Skip to content

2025, Vanaf nu heet ik: “VoedingsEcoïst”.

9 januari 2025
image1

Ik ga voor verankering van zorgzame voeding.

Met de start van 2025 maak ik je graag deelgenoot van onze nieuwe plannen voor 2025 en daarmee samenhangend mijn nieuwe functienaam. Vanaf nu zal mijn functienaam VoedingsEcoïst zijn. Een naam die voor mij als een warme jas voelt en past bij mijn leven, werkervaring, kennis en betrokkenheid op het gebied van voeding. En een naam die de lading dekt van mijn missie en visie.

Mijn dagelijkse bezigheden van de afgelopen 24 jaar lijken voor een buitenstaander wellicht heel verschillend. Zie het plaatje hieronder. Maar ze zijn innig met elkaar, mijn missie en visie en mijn toekomst verbonden. En wie weet ook met die van jou.

image2

Mijn visie

Mijn missie:

Mijn droom is een maatschappij waarin het normaal is dat we elkaar elke dag ‘zorgzame voeding’ – wat betreft teelt, verwerking en aanbod- voorschotelen. Door zorgzame voeding te verankeren in ons bestaan, dragen we bij aan een leefbare wereld met mooie landschappen, veerkrachtige ecosystemen, schoon water, schone lucht, gezonde bodems én vitale planten, dieren en mensen.

Als bevlogen VoedingsEcoïst werk ik aan het verwezenlijken van mijn visie door jou te informeren over welke positieve invloed jouw dagelijkse voedselkeuzes hebben op jouw gezondheid, vitaliteit en welzijn. Want, maak jij keuzes voor jouw gezondheid dan maak je automatisch keuzes voor die van onze planeet.

Ik inspireer en verleid je graag in woord, beeld en daad zodat jij zorgzame voedingskeuzes gaat maken voor jezelf, voor de mensen die aan jouw zorg zijn toevertrouwd en de wereld om je heen.

Als mijn compassie ook jouw compassie wordt, werken we samen aan:

  • voedsel dat werkelijk voedt in plaats van alleen maar vult. Zo maken we de uitspraak “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding” tot realiteit.
  • gezonde bodems, gezonde teeltwijzen en natuurlijke groei, bloei-, verwerkings- en bereidingswijzen van voedsel.
  • het belonen van boeren en telers die zich dagelijks inspannen voor gezond voedsel uit een gezonde bodem.
  • voedsel dat er prachtig uitziet, heerlijk ruikt en lekker smaakt.
  • voedsel dat weer een gezicht krijgt doordat het een verhaal vertelt van de boer, de teler, de streek of de producent.
  • voedingskeuzes die compassie hebben voor alles wat leeft op deze planeet.
  • verankering van eerlijk voedsel in onze (sociale) omgeving. Als ik jou inspireer kun jij dat weer doorgeven aan anderen in jouw omgeving. Of dat nu aan je keukentafel, de bedrijfskeuken, school óf instelling is.
image3

Mijn nieuwe functienaam is geen bestaand woord. Maar so what? Ik koos voor deze naam omdat:

1

Het zoveel raakvlakken heeft met mij, mijn vak en hoe ik de ideale wereld voor me zie: met mes en vork compassie hebben met alles wat leeft en/of aan onze zorg is toevertrouwd. Maar ook compassie hebben voor al het leven dat na ons komt. Als VoedingsEcoïst deel ik deze passie, kennis en inspiratie het liefst en veelvuldig met anderen.

2

Onlangs stelde iemand mij voor als “Auteur gezondheidskookboeken en spreker/trainer over gezondheid”. Deze omschrijving zegt helemaal niets over mij als persoon. Zo bestaan er eindeloos veel ‘holle’ functienamen waarbij je maar moet raden naar de persoon erachter. Hoe mooi zou het zijn als je jezelf echt weerspiegeld ziet in je functienaam? En er is nog een ander voordeel. Nu klinkt CEO hoger dan interieurverzorgster, maar als we allemaal een functienaam hanteren die iets over ons als persoon zegt, vervallen die rangen en standen. Lijkt mij fantastisch!

3

Ik ben onder de indruk van gebruiken van oude stammen. Zoals de Aboriginals die verjaardagen vieren maar raar vinden (daar hoef je immers niets voor te doen) maar wel groot feest vieren als iemand een ontwikkeling heeft doorgemaakt en daardoor een andere functienaam aanneemt. Dat betekent immers dat je niet stilstaat maar je jezelf blijft vernieuwen.

Onze plannen voor 2025

In 2025 ga ik me wederom vol (com)passie inzetten om jou te inspireren en te verleiden tot ‘zorgzame voeding’. Verleiden, inspireren en vertellen voelt voor mij al lang niet meer afdoende. Ik ga voor ‘VERANKERING’ ervan in onze maatschappij.

