Wijn, als je zou weten dat....

19 december 2023

Veel mensen associëren een rode wijn met gezondheid. Het is immers een onderdeel van het als gezond te boek staande Mediterrane dieet. En dat klopt. Net als van olijfolie wordt ook van rode wijn verwacht dat het bijdraagt aan de gezondheid van de mensen die dit traditionele voedingspatroon strikt naleven. 1

Maar mag ik even een paar dompertjes op de feestvreugde zetten?

  • “Wijndrinkers denken dat wijn een natuurproduct is, ze hebben geen idee hoeveel chemicaliën er worden toegevoegd. Fruitteelt is een van de meest vervuilende teelten, pesticiden en herbiciden zorgen voor massale bijensterfte. Nog maar 3 procent van de wijnteelt is biologisch! “ Aldus wijnmaker Derrick Neleman, afgelopen weekend in Trouw. 2 En inderdaad, druiven staan al jaren hoog op het lijstje van de Dirty Dozen: de 12 voedingsmiddelen met de hoogste gehaltes aan residuen. 3 Al deze residuen vallen onder de noemer ‘oestrogeen verstorende stoffen’. Arme hormonen. Arm brein.
  • Glyfosaat is een zeer veel gebruikt bestrijdingsmiddel bij de druiventeelt. Vandaar dat wijnboeren die veel met glyfosaat werken een groter risico op Parkinson hebben. Zie verder mijn artikel over glyfosaat.
  • In mediterrane landen drinken ze wijn BIJ de maaltijd. Niet tijdens een borreluur of ’s avonds op de bank. Op deze momenten kan het juist een ontregelend effect op je bloedsuikerspiegel hebben. Bovendien is ’s avonds laat voor de buis een extra eet-/drinkmoment die je (lever)stofwisseling in de nachtelijke uurtjes kan verstoren. Met allerlei consequenties voor je hormonale- en breingezondheid.
  • Resveratrol, de antioxidant waarvan iedereen inmiddels wel weet die in rode wijn zit. Het is de stof die onze wijnconsumptie een gezondheidsimago geeft, wordt alleen geactiveerd als je een gezonde darmflora hebt. Zie mijn artikel over disbalans in je darmen. En mijn artikel over "Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën." Bovendien moet je wel heel veel wijn drinken om aan een respectabele hoeveelheid resveratrol te komen. En dan past het weer niet in het Mediterrane gezonde dieet. Die gaat immers uit van maximaal 1-2 glaasjes bij de maaltijd.
  • Des te strikter je het Mediterrane dieet volgt, des te meer profijt heb je ervan. Wel wijn maar ook heel regelmatige bewerkt voedsel, levert je dus niet de beoogde ‘healthy aging’. 1
  • En dan misschien wel het belangrijkste: de beschermende stoffen in rode wijn komen vooral voor in onbespoten druiven. En in biologische wijn. Zodra de plant bespoten is maakt ie nog een fractie van deze beschermers aan. Juist onbespoten planten die zichzelf moeten beschermen maken maximaal beschermende stoffen aan. 4

Met andere woorden: als je wilt genieten van wijn doe het dan zoals het in het klassieke Mediterrane Dieet bedoeld was. Met goede biologische wijn, gezellig bij de maaltijd.

Ik ben bezorgd over de berichten die al jaren circuleren: De consument laat biologisch in de schappen liggen vanwege de hogere prijs. 5 En ook eind 2023 publiceerde de Rijkoverheid weer een onderzoek waaruit blijkt dat de consument niet zo snel voor bio kiest. Althans, de Nederlandse consument kiest er niet zo snel voor. Ik mijn optiek zijn hormonale klachten en klachten van je brein pas een hoge prijs! Zeker als je toch al voor een luxeproduct als wijn kiest, dan kies je toch liever ook voor je gezondheid?

Oorspronkelijke tekst november 2021. Bijgewerkt december 2023

Hoe het Mediterrane dieet er gemiddeld genomen uitziet:

Het Mediterrane dieet

Zie verder in mijn boeken: Alles draait om je hormonen en Je brein vitaal.

Geef eens een mooi lokale duurzame wijn cadeau

Een wijntje cadeau geven, is een gebruikelijke traditie. Zou het niet nog leuker zijn als we er een echt geschenk van maken? Door een mooie lokale duurzame of natuurwijn te schenken? Mooi voor de duurzame lokale boer/teler/producent en mooi voor de gezondheid van de ontvanger.

In de natuurwinkels vind je uiteraard een keur aan duurzame wijnen. Maar ook in Nederland zie je steeds meer duurzame wijnboeren met mooie wijnen. Ik noem er een paar, er zijn er vast veel meer (die we graag toevoegen):

  1. Nederlandse streekwijnen
  2. Landgoud
  3. Land en Boschzigt
  4. Wijndomein de Oude Waalstroom
  5. Wijngaard Dassemus
  6. VieVenVjenne