Skip to content

Mooi eten uit de lokale keten

Zoals je al las: Heerlijk Westerwolds Land is een ‘postzegel’ land in een dunbevolkt gebied in Nederland. Leuk zo’n regeneratief, educatief biodiversiteitsproject, maar hoe kun je daar nu impact mee maken voor een mooiere gezondere wereld? Want dat is wat we willen. Daarom liggen er twee grotere concepten onder Heerlijk Westerwolds Land. Hiermee hopen we andere projecten, startups en consumenten te inspireren.

Als het concept van Heerlijk Westerwolds Land toch eens gekopieerd zou worden door heel Nederland? Zodat er door heel Nederland een mozaïek patroon zou komen te liggen van postzegel-akkertjes, zo tussen de 2,5 en 5 hectare, waar zoveel mogelijk robuuste, diverse
gewassen worden geteeld. ‘Groene oases’ waar gezondheid per hectare voor alles wat leeft de prioriteit heeft. En waar iedereen die de verbinding met een bord écht eten kan voelen, proeven en beleven terecht kan. Dan maken we meters!

1

Zie ons plan “Eet het jaarrond van eigen grond”. Kleine percelen land waar je biodiversiteitsoases van kunt maken door heel Nederland. Kom gerust kijken op ons land hoe wij het hebben ingericht. Wie weet doe je inspiratie op om het in je eigen omgeving te kopiëren. Zie dit korte filmpje hoe ons land er van bovenaf uitziet nadat we het begin 2024 in 50 kleine mini-akkertjes hebben opgedeeld.

2

Mooi eten uit de lokale keten

De gedachtegang onder Heerlijk Westerwolds Land komt voort uit mijn ruim 20 jaar ervaring als voedingsdeskundige. Het voedsel op ons bord kan ons vooral goede diensten voor onze gezondheid opleveren als het MOOI Eten is. “Wij zijn niet alleen wat we eten” luidt het spreekwoord maar we zijn ook “wat ons eten heeft gegeten”. Voedsel uit een gezonde bodem en omgeving vormen letterlijk en figuurlijk de basis onder ons bestaan. Daarom richtte ik in 2023 het platform “MOOI Eten uit de Lokale Keten” op. Om lokaal eten uit een gezonde bodem en omgeving onder de aandacht van Nederland te brengen. Heerlijk Westerwolds Land is in elk geval de eerste locatie in Nederland waar we alle aspecten van dit platform toepassen. We hopen uiteraard dat veel plekken ons voorbeeld gaan volgen.
westerwolds-land-rineke-dijkinga

Wat verstaan wij onder MOOI Eten?

Voor ons is dat eten dat:

 • Onze gezondheid én die van de aarde een dienst bewijst/ gezond is van grond tot mond;
 • Een lust voor het oog en je smaakpapillen is;
 • Het fairtrade principe voor de boer/teler/producent respecteert
 • Zoveel mogelijk met het seizoen meegaat en zo zorgt voor ongelooflijk veel (en broodnodige) variatie in geur, kleur en smaak op je bord;
 • Voedzaam is (doordat het zijn voedingsstoffen behouden heeft) zodat het ook daadwerkelijk verzadigd en een bijdrage levert aan voedingswaarde.
 • Een zo klein mogelijke CO2- en watervoetafdruk heeft.
 • Kleinschalig, met respect en aandacht voor mens, dier en natuur is geteeld/gehouden en verwerkt is;
 • Een verbinding heeft met de boer, teler of producent en zo ons eten een gezicht geeft;
 • Zoveel mogelijk van lokale oorsprong is en duurzaam geteeld is;
 • Jouw voldoening en zingeving kan geven omdat het je uitnodigt om met alle facetten van voeding bezig te zijn.
 • Ook betaalbaar is voor mensen met een smalle beurs
Op onderstaande drie manieren zetten wij ons met dit platform in om bovenstaande een podium te geven:

Best Practices: Door verhalen* van aanbieders, boeren, producenten, tips (over betaalbaarheid, kookcreaties, de overvloed bewaarbaar maken), en leuke campagnes zoals “Geef een lokaal geschenk cadeau”. Want wist je dat je echt door heel Nederland inmiddels wel lokaal voedsel kunt kopen van een regeneratieve boer/teler? Klik hier voor het uitgebreide overzicht.

Door beleving events: zoals oogstdagen, seminars, de zomerschool met Rineke, inspiratietrainingen aan te bieden om met MOOI eten aan de slag te gaan op je bord, in je bedrijf, instelling, tuinderij, boerderij of kantine. Klik hier voor het overzicht 2024.

Door trainingen. Zowel op een outdoor locatie en (op termijn) online. Als we toch iedereen die dat wil weer eens leren om de overvloeden van het seizoen te verwerken tot houdbaar eindproduct. Dan kun je het jaarrond betaalbaar, gezond, divers, lekker en voedzaam eten. En je ondersteunt daarmee ook nog eens elke MOOIE boer/teler die het goed voorheeft met onze gezondheid en ons welzijn.

training-rineke-dijkinga

Zowel de naam als het platform MOOI Eten uit de Lokale Keten zijn op dit moment volop in ontwikkeling en daarom is het grootste deel van de content tijdelijk van mijn site verdwenen. Maar heel binnenkort zijn we terug, met een gloednieuwe naam en website.