Wout Peters gaf zijn jongensdroom op.

Een paar maanden geleden ontmoette ik Wout Peters voor het eerst. En werd ik direct 'aangestoken' door zijn enorme drive, vastberadenheid en hoop. Het moet lukken om bijvoorbeeld diabetes 2 Nederland weer uit te krijgen. Het is immers ontstaan door een onnatuurlijke voeding en leefstijl. Dus moet het ook omkeerbaar zijn via natuurlijke voeding en leefstijl. En daar heeft hij volop ideeën voor!
Het verhaal van Wout doet me altijd denken aan de woorden van Jane Goodall in haar boek "Hoop". Haar mooiste opmerking vond ik dat er nog steeds hoop is om de schade te herstellen die we hebben aangericht op de aarde. Iedereen kan elke dag een stapje zetten om de aarde mooier te maken: "Hoop houdt rekening met obstakels op het pad, maar laat zich er niet door overweldigen of tegenhouden. Hoop is een soort moedige maar ook koppige vastberadenheid om alles op te geven zodat het lukt. Bovendien werkt het aanstekelijk. Met alles wat we aan positieve acties voor de aarde doen, kunnen we anderen inspireren."
Zo zie ik Wout. Hij gaf er zelfs zijn baan voor op en wijdt zich nu helemaal aan zijn stichting Ikibuntu.

Zorg voor Gezondheid: anders denken, anders kijken, anders voelen, anders organiseren…
In het huidige ziektezorgsysteem kwamen mensen ruim 25 jaar bij mij in een gespreid bedje.
Wat heb ik intens genoten van dit oude systeem, dat begon met een jongensdroom op 12-jarige leeftijd: ambulanceverpleegkundige worden! En ik heb die droom maximaal geleefd! Snel kunnen schakelen in de acute pathologie en daarin voor de medemens van betekenis mogen zijn, heerlijk!
Maar de dagelijkse confrontatie op de ambulance met leefstijlgerelateerde aandoeningen heeft mij ook laten zien dat er iets fundamenteels zal moeten veranderen om de tsunami aan chronische klachten, de enorme toename van de werkdruk, de personeelstekorten en de kosten in de zorg op te kunnen vangen. Veel lichamelijke en psychische klachten die bij patiënten binnen de ambulancezorg worden gezien ontstaan helemaal niet acuut. Ze hebben vaak een langdurige voorgeschiedenis, waarbij het leven volledig in onbalans is met de natuur. Wij mensen beïnvloeden en ruïneren de aarde fundamenteel en dat heeft echt desastreuse gevolgen voor onze gezondheid. Dit wordt pijnlijk zichtbaar in het werk op de ambulance en dat kan zo niet langer. Het huidige ziektezorgsysteem is super goed georganiseerd, maar toch hebben we te maken met de zwakste generatie ooit!
De jongensdroom losgelaten.
Er zal dus echt iets moeten veranderen en daarom heb ik met ingang van september afscheid genomen van m'n jongensdroom. Ik ga de tijd nemen om te rouwen over het loslaten van het oude ziektezorgsysteem dat mij zoveel gebracht heeft. En tegelijkertijd ga ik met een glimlach in samenwerking met Rineke Dijkinga en heel veel andere professionals helpen het nieuwe systeem geboren te laten worden. Dat is ingrijpend en moeilijk. Het is een diepteverandering dat gaat over wezenlijk anders denken, anders kijken, anders voelen en anders organiseren. Het vraagt het oude en vertrouwde los te laten en het nieuwe en onbekende te omarmen. We hebben daarvoor Stichting IkiBuntu* opgericht en gaan in de samenwerking met Rineke ons richten op het ontwikkelen van Blue Zones in Nederland, met helend en gezond voedsel van een rijke bodem. Door dit voedsel te verwerken tot producten die bijvoorbeeld de bloedsuikers stabiel houden en het cholesterol doen laten verlagen helpt Rineke ons mee om landelijk de opmars van diabetes type 2 te stoppen en leefstijlgerelateerde aandoeningen te voorkomen.
* Ikibuntu is een samenvoeging van 'Ikigai' (in Japan de sleutel tot een zinvol leven) 'Ubuntu' (in Afrika de term voor het samen zorgdragen voor elkaars gezondheid, veerkracht en vitaliteit).

Doe je ook mee? Word jij ook deelgever?
Wat ons daarbij ook gaat helpen is Ikigai & Ubuntu: vanuit een ander paradigma opnieuw betekenis geven aan het LEVEN en bouwen aan een systeem waarin we in samenwerking met de aarde leren zorg te dragen voor elkaars gezondheid en gedrag. Van pathogenese naar salutogenese. Van preventie naar amplitie. Niet langer een gespreid bedje, maar pionieren met de beide voeten in de klei.
En jij kunt als mens en als professional daaraan ook een bijdrage leveren. Door met ons mee te denken, mee te kijken, mee te voelen en de zorg anders te gaan organiseren. In het voormalig klooster van Zenderen starten we op 1 en 2 november & op 16 en 17 november met een zogenoemde tweedaagse Indaba, waarbij je al jouw perspectieven, ideeën en plannen over de Zorg voor Gezondheid met ons kunt delen. Vanaf januari 2023 kun je in de uitvoering daarvan ook je eigen bijdrage leveren. We gaan dan concreet aan de slag met mensen die herstellen van diabetes type 2, burn-out, kanker en long-covid. Voor meer informatie over deze concepten en het aanmelden voor de Indaba, zie onze website of volg ons op Linked-In.
Klik hier om meer te weten over 'deelgeven' zoals Wout dat zo prachtig zegt: "iedereen draagt naar vermogen bij (geeft een deel) aan ideeën, plannen, uitvoering en bekostiging. Op deze manier wordt eigenaarschap gecreëerd, omdat de deelgevers zelf regie en verantwoordelijkheid nemen voor de oplossingsrichtingen die in de Zorg voor Gezondheid ontstaan."
Ik ga een bijdrage leveren op het gebied van voeding. En jij?