Skip to content

Van bodem naar bord. We did it!

4 oktober 2024

We did it! Ons outdoor (cursus)seizoen 2024 is tot een goed einde gebracht. Kennis over voedselverwerking, inspiratie en ‘het land leegeten’ waren onze doelen. En dat lukte voor een heel groot deel. Wat gaf het een voldoening om samen met mensen op het land te zijn. En een vonkje bij ze te mogen ontsteken om met MOOI voedsel aan de slag te gaan (zie kader) Wat hebben we veel groepen mogen begroeten op ons land om hen verbinding te laten maken met eerlijk voedsel en de verwerking ervan. En wat hebben we veel van hen geïnspireerd en vol zelfvertrouwen weer zien vertrekken. Vastbesloten om stappen te zetten naar gezonder voedsel uit een gezonde bodem, voor een gezonde bodem (onze darmen). En vol vertrouwen dat het allemaal niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Gezond eten is geen ‘hogere wiskunde’ of ingewikkelde materie. Dat is gewoon de wijsheid/kennis van onze voorouders en natuurwetten weer een rol laten spelen op ons bord. Dat smaakt naar meer! Volgend jaar gaan we dit herhalen. Hopelijk op nog veel meer plekken in Nederland. Hieronder een korte impressie van ons outdoorseizoen 2024:

Lekker lunchen in de zon

Mooi eten is voor mij: eten dat:

  • Gezond is, van grond tot mond
  • Met liefde en aandacht voor mens en natuur tot stand is gekomen
  • Een verhaal van de boer, teler of producent herbergt en daarmee het eten een gezicht geeft
  • Lokaal en/of zo duurzaam mogelijk geteeld is
  • Met het seizoen meegaat en zo zorgt voor ongelooflijk veel variatie in geur, kleur en smaak op je bord
  • Jou werkelijk voedt, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.
  • Zo is bereid dat jij het ook kunt verteren
  • Zorgzaam is: omdat het rekening houdt met alles wat leeft. En na ons zal leven.
Rineke geeft uitleg over de gezondheidseffecten van de lunch voor mens en planeet
Rineke geeft uitleg over de gezondheidseffecten van de lunch voor mens en planeet
Zomerse carpaccio van eigen land
Zomerse carpaccio van eigen land
Zomertaart met fruit van eigen land
Zomertaart met fruit van eigen land

Wat we organiseerden;

Dat was een heel divers aanbod: een open dag (op voedselsafari op het land), oogst -& inspiratiedagen, fermentatiedagen, droogoven dagen, zomerse overvloed bewaardagen, microgroente- & kiemdagen, ambachtelijk brood bakken, Mindmap cooking,  Rineke’s zomer- en herfstscholen, een heus outdoorseminar en een outdoordiner.

Zomerse hamsterdagen, verwerk de overvloed
Tweedaagse training ambachtelijk brood bakken
Kiemen en microgroentendag
Trainingsdag voeding en kruiden bij spijsverteringsklachten
eendaagse-workshop-fermenteren
Seminar de boer, de kok en de arts

Allemaal met maar één doel: mensen inspireren om de regie te pakken over hun bord. Door eten te gaan eten dat het leven en de levendigheid ondersteunt. Zie ook mijn artikel “Voeg geen jaren aan je leven toe maar leven aan je jaren”

Onze groepen die een training volgden hebben:
1. Veel van de gewassen op het land geoogst & geleerd te verwerken tot gezonde houdbare eindproducten. Zodat iedereen die dat wil het jaarrond gezond, vitaal, eerlijk verwerkt, betaalbaar, lekker en voedzaam kan eten. Wat een voedselkilometers scheelt dat ook. En kraakverser dan zo eten bestaat bijna niet.

Voordeel voor ons land: Als kleine regeneratieve boer/teler konden wij onze gewassen rechtstreeks afzetten van bodem tot bord. Wij hebben geen afzet in de regio. Daarvoor zijn we te klein, wonen we te decentraal en is ons aanbod te divers/wisselend met al onze mini-akkertjes. Door trainingen te geven en daarin onze gewassen een middel te laten, bereiken we toch ons echte doel; Biodiversiteit op het land en op ons bord, voedingswaarde centraal stellen en hier educatie over geven.  Wij hopen hiermee ook andere kleine boeren/telers te stimuleren om niet hun gewas als einddoel te zien maar als middel. Zie ook ons plan “Eet het jaarrond van eigen grond”.

2. Kennisgemaakt met de “mindmap methode”: een zeer creatieve manier om zonder gedetailleerde recepten een volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Met dat wat de regio, het seizoen of de natuur te bieden heeft. Door deze methode toe te passen wordt een maaltijd op tafel zetten niet alleen volwaardiger, kleurrijker, diverser en creatiever, het is ook een manier om betaalbaar te blijven eten. En verspilling tegen te gaan. Denk je eens in wat je allemaal kunt met de enorme hoeveelheden courgettes of pompoenen die je in de herfst hebt. Als je die kunt verwerken tot een grote diversiteit aan houdbare producten, dan wordt gezond eten weer voor elke portemonnee toegangelijk. Zie de mindmap courgette hieronder.

Mindmap courgette:De overvloeden van een voedngsmiddel verwerken tot veel voedzame, volwaardige eindproducten
Mindmap courgette:De overvloeden van een voedngsmiddel verwerken tot veel voedzame, volwaardige eindproducten

3. Kennis gemaakt met ‘oude ambachten’ om voedsel zo te verwerken dat het verteerbaar, houdbaar, en gezond blijft. Zonder knutselstoffen, gewoon zoals de natuur ons voedsel heeft bedoeld. Ze hebben leren pickelen, fermenteren, drogen, kiemgroente maken, zuurdesembroodbakken, inmaken, wecken etc. Wij vinden het fantastisch om mensen weer te leren dat je levend voedsel, van een levende bodem, verder kunt ‘verlevendigen’ door het op een manier te verwerken dat het een toegevoegde waarde krijgt. Een pickle heeft meer gezondheidsvoordelen dan wanneer je de groente niet zou pickelen bijvoorbeeld.

4. Kennis gemaakt met het principe van de vensterbank agrariër. Wat een prachtige manier om van zaden krachtpatsers te maken in je vensterbank door ze te laten kiemen of er microgroenten van te maken. Met een plukje microgroenten kun je een paar ons groenten evenaren, zoveel vitale stoffen bevat het.

 

Microgroenten maken we bijvoorbeeld met de zaden van rode melde, grootbladige tuinkers, lijnzaad etc. van eigen oogst.
Microgroenten maken we bijvoorbeeld met de zaden van rode melde, grootbladige tuinkers, lijnzaad etc. van eigen oogst.

Voordeel hiervan voor ons land: Onze mini-akkers leveren relatief weinig tonnages natuurlijk. Maar door zaden te winnen en te gebruiken om er er microgroentes van te maken, kan de teelt bijdragen aan meer biodiversiteit. Ook in het verdienmodel voor een ‘small farm’.

Melde-rineke-dijkinga-5

6. Kennis gemaakt met het principe van zaadvaste zaden. Elke groep heeft het belang van zaadvaste rassen gehoord. Hoe belangrijk dat is voor de diversiteit op ons bord en voor de autonomie en regie van de boer/teler. “Wie het zaad heeft, heeft het voor het zeggen” is een van de oudste boerenwijsheden. De macht van zaden uit handen geven aan multinationals lijkt daarom geen wijs besluit. 

Zaden-rineke-dijkinga-1

Voordeel voor ons land: wij hebben