25,00 groenten/fruit/kruiden mee naar huis (gebaseerd op de minimale dagprijs van bio-producten op dat moment)
 • Aanmelden voor deze dagen is een must. En vol=vol. Via mijn nieuwsbrieven (daarin worden alle nieuwe data steeds vermeld) kun je je aanmelden via deze oogstdagen. Voor de 2 data hieronder kun je je wel vast opgeven.