In 2025 leg ik mij toe op deze zaken:

1

Doorontwikkeling van Heerlijk Westerwolds Land als ‘Zorgzame Voedingsoase’

Ik ga verder met mijn voedselsafari op eigen land. Op Heerlijk Westerwolds Land dragen we het concept ‘Zorgzame Voeding’ in woord en daad uit: wat betreft teelt, bodembeheer, oogst, voedselverwerking en als voeding op je bord. Het is dé uitvalsbasis van De Ecoïst (zie hieronder).

Verleiden, verwonderen, vertellen en kennis verspreiden zijn de uitgangspunten voor ons educatieve/informatie biodiversiteitsproject:

Bijna overbodig om te zeggen dat het onder deze teeltvoorwaarden plaatsvindt:

  • Met de natuur mee en passend bij de grondsoort.
  • Teelt zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen; onbespoten, dus puur natuur (ook zonder de middelen die in de biologische landbouw wel zijn toegestaan)
  • Zoveel mogelijk zaadvaste rassen.
  • Maximale biodiversiteit.
  • Zo weinig mogelijk ingrijpen in de bodem (grondbewerking, verdichting)
  1. ‘Voeding als medicijn’ zoals mensen dat duizenden jaren hebben toegepast, gebruikmakend van de geneeskracht van (on)kruiden, groenten, fruit en kruiden.
  2. Uit een gezonde bodem, voor een gezonde bodem (onze darmen). Voeding moet het microbioom van de bodem kunnen overdragen op het microbioom van de mens.
  3. Voedingswaarde per hectare, in plaats van opbrengst per hectare. Het moet alle voedingsstoffen bevatten in de juiste verhoudingen.
  4. Het moet levenskracht en vitaliteit bevatten en maximaal divers zijn.
Welkomstbord Westerwolds Land 2025

2

‘Tweedaagse Outdoor Trainingen’ over voeding (en kruiden) als medicijn.

Zie het aanbod van onze trainingen 2025 via deze link. De trainingen vinden plaats op ons Heerlijk Westerwolds Land.

Voor iedereen die voedings- en leefstijladviezen geeft, of zich professioneel met voedselbereiding of -verwerking bezighoudt. En daarbij meer behoefte heeft aan no-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel.

De praktische trainingen die vanuit De Ecoist worden verzorgd (wecken, inmaken, drogen, fermenteren, broodbakken, microgroenten maken etc) komen binnenkort online.

3

Onlinetrainingen

Zoals de 12 weekse Hormoontraining van Rineke. Ook zullen er allerlei onlinetrainingen vanuit de Ecoïst worden opgesteld (zoals wecken, inmaken, drogen, brood bakken, fermenteren, kiemgroenten)

image5

4

Platform De Ecoïst opzetten/ontwikkelen:

Het platform MOOI Eten uit de lokale keten gaat over in “De Ecoïst” (binnenkort online). Het is een platform voor mensen die:

  • elke dag een zorgzame stap willen zetten voor de gezondheid van mens en alles wat leeft op deze planeet. Ook met het oog op de toekomst. 
  • enthousiast zijn om hun ervaring, kennis en compassie over te dragen op anderen. Gewoon door het voor te leven, het te laten zien en erover te vertellen. Zo komen steeds meer mensen in aanraking met het zorgzame principe en raakt het verankerd in onze maatschappij.

Uiteraard kun je op heel manieren Ecoïst worden. Maar in 2025 gaan we van start met een aantal Ecoïsten:

  • Met VoedingsEcoïst Rineke als aanjager op het gebied van voeding, en Heerlijk Westerwolds Land als eerste uitvalsbasis.
  • Jan Dommerholt als TechniekEcoïst: denker en doener in de techniek achter zorgzame en kleinschalige voedselteelt.
  • Ook hebben we inmiddels een MechanisatieEcoïst gevonden, die je leert over de mechanisatie achter zorgzame voedselteelt.
  • Voor bedrijven die Ecoïst willen worden hebben we een OrganisatieEcoïst in de gelederen: Voor het organiseren van de activiteiten van de De Ecoïst en het begeleiden van bedrijven die Ecoïst willen worden: jouw praktische rechterhand om je organisatie ‘ecoïstisch’ neer te zetten.
  • En een TrainingsEcoïst, met ervaring in organiseren en geven van trainingen, die ervoor zorgt dat kennis over (om te beginnen) voedsel bereiden en verwerken in de vorm van trainingen beschikbaar wordt gemaakt.
image6

5

Maandelijkse nieuwsbrief met volop inspiratie, weetjes en recepten.

6

Nieuwe Kalender met 365 dagen inspirerende ‘Voedsel ontmoetingen.’
Zie hier de link naar de “Eeuwige de kalender” van 2024: Maak elke dag mooier voor jou en de planeet.

image7

7

Database met receptenabonnement met alle recepten uit mijn boeken en op mijn website (inclusief zoekfuncties) die ik de afgelopen 12 jaar heb ontwikkeld. Info volgt binnenkort.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a