Skip to content

Zomerschool, leg de bodems onder je gezondheid.

31 mei 2024

Voor iedereen die voedings- en leefstijladviezen geeft, of zich professioneel met voedselbereiding of -verwerking bezighoudt.

En daarbij meer behoefte hebt aan no-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel. Duizenden jaren leerden artsen: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

We eten primair om energie te krijgen en te overleven. In je darmen worden energie en voedingsstoffen beschikbaar gemaakt voor je lichaam. Een ingenieus en verfijnd proces dat 24 uur per dag plaatsvindt, alsof het vanzelf gaat. Een belangrijke voorwaarde voor het optimaal functioneren van dit proces, is dat het voedsel wat je eet van goede kwaliteit en kwantiteit is. En je spijsvertering het kan verteren.

Niet wat je eet, maar wat je verteerde komt je ten goede.

Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander negen keer per dag eet en drinkt (in totaal ongeveer drie kilo), dan zijn dat 3.285 eet-/drinkmomenten per jaar. En 1.095 kilo’s aan eten en drinken. Bij een gemiddelde leeftijd van 80 jaar snap je wel hoeveel dat is!

En vooral bij die kwaliteit van ons voedsel zit het probleem. Zo’n 80% van ons voedsel voldoet niet aan het predicaat gezonde voeding.
Schokkende constatering, niet?

Ik wil – en ga – daar wat aan doen.
Ik geloof er heilig in dat we met mes en vork dé weg in kunnen slaan naar een gezonde en vitale aarde. En daarmee ook direct de weg naar gezonde mensen en hun welzijn.

Rineke Dijkinga geeft uitleg in de natuur

Via de professionals

Wat zou het mooi zijn als veel meer mensen die professioneel met voeding en leefstijl bezig zijn veel meer zouden weten over hoe we onze gezondheid en welzijn prioriteit #1 kunnen geven. Over het belang van onze bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze eigen bodem: onze darmen.

Kennis hierover is van levensbelang, en het is mijn grote droom dat meer en meer professionals deze kennis opdoen en weer doorgeven aan anderen. Als geen ander kunnen zorgprofessionals en koks/cateraars het voortouw nemen in de hoopvolle weg naar regeneratie. (zie ook ons outdoor seminar ‘De boer, de kok en de arts’ op 14 september 2024.

Dat is dan ook de reden dat ik mijn kennis en ervaring de komende tijd ga overdragen aan en delen met wie het maar wil horen en meemaken. Kennis en ervaring die ik in de afgelopen ruim 20 jaar heb opgedaan, zowel in mijn opleidingen als in mijn praktijk als voedingsdeskundige, mijn werk als auteur en als biodiversiteitsboerin-in-spe.

Zomerschool

Dat ga ik, om te beginnen, doen in de vorm van een tweedaagse zomerschool. Tijdens deze twee dagen word je ondergedompeld in het fascinerende verhaal over de twee bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze eigen bodem: onze darmen. En zul je hopelijk voor eens en altijd de conclusie trekken: we moeten inderdaad weer de bodems onder ons bestaan leggen. En daar kunnen we met elke euro die we aan voedsel uitgeven en bij elke hap die we in onze mond steken een positieve stap in zetten.

VOOR WIE?

Voor adviseurs

Of je nu (fysio-, psycho-of natuurgeneeskundig) therapeut, verpleegkundige, kraamverzorgende, chiropractor, psycholoog, adviseur in een natuurwinkel/supplementenbranche, dokters- of apothekersassistent of arts bent (of in opleiding bent); als je werkzaam bent/wordt in de de reguliere of complementaire zorg, dan weet je als geen ander dat gezondheid en ziekte onlosmakelijk verbonden zijn met de darmen en spijsvertering.

“Ziekte zetelt in de darm” is een gevleugelde uitspraak van de oude geneesheren. Daarom meenden zij dat je bij ALLE ziektebeelden de darmen en spijsvertering erbij moest betrekken. Nu, eeuwen later, wordt die stelling weer helemaal omarmd, als je kijkt naar de grote aandacht vanuit de wetenschap: “voeding kan de werking van medicijnen evenaren”.

Voor koks, cateraars of leraren

Koks, cateraars, instellingen of leraren die meer willen weten over de gezondheidseffecten van wat zij mensen voorschotelen (of dat nu letterlijk eten is of het verhaal erachter) zijn ook meer dan welkom op deze dagen.

Wat ga je leren?

Tijdens deze dagen leer en ervaar je welke voeding en kruiden kunnen bijdragen aan een gezonde(re) darm en spijsvertering.

De volgende thema’s worden behandeld, met uitgebreide uitleg en natuurlijk praktische tips hoe je een en ander in de praktijk kunt toepassen.

