Skip to content

Weten van (h)eerlijk eten deel 2

Gezonde darmen als basis van je totale gezondheid

Leuk dat je mijn website bezoekt en graag alles wilt weten over gezonde darmen. Op deze pagina kun je lezen waarom goede voeding zo belangrijk is voor gezonde darmen en waarom gezonde darmen zo belangrijk zijn voor je totale gezondheid. Wil je echt alles weten en aan de slag met makkelijke recepten? Koop dan het boek!

867368689d3416d52e0a880cff3b7baa.4dfdc035

Vergeet je ‘huisdiertjes’ niet te voeren!

Voel jij je regelmatig lusteloos, niet vrolijk en heb je vaak buikpijn of een onregelmatige ontlasting? Grote kans dat je je darmbacteriën niet genoeg te eten geeft. Hieronder het takenpakket van je darmflora. Alleen een gezonde/evenwichtige hoeveelheid darmbacteriën kan deze taken uitvoeren.

Een gezonde darmflora:

  • zorgt ervoor dat ziektekiemen via de voeding geen kans krijgen;
  • zorgt ervoor dat voedsel netjes wordt afgebroken en koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en sporenelementen goed worden opgenomen;
  • zorgt ervoor dat er niet te veel en niet te weinig energie uit voeding wordt opgenomen (zowel onder- als overgewicht heeft vaak een relatie met je darmflora);
  • zorgt ervoor dat foute bacteriën en schimmels geen poot aan de grond krijgen;
  • rekent af met schadelijke stoffen in onze voeding;
  • zorgt ervoor dat overtollig cholesterol gebonden wordt;
  • remt de ontstekingsreactie die na elke maaltijd tijdelijk optreedt;
  • zorgt voor gezonde darmslijmvliezen (zodat deze niet ‘lek’ raken);
  • vermindert het risico op diabetes type 1 en 2;
  • stimuleert de darmperistaltiek;
  • maakt B-vitamines, vitamine K;
  • zorgt ervoor dat we niet allergisch worden voor of intolerant reageren op (voedings)stoffen;
  • speelt een grote rol in de hormoonhuishouding (afbraak en recycling van nagenoeg alle hormonen en neurotransmitters);
  • speelt een grote rol in hoe onze genen zich manifesteren tijdens ons leven;
  • zorgt ervoor dat onze lever niet overbelast raakt.

Volgens Rineke wordt het de hoogste tijd dat we weten hoe we voeding en leefstijl kunnen aanpassen ten behoeve van onze gezondheid: “We moeten ons bewust worden van ons kostbaarste bezit: onze darmen. Als we al die bacteriën in je darmen nu eens vergelijken met huisdiertjes. Dan snapt iedereen onmiddellijk dat je ze te eten moet geven. Helaas doet een groot deel van de Nederlanders (90%) dat niet.”

Gezonde darmen voor meer energie

Een Chinees gezegde luidt: “De darmen zijn de wortel van de plant mens”. Des te gezonder de wortel, des te gezonder de plant.

Niet goed functionerende darmen nemen voedingsstoffen minder goed op, waardoor er gemakkelijk tekorten aan bijvoorbeeld vitamines, mineralen of sporenelementen kunnen ontstaan. Dit heeft op alle lichaamsfuncties zijn effect, niet één uitgezonderd.

Je spijsvertering moet voedsel afbreken in bruikbare stoffen. Zo moeten eiwitten in aminozuren worden ‘geknipt’, zodat we er onder andere neurotransmitters (die o.a. energie en stemming bepalen) en hormonen van kunnen maken. Als onze darmen en spijsvertering niet goed functioneren, knippen we deze eiwitten niet goed in stukjes. Het gevolg: onbruikbare aminozuren die tot veel allergische, vermoeidheids- of andere onbegrepen klachten kunnen leiden.

De beste dokter staat in de keuken

Wat we volgens Rineke moeten doen? “Leer wat je lichaam écht nodig heeft en wordt weer eigen baas over pan en buik. Ga de keuken in en maak zelf je eten klaar. Waarom zou je niet én lekker eten én je gezondheid een dienst bewijzen? Ze gaan prima samen door één deur. In de tijd dat je een diepvriespizza uit zijn verpakking hebt gepeuterd en in de oven hebt gezet heb je ook een super darmvriendelijke maaltijd op tafel staan. Verzorg je ‘huisdiertjes’ goed en je zult beloond worden met fitheid en energie!”

Om mensen te helpen bij het goed voeden van de darmen heeft Rineke meerdere boeken geschreven, waarvan er inmiddels ruim 150.000 verkocht zijn. Toch is ze naar eigen zeggen geen schrijfster: “Ik heb die ambitie ook nooit gehad. Mijn enige doel is om mensen bewust te maken van hun eigen mogelijkheden voor wat betreft voeding. Met gezond oud worden, middels gezonde voeding, kun je niet jong genoeg beginnen.”

De rode draad in Weten van (h)eerlijk eten deel 2

  1. 103 recepten en nieuwe inspiratie met eenvoudige (h)eerlijke ingrediënten voor elk moment van de dag. Met volop variatiemogelijkheden per recept.
  2. Elk recept kan gluten-, koemelk- en/of sojavrij gemaakt worden.
  3. De 7 V’s voor de algemene gezondheid van je darmen/spijsvertering lopen als een rode draad door alle recepten: Variatie, Vitaliteit, Vocht, Vezels, Vet, Vermijd stress en Verwarmend.
  4. Per recept wordt achtergrondinformatie gegeven over het effect op je gezondheid.
  5. Kiezen voor gevarieerde, vitale, eerlijke en onbewerkte voeding heeft grote voordelen voor zowel jouw gezondheid als die van de aarde. Twee vliegen in één klap dus.

    Bijlagen in dit boek:

  6. Essentiële suikers.
  7. Alternatieven voor suiker, met hun voor- en nadelen.
  8. Voeding voor het brein.

Weten van (h)eerlijk eten 2

De nadruk in dit boek ligt vooral op voeding voor gezonde darmen. Gezonde darmen zijn de spil van je totale gezondheid, zeker die van je stemming, je energie, je slaap en je gewicht. Je darmen zijn gebaat bij gevarieerde, vitale en onbewerkte voeding.

Gratis proefboekje

Om je een indruk te geven van dit boek, hebben we een gratis proefboekje gemaakt met onder andere twee heerlijke recepten. Nieuwsgierig geworden? Download ‘m via de button hieronder.

Weten van (h)eerlijk eten 2

De nadruk in dit boek ligt vooral op voeding voor gezonde darmen. Gezonde darmen zijn de spil van je totale gezondheid, zeker die van je stemming, je energie, je slaap en je gewicht. Je darmen zijn gebaat bij gevarieerde, vitale en onbewerkte voeding.

Wat is er nieuw in deze 8e druk?

Alle recepten in deze nieuwe druk hebben meer variatiemogelijkheden gekregen, zodat ieder recept eenvoudig 100% gluten-, koemelk en sojavrij gemaakt kan worden. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe recepten toegevoegd. Wat het boek extra waardevol maakt zijn de actuele tips en achtergrond informatie over de relatie tussen je darmen en de rest van je gezondheid.

Even voorstellen…

Rineke Dijkinga is voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. In 2011 schreef ze haar eerste boek. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie werden dit er uiteindelijk 6. In al haar boeken gaat het om weten en (h)eerlijk eten: Theoretische kennis over voeding en gezondheid weet ze te vertalen naar het etensbord. Elk boek (behalve het Weetjes boek) staan boordevol heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook geeft Rineke veel lezingen en trainingen over voeding op haar trainingslocatie PUUR Westerwolde: gezonde hormonen, darmen/spijsvertering en een vitaal brein vormen altijd de rode draad.

Inmiddels zijn er ruim 200.000 boeken verkocht. Daarnaast geeft ze lezingen en ontwikkelt ze producten. Ze heeft maar één missie: Mensen informeren over de kracht van eerlijke en onbewerkte voeding.

Nieuwsbrief

Regelmatig gratis tips en recepten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!