Skip to content

Trainingen & Workshops

Overzicht van outdoor trainingen, workshops en wandellezingen van Rineke & haar team:

Alle wandellezingen, trainingen en workshops vinden plaats op Heerlijk Westerwolds Land. Waar kunnen we beter het verhaal doen over MOOI eten en wat dat doet voor jouw gezondheid, die van de bodem, de natuur en het milieu dan gewoon buiten, op het land? En hoe leuk is het om het eten dat je voorgeschoteld krijgt in levende lijve te ‘ontmoeten’ op het land? Het is onze  passie om jou te inspireren om te gaan DOEN; om je de kracht van eerlijk, onbewerkt, divers & lokaal eten op je bord te laten toveren. Als jij, na je training, geïnspireerd met mes en vork aan de slag gaat voor jouw gezondheid, dan ga je automatisch voor de gezondheid van de aarde en alles wat erop leeft. Als je na je bezoek ons verhaal ook nog verder vertelt aan je keukentafel of op je werk……dan maken we grote stappen! Daar zijn wij van overtuigd. Waar we ook van overtuigd zijn is dat, als we je een stapje op weg mogen helpen, dat eten niet alleen je trek stilt maar ook weer een stuk verbinding kan geven met alles wat leeft.

Oogst- & Inspiratiedagen op Heerlijk Westerwolds Land 

In het buitenland raakt het al steeds meer ingeburgerd als gezellig uitje: met je familie of vrienden een dagje naar een ‘patch’ (plek bij de boer) om zelf te groente te oogsten. Ook in Nederland wordt het fenomeen steeds bekender. Niet zo gek natuurlijk; wat is er nu leuker, gezonder en lekkerder dan je eigen kraakverse voeding te verzamelen. Vaak op mooie plekken met veel natuur om je heen. Mooie bijkomstigheden van lekker zelf te oogsten zijn: gezellig kletsen, even heerlijk ontspannen door je handen uit de mouwen steken, met je handen weer in de aarde te wroeten en verbinding maken met je voedsel & boer/teler. Op Heerlijk Westerwolds Land voegen we nog graag een paar dimensies aan deze patches toe: die van lekker eten, heel veel inspiratie en een flinke dosis aan vaardigheden. Klik hier om er alles over te lezen. Er staan heel wat data gepland voor 2024. De eerste data zie je hieronder. Nieuwe data volgen in de nieuwsbrieven: 14 juni 2024. VOL!  27 juli 2024. Klik hier om je aan te melden.

 

Tweedaagse training ” Ambachtelijk Brood Bakken” (10 & 11 mei 2024)

Aan de slag in onze buitenkeuken, op het land met ambachtelijk bakker Piet Smit (bekend van Bio bakkerij Driekant). We gaan MOOI brood bakken: zuurdesembrood van oude, onbespoten volkoren granen is op zich niet moeilijk. Maar je moet wel de kneepjes van het vak kennen. Rineke zal in een deel van het programma uitleggen wat de meerwaarde is van fermentatie, oude (onbespoten) granen en de gezondheid van mens, natuur en milieu. Samen kneden, proeven, bakken, genieten, eten en daarna thuis aan de slag! 10 en 11 mei 2024. Klik hier voor meer informatie of om je op te geven voor deze dagen. PS; dezelfde training van Piet kun je ook volgen op Landgoed Velhorst in Lochem. Deze is op 6 en 7 mei. Zie verder deze link.

Voedselsafari’s Tweede Pinksterdag

Heerlijk Westerwolds Land ontvangt je graag op Tweede Pinksterdag.(van 11.00-17.00 uur) Er is van alles te zien, te proeven, te ervaren, te leren, te ontdekken en te doen. Zoals: Doorlopende mini-safari’s* (van circa 1 uur) met Jan en/of Rineke over het land. Allerlei (h)eerlijks te eten, standjes om volop informatie te krijgen, biologische groenteplantjes of zaadvaste zaden te kopen etc. Lees er meer over via deze link. Klik hier voor meer informatie (of om je op te geven)

Tweedaagse Training “De zomerse overvloed bewaren”

Wat een enorme hoeveelheid voedsel is er toch, zeker in het voorjaar en in de zomer. Dus zijn we op Heerlijk Westerwolds Land als ‘hamsters’ de voorraden aan het verwerken voor de herfst en winter. De droogovens staan bijna 24 uur per dag aan met kruiden voor pesto/spreads en thee. De weckketels draaien overuren en wat maken we heerlijk zoetzuur van allerlei groenten. Wij vinden het ongelooflijk leuk om dit weer over te dragen op consumenten, koks, therapeuten, instellingen, bedrijven en studenten. Of je nu een tuin hebt of niet, iedereen kan in de zomer op scharrel gaan om te hamsteren. Joke gaat je op dag 1 de kneepjes van de droogoven leren. Rani gaat op dag 2 de kennis over inmaken met jou delen. 8 & 9 augustus 2024. Klik hier voor meer informatie (of om je op te geven) 16 en 17 augustus 2024. VOL! 30 en 31 augustus 2024. Klik hier voor meer informatie (of om je op te geven)

Kiemen & Microgroenten uit je vensterbank.

Met Niek Stavenga Word aanrecht-agrarier en maak de heerlijkste, mooiste, lekkerste en gezondste kiemen en microgroenten in je eigen vensterbank. Als je even de kneepjes van het vak kent, is het reuze eenvoudig. Niek Stavenga vertelt je graag over zijn jarenlange passie. 4 mei 2024. Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.

Driedaagse training ‘Vergroot de biodiversiteit in jouw tuin/omgeving’ met ecologe Wankja Ferguson

Een must voor iedereen die met voedsel bezig is: of het met de verwerking, de teelt of de informatieverstrekking te maken heeft. Een groot deel van onze voedselvoorziening is afhankelijk van bestuiving door wilde bijen. Hoe richt je je omgeving zo in dat je deze belangrijke schakels in het ecosysteem aantrekt en laat overleven zodat ze hun werk kunnen doen? De benadering van Wankja is meer dan praktisch, uitnodigend en zorgt dat er een hele wereld achter je eten en biodiversiteit voor je opengaat. De uitgebreide lunches op deze dagen worden verzorgd door Rineke en haar team. 7, 8 en 9 juni 2024. Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.

Outdoor seminar 14 september 2024: De boer, de kok en de arts | Over de bodems onder onze gezondheid.

op Heerlijk Westerwolds Land / Sellingen Kom je ook naar de kick-off van een unieke serie outdoor-seminars ‘De boer, de kok en de arts’? Alle drie laten ze hun licht schijnen op onze bodem en voeding in relatie tot (darm)gezondheid. Vanuit de wetenschap en de praktijk. *Naar een idee van Rineke Dijkinga. Voor wie? Gezondheidsprofessionals en iedereen (koks, leraren, coaches) die een bijdrage wil leveren aan een gezonde toekomst voor alles wat leeft, met name van kinderen. Meer informatie + inschrijfmogelijkheid volgt binnenkort! (op deze plek en via de tussentijdse nieuwsbrieven)

Een wandeling, dag of training met je eigen groep?

Wil je dat we voor jouw eigen groep/bedrijf/instelling een training, oogstdag of wandeling op maat organiseren? Dat doen we graag. Informeer naar de mogelijkheden en thema’s via info@rinekedijkinga.nl. Minimale groepsgrootte voor trainingen/lezingen op maat is 12 personen.

Oogst-en-inspiratiedagen-2024_1.8fe81bf9
Tweede-Pinksterdag-affiche-kopie_1.8fe81bf9
Pinkster-Lunch-Mimo.8fe81bf9
Kopie-van-SJABLOON-Citaat-blauwgroen-11.8fe81bf9
Niek-Stavenga-training.8fe81bf9
Kopie-van-SJABLOON-Citaat-blauwgroen-4_1.8fe81bf9
9_1.8fe81bf9
Kopie-van-SJABLOON-Citaat-oranje.8fe81bf9
Kopie-van-SJABLOON-Citaat-blauwgroen-10.8fe81bf9
vakantie-DOE-dagen.8fe81bf9
aankondiging-symposium-1-1.8fe81bf9

Overnachtingsmogelijkheden in Sellingen e.o.

In en rond Sellingen, velen zelfs op een steenworp afstand van Heerlijk Westerwolds Land, zijn veel gezellige, rustig gelegen en betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Kom je van ver? Of wil je iets langer van het prachtige Westerwolde genieten? Hieronder een aantal mogelijkheden om uit te kiezen:

Blijf je minimaal 2 nachten?

Dan bevelen wij je van harte onderstaande prachtige yurts van Noorder Yurts aan. “Hoe heerlijk is het om na een mooie trainings-, of workshop dag fijn tot rust te komen in een echte magische Yurt. Om lekker nog iets te koken op het prachtige houtkacheltje. Fijn op jezelf of samen met medecursisten na te genieten van de bijzondere en leerzame dag. Samen om het kampvuur of lekker in je eentje een boekje lezen, alles kan. Wil je graag een plekje in één van de fijne Yurts stuur een mailtje naar info@noorderyurts.nl Geef daarbij aan om welke dagen het gaat en of je graag een bedje wil reserveren in een vierpersoons Yurt of dat je kiest om alleen of met zijn tweeën in een tweepersoons Yurt te komen genieten. Je bent meer dan welkom!” aldus Noorder Yurts.

NoorderYurts-Rineke-kopie.47d8f702

Outdoor trainingslocatie Heerlijk Westerwolds Land

outdoor-trainingslocatie-op-Agroforestry-project-Heerlijk-Westerwolds-land.90525e98
Lunchbuffet-voor-training-met-80-lokale-ingredienten.27ee6022
Drone-foto-s-op-HWL-van-training-Hormoon-CommunityDJI-0165-kopie.90525e98
training-aan-groepen-over-de-relatie-bodem-darmen.90525e98
de-lunchroom.90525e98
met-jan-op-pad.90525e98
pizza-van-groentebrood_1.90525e98
training-in-tent.90525e98

We zijn de hele dag buiten tijdens een training, ofwel in de tent ofwel op het land. Ook lunchen doen we op het land. Neem dus altijd wat extra kleding mee. We werken met kleine groepen. Mocht het weer het onverhoopt niet toelaten, dan kunnen we alsnog naar binnen. Dan zal de inhoud van de training via een Powerpoint getoond worden.

De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.

Thomas Edison 1847

De mens heeft het web des levens niet geschapen, hij is niet meer dan een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.

Wijsheid Cree Indianen