 1. Het land op met Rineke (ochtend dag 1)
  Thema: De analogie tussen wat er in de bodem gebeurt en in onze darmen.
  “Wij zijn namelijk ook wat ons eten heeft gegeten”: eten uit een uitgeputte bodem leidt tot uitgeputte mensen.
 2. Wildplukken met Tim en Leah (middag dag 1)
  Thema: Wilde krachtpatsers
  De natuur kent ongelooflijk veel voedingsstoffen die een helpende hand kunnen bieden. Juist omdat ze op eigen kracht moeten zien te overleven, bevatten ze ongelooflijk krachtige voedingsstoffen. Je gaat op pad met Tim en Leah van In het wilde weg, twee zeer ervaren wildplukkers die je de ins- en outs van veilig, gezond wildplukken leren. Na afloop gaan we samen een wildplukbuffet bereiden en opeten.
 3. Ontbijten met Rineke (ochtend dag 2)

        Thema: de beste start van je dag

 Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag?
 Ontbijtbuffet met Rineke en uitleg aan welke voorwaarden een ontbijt moet voldoen. (Plus uiteraard veel tips hoe je dat eenvoudig kunt doen)

 1. Lezing met Rineke (ochtend dag 2)
  Thema: Ziekte zetelt in de darm
  Na het ontbijt gaan we verder met het onderwerp: “Ziekte zetelt in de darm” . Uit recent wetenschappelijk onderzoek wordt duidelijk dat deze eeuwenoude uitspraak meer dan waar blijkt te zijn. Nagenoeg al onze chronische ziektebeelden hebben hun oorsprong in de darm waar op basis van onze voedselkeuzes laaggradige ontstekingen ontstaan. Deze ochtend komt ook de kracht van wilde kruiden nogmaals aan bod.
 2. Wandeling over het land en door de tuin met Rineke (middag dag 2)
  Thema: Antioxidanten, de beschermers van onze gezondheid
  Wandeling over het land en door de tuin waar we heel wat van deze krachtpatsers gaan ontmoeten. En vooral horen wat de ze effectief of minder effectief voor onze gezondheid maakt.
 3. Lezing met Rineke (middag dag 2)

        Thema: haalbaar en betaalbaar: hoe?

Gezond eten is haalbaar en betaalbaar voor iedereen. Ook voor mensen met een kleine beurs. Hoe bereid je gezond eten voor een gezonde darm en spijsvertering? De manier waarop we eten maken en verwerken is van groot belang voor onze spijsvertering.

Rineke Dijkinga geeft uitleg in de natuur
Drone foto's op HWL van training Hormoon CommunityDJI_0198 kopie 2

Let op: deze dagen zijn misschien anders dan je verwacht van een training:

 • Het is geen training in een ‘klaslokaal’, maar een mengeling van wandelexcursies, wildplukken, theorie, kook-, bewaar- en bereidingstips. Ons ‘klaslokaal’ is buiten, op het land en in de tuin.

 • Het is een mengeling van wetenschappelijke kennis en kennis die in duizenden jaren is opgedaan. En uiteraard deel ik al mijn ervaring en kennis die ik zelf heeft opgedaan in de afgelopen ruim 20 jaar (op het gebied van natuurgeneeskunde, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, Gemmotherapie, darmtherapie, Bachbloesems, fytotherapie, iriscopie en supplementenontwikkeling).

 • Het is geen ‘school’ waar we op detailniveau veel leren. Het accent ligt op het (weer) zien van verbanden tussen oorzaken en gevolgen. Want alles is met alles verbonden. We zijn immers allemaal onderworpen aan dezelfde natuurwetten en ritmes.

Des te ingewikkelder de (gezondheids)problemen, hoe belangrijker het is om eenvoudige oplossingen aan te dragen.

Een ‘buitengewone’ locatie: HEERLIJK WESTERWOLDS LAND

We zijn deze dagen buiten op het biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land van Jan en Rineke.

Het eten tijdens deze training 

Alle gerechten die je tijdens deze dagen krijgt aangeboden zijn met zorg voor jouw gezondheid, die van dieren, planten en het milieu samengesteld.

De gerechten worden volgens de ‘slow’ methode gemaakt: er is tijd genomen om alles te verzamelen, van het land of uit de tuin en opgescharreld bij duurzame bedrijven in de buurt, om er vervolgens heerlijke gerechten mee te bereiden. In de gerechten zitten allerlei kruiden uit de tuin van (H)eerlijk Westerwolds Land. Kruiden die onze darmen en spijsvertering volop kunnen ondersteunen.

Tijdstip: 20 en 21 juli 2024 van 10.00 – 17.00 uur

Locatie: op Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, 9551 XD Sellingen.

Kosten: € 499,00 per persoon (incl. BTW), inclusief tussendoortjes, hapjes, 2x lunch, 1x uitgebreid zaterdagmiddag tapas buffet (dineren is daarna vast overbodig), 1x ontbijt en voor 25 euro aan fruit, groente, kruiden van het land die je meeneemt naar huis. (Alle voeding is biologisch/onbespoten & homemade) En uiteraard krijg je een uitgebreide (digitale) hand-out van deze 2 dagen. Zie onderaan de kortingen als je meedoet aan alle 5 trainingen van 2 dagen.

