Skip to content

Het boek ‘Alles draait om je Hormonen’ kwam uit in 2015. Sinds die tijd is er veel extra kennis en inzicht verworven over de relatie tussen hormoonverstorende stoffen, het milieu en onze hormoonbalans. Rineke heeft daar veel over geschreven de laatste jaren. Deze artikelen zijn hier te lezen.

Artikelen over de invloed van hormoonverstorende stoffen op de hormoonbalans van man & vrouw

In 2022 schreef ik een drie longreads  over de bodem en onze hormonale gezondheid. Zowel direct (via hormoonverstorende stoffen) als indirect (darmen hebben immers een zeer grote invloed op de afbraak en recycling van hormonen maar ook las je al in de inleiding van het hormonenboek dat de aanmaak van alle geslachtshormonen start in de triljoenen cellen in ons lichaam. Om dat optimaal te kunnen zijn ALLE voedingsstoffen nodig. En die moeten geleverd worden door gezond voedsel uit een gezonde bodem. Ook de groep neurotransmitters waarin je in het Hormonenboek al over las zijn zeer gebaat bij voedsel uit een gezonde bodem.

1. Bodemuitputting en de gevolgen ervan: Hormoonverstorende stoffen

2. De bodems onder je gezondheid

3. Bodemgezondheid en neurotransmitters

Om ons te beschermen tegen deze invloeden kunnen fyto-oestrogenen, ongeraffineerd/onbewerkt voedsel en antioxidanten bescherming bieden. Ook vermindering van stressfactoren zodat onze spijsvertering en ontgfiting optimaal kunnen functioneren zijn van groot belang in een tijd met zoveel hormoonverstorende invloeden.

1. Rode klaver en jouw hormonen

2. Antioxidanten, kleurige beschermers.

3. Fyto-oestrogenen, reguleren de oestrogeenbalans van man en vrouw.

4. De vele gevolgen van chronische stress