Skip to content

Welkom op mijn vernieuwde website

28 juni 2024

Dit is mijn eerste artikel op mijn geheel vernieuwde website. Voor wie mijn website vaker bezoekt lijkt het misschien de ‘oude, vertrouwde’ versie. Met vereende krachten is mijn website vernieuwd, verbeterd, sneller geworden en veel overzichtelijker. Wie bekend was met mijn werk mist misschien ook iets in de menubalk. En dat klopt: MOOI Eten Uit De Lokale Keten is verdwenen. Om plaats te maken voor iets nieuws, waar we achter de schermen heel druk mee bezig zijn. Ik leg het graag even uit

MOOI Eten, waar mogelijk zo dicht mogelijk bij je huis, is iets waar ik mij al jaren vol passie voor inzet. Zie kader hieronder. De ‘MOOIE Eter’:

 1. Vult zijn of haar bord met écht eten, dat eerlijk/duurzaam, lekker, divers, kleurrijk, zoveel mogelijk lokaal en voedzaam is. Én ook nog eens mooi en respectvol voor de gezondheid van mens, dier en aarde en alles wat leeft. Dat betaalbaar is, ook voor mensen met een smalle beurs maar wél de boer/teler/producent een eerlijke prijs geeft.
 2. Heeft er plezier in om met eten bezig te zijn: met het maken, het opscharrelen ervan in de eigen omgeving, het telen, het verwerken, (ook in de vensterbank of op het balkon). Het geeft de ‘MOOIE Eter’ een gevoel van verbinding met zichzelf, zijn medemens, de boer/teler en de aarde die ons zoveel voedsel biedt.
 3. Is ambassadeur in zijn of haar omgeving: vertelt het verhaal door en laat met raad en daad zien dat het anders kan. Aan de eigen keukentafel, op feestjes, partijen, in bedrijfskantines, in de eigen moestuin of akker laat de MOOIE Eter zien, proeven, voelen en ervaren dat gezond eten geen hogere wiskunde is, maar iets wat eenvoudig te doen en te begrijpen is. En dat iedereen bij elke hap een gezonde, betaalbare (h)eerlijke stap kan zetten. En dat we met elke euro die we uitgeven aan voedsel ook een beetje bepalen in welke wereld we willen wonen.

Wat verstaan wij onder MOOI Eten?

Voor ons is dat eten dat: 

 • Onze gezondheid én die van de aarde een dienst bewijst/ gezond is van grond tot mond;
 • Een lust voor het oog en je smaakpapillen is;
 • Het fairtrade principe voor de boer/teler/producent respecteert;
 • Zoveel mogelijk met het seizoen meegaat en zo zorgt voor ongelooflijk veel (en broodnodige) variatie in geur, kleur en smaak op je bord;
 • Voedzaam is (doordat het zijn voedingsstoffen behouden heeft) zodat het ook daadwerkelijk verzadigd en een bijdrage levert aan voedingswaarde;
 • Een zo klein mogelijke CO2- en watervoetafdruk heeft;
 • Kleinschalig, met respect en aandacht voor mens, dier en natuur is geteeld/gehouden en verwerkt is;
 • Een verbinding heeft met de boer, teler of producent en zo ons eten een gezicht geeft;
 • Zoveel mogelijk van lokale oorsprong is en duurzaam geteeld is;
 • Jouw voldoening en zingeving kan geven omdat het je uitnodigt om met alle facetten van voeding bezig te zijn;
 • Ook betaalbaar is voor mensen met een smalle beurs.

Eigenlijk is MOOI Eten gewoon voedsel hoe we het eeuwen gegeten hebben. Ons streven is dat dat weer ‘het nieuwe normaal’ gaat worden. En iedereen kan een MOOIE Eter worden. Met grote of met kleine stapjes, in eigen tempo. Om daarna het vonkje bij andere mensen in de eigen omgeving te laten ontbranden. Zodat zij het ook weer gewoon gaan doen. Vaders, moeders, opa’s & oma’s, familie en vrienden van de jonge generatie en voorouders van alle generaties die nog na ons zullen leven.

De afgelopen jaren

De afgelopen jaren hebben we heel wat MOOIE Eters voor een training, cursus of workshop mogen ontvangen op Heerlijk Westerwolds Land, de thuisbasis van MOOI Eten uit de Lokale Keten. We hebben ook heel wat mooie ‘portretten’ mogen maken van bedrijven, boeren en telers die daadkrachtige stappen hebben gezet. Ze laten zien dat er een (h)eerlijk verdienmodel mogelijk is met eerlijk en divers voedsel. Door het te telen, te verwerken of anderzijds mensen gezonde ‘voedstappen’ te laten zetten.

De toekomst

Maar ik wil een stapje verder. Mijn grote droom is dat we het concept van ‘MOOI Eten Uit De Lokale Keten’ door heel Nederland gaan verspreiden. Daarom zijn we achter de schermen heel druk bezig met een groter platform, die uit 3 pijlers zal bestaan:

1

Best Practices, verhalen van lokale boeren, telers en producenten die de principes van MOOI Eten omarmd hebben en er succesvol mee aan de slag zijn gegaan. En wie weet ontstaan er ook op allerlei plekken in Nederland “oases van biodiversiteit” zoals op Heerlijk Westerwolds Land. Plekken waar maximale biodiversiteit, ‘voedingswaarde per hectare’ en telen volgens het Planetary Health Diët de insteek vormt. Lees meer in ons plan ‘Eet het jaarrond van eigen grond.’

2

Verbinding: we laten je graag verbinding maken met je voedsel door inspirerende events, in heel Nederland, te organiseren, bij bijvoorbeeld boeren, telers, CSA’s. Denk aan oogstdagen, hamsterdagen, seminars, trainingen, zomerscholen en cursussen.

3

Een Academy; ook online kun je aan de slag. Wecken, inmaken, fermenteren, pickelen, microgroentes en kiemen maken, mind-map-koken (zonder recept een volwaardige maaltijd maken), drogen in de droogoven, je eigen brood, crackers, chips of wat dan ook maken. De overvloed aan voedsel verwerken is zo eenvoudig te doen als je eenmaal de kneepjes van het ‘ambacht’ kent. Wij leren het jou graag op een gezonde en betaalbare manier.

Tot het zover is blijven we MOOIE items posten op Instagram, LinkedIn en Quodari. En kun je op Heerlijk Westerwolds Land terecht voor een training, oogst- & inspiratiedag, ons seminar, outdoor diner etc. En als de ‘geboorte’ van het nieuwe platform een feit is dan melden we dat uiteraard zo snel mogelijk.

zomerschool-rineke-dijkinga

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a