On(kruiden) wandel- en luncharrangement

Maak tijdens deze prachtige wandeling + uitgebreide lunch kennis met de smakelijke geneeskracht uit de natuur. Rineke Dijkinga en Leah Groeneweg vertellen je er graag van alles over. En serveren veel van de (on)kruiden die we zijn tegenkomen tijdens de lunch. De kruiden die we onder je aandacht brengen zijn vooral kruiden voor een gezonde spijsvertering. Een gezonde spijsvertering is een belangrijke voorwaarde voor gezonde hormonen. Hoor tijdens de wandeling door de prachtige natuur van Sellingen wat je zelf qua kruiden, onkruiden, voedingsstoffen en leefstijl kunt doen voor een gezonde hormoonbalans.

Tienkruiden maaltijd salade

Op pad met Rineke en Leah

Met Leah ga je op pad om eetbare wilde planten en wortels te zoeken. Je leert welke planten eetbaar zijn, hoe je ze herkent en wat je ze ermee kunt in de keuken. Zevenblad, hondsdraf, teunisbloemen, paardenbloemen en brandnetels worden in plaats van onkruid gezonde groenten en kruiden. En de berm, het veld en je tuin, je vensterbank of je balkon een prachtige oogstplek, ook voor oogstrelende bloemen en ander gezond voedsel. De ‘oogst’ van de kruiden en bloemen van dat moment wordt verwerkt tot een (h)eerlijke lunch.

Rineke vertelt vol passie hoe je (h)eerlijk en gezond eten kunt bereiden. Met een dergelijke boost aan ‘superfoods’ uit de supermarkt van de natuur is eten niet alleen een streling voor je ogen en smaakpapillen, het is grotendeels gratis! Bovendien zijn veel van deze kruiden in een handomdraai in je dagelijkse maaltijd te verwerken. De natuur biedt je een shot aan ‘natuurlijke superfoods’: beschermende stoffen, vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen etc. Wat deze te maken hebben met jouw (hormonale) gezondheid komt natuurlijk volop aan bod.

Gezonde darmen, gezonde lever & jouw hormonale gezondheid

 • Wist je dat hormonen nagenoeg alles in je leven beïnvloeden? Van je eetlust, je gewicht, je slaap, je gevoeligheid voor ontstekingen, je stemming, de snelheid van verouderen maar ook je concentratie en energie?
 • Wist je dat je hormonale gezondheid veel te maken met je darmen en je lever?
 • En met de natuur, buiten zijn, ontspanning, wandelen, het milieu, groene groenten/kruiden en onbewerkt/eerlijk voedsel?

Onze hele (hormonale) gezondheid heeft een relatie met het ons omringende milieu. Daarom is deze (wandel)lezing niet binnen maar vooral buiten, in de natuur! Des te beter het gaat met ons milieu, des te groter de kans dat onze hormonen 'happy' blijven/worden. Dagelijks horen we van alles over milieuproblemen. Maar het is veel leuker om het te hebben over de positieve kant: welke keuzes kun je dagelijks in de supermarkt maken die zowel de gezondheid van de aarde als die van jezelf tegelijk in goede banen leidt? Dat zijn er gelukkig heel wat! Tijdens de lunch krijg je allerlei hapjes die met zorg voor jouw hormonen en de gezondheid van het milieu zijn gemaakt zijn.

Geniet tijdens de wandeling van het prachtige landschap van Sellingen en daarna van de (h)eerlijke lunch met volop biologische (streek)producten maar ook zeker heel wat kruiden uit de pluktuin die onze hormonen volop kunnen ondersteunen. Volgens de 'slow cooking' methode bereid: er is tijd genomen om alles te verzamelen bij diverse bedrijven in de buurt.

De belangrijkste zaken die we er tijdens deze wandeling en lunch uit zullen lichten zijn:

 1. Onze darmen, lever spelen een vitale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van alle hormonen. De natuur kent een scala aan kruiden die hierbij kunnen ondersteunen.
 2. Zo weinig mogelijk hormoon verstorende stoffen via voeding, milieu, verpakkingen en huidproducten.
 3. Fyto-oestrogenen uit de natuur; de redders van je hormoonsysteem?
 4. Een goede, diepe slaap is een van de cruciale voorwaarden voor 'happy hormonen'. Wat biedt de natuur aan planten/bloemen/kruiden?
 5. Zeer praktische tips hoe je deze kruiden en voedingsstoffen zelf kunt kweken zodat je ze makkelijk kunt toevoegen aan je eten. Ook als je alleen een balkon, terras of een meter tuin hebt!

Mogen we je uitnodigen in het prachtige Westerwolde voor deze wandellezing met lunch?

Als er een lezing is waar wij zelf heel happy van worden, dan is het deze wel. Wij hopen jij ook.

Datum: 15 september 2019. Klik hier om je op te geven.

Tijdstip: van 10.30 - 15.30 uur, inclusief uitgebreide lunch, tussendoortjes en hapjes

Locatie: PUUR Westerwolde, (in de Noordmee), Dennenweg 1a, Sellingen

Kosten: € 47,95 per persoon

Kleding: bij nat weer is het gebied vrij drassig. Dus dan graag waterdicht schoeisel meenemen.

Overnachten: Mocht je van ver komen; in Sellingen zijn ruimschoots leuke (en niet te dure) Bed & Breakfast gelegenheden.

 • Wil je een Bed & breakfast waar je een grotendeels biologisch/Westerwolds/Puur RIneke ontbijt geserveerd krijgt. Zie bijvoorbeeld deze link.
 • Blijf je een nachtje langer? Dan kun je ook in een heuse Yurt, op loopafstand van Puur Westerwolde overnachten.
 • Wil je een rustige landelijke B&B op ca. 20 minuten vanaf Sellingen waar ze veel home-made producten serveren? Dan kan ik je deze aanbevelen.
 • Ben je met een grotere groep en wil je liever in een huisje overnachten? via natuurhuisjes.nl is o.a. deze te huur, op een steenworp van Heerlijk Westerwolds Land

Wil je liever dat we voor jou met een bestaande groep (minimaal 20 personen) deze wandeling + lunch organiseren? Neem dan even contact met ons op via info@puurwesterwolde.nl