Bijzonderheden: Alleen voor gezondheidsadviseurs (zowel regulier als complementair), leraren en professionals die in de voedselbereiding werkzaam zijn. Voor deze dagen is GEEN accreditatie aangevraagd.

Aantal personen: maximaal 16 . Bij minder dan 10 deelnemers moeten wij de training helaas annuleren.

Annulering: kan kosteloos tot 10 dagen voor de training. Daarna zijn we genoodzaakt de kosten in rekening te brengen. Mochten wettelijke regelingen de training onmogelijk maken dan krijgt u uiteraard z.s.m. uw geld terug.

Speciale dieetwensen?  Goed om te weten dat wij koken met dat wat het land biedt en zeer divers. Maar zeker niet specifiek glutenvrij, veganistisch, ketogeen of zonder dierlijke eiwitten. Mocht je vanwege allergieën bepaalde voedingsmiddelen niet mogen eten dan horen wij dat graag. Ons voedsel wordt bereid in een keuken waar gelijktijdig ook gluten verwerkt worden. Daarom vragen we mensen met coeliakie om hun eigen eten mee te nemen.

Slecht weer? We houden de groepen opzettelijk klein zodat we bij onverhoopt slecht weer naar binnen kunnen. Maar in principe is het dus buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel.

Winterschool, herfstschool, lenteschool en Vierjaargetijdenschool

Tijdens deze twee dagen zomerschool kunnen lang niet alle belangrijke thema’s de revue passeren. Ik wil nog graag heel veel meer delen. Daarom gaan we, nog steeds met als thema darmgezondheid, nog vier tweedaagse trainingen extra plannen. Nog een keer in 2024 en de rest in 2025.

Herfstschool met Rineke Dijkinga
We leggen de bodems onder feelgood neurotransmitters in de herfst
Gasttraining: Heerlijk en gezond eten met fermenteren

Winterschool met Rineke Dijkinga
Onze bodems, natuurritmes en seizoenen beïnvloeden onze hormoonhuishouding
Gasttraining: Microgroenten telen in je vensterbank

Lenteschool met Rineke Dijkinga
Maak een vitale start voor je hormoonbalans / elke dag optimaal ontgiften, hoe doe je dat?
Gasttraining: Thee, tincturen en kruidenbitters maken

Vierjaargetijdenschool met Rineke Dijkinga en team
Het hele jaar rond, bij elke hap ontstekingsremmend, voedzaam, vitaal, volwaardig en kleurijk eten. (de rol van essentiële vetzuren, eiwitten, essentiële suikers, bloedsuikerspiegel stabilisatie, het zuur/base evenwicht en voedselvitaliteit)
Gasttraining: De vele voordelen en de toepassingen van voedsel drogen. Ook voor cliënten met een kleine beurs.

Wie weet wil je ze alle vijf volgen? Dan kun je gratis naar het seminar ‘De Boer, de arts en de kok’. (a € 139,50) En krijg je voor een verkoopwaarde van € 150,00 boeken (van Rineke, naar keuze) gratis. Ook doe je dan de 5-de keer gratis mee.

De data en meer informatie over de andere tweedaagse trainingen volgen op korte termijn.
Alle tweedaagse trainingen zijn overigens ook los te volgen.

Overnachten? 

Wil je nog van langer genieten van de prachtige Westerwoldse natuur? In en rond Sellingen zijn veel leuke, rustige en goede Bed & Breakfast gelegenheden. Hieronder een aantal:

 • Op een paar kilometer afstand van PUUR Westerwolde vindt je bijvoorbeeld B&B WesterwoldeB&B ZuidveldB& B Laude HuusB&B de Stee, Herberg Sellingen, en nog heel veel meer.
 • Blijf je een nachtje langer? Dan kun je ook in een heuse Yurt, op loopafstand van Puur Westerwolde overnachten.
 • Wil je een rustige landelijke B&B op ca. 20 minuten vanaf Sellingen waar ze veel home-made producten serveren? Dan kan ik je deze aanbevelen.
 • Op ca. 25 minuten rijden van PUUR Westerwolde ligt deze zeer rustige en uiterst sfeervolle Bed en Breakfast: Alteveer Buiten.
 • Ook zijn er in en rond Sellingen prachtige campings waar je kunt vertoeven. Zoals camping Harmina Hoeve, camping de Bronzen Eik, Camping de barkhoorn. En iets verder van Sellingen af vind je de prachtige Camping Noorderloo.(beste kleine camping 2023 ANWB-nominatie!) Op loopafstand van Heerlijk Westerwolds Land tref je camping de Vreemde eend (als je geen zin hebt om je eigen tent op te zetten) of de zeer rustige natuurcamping Cum Laudehoeve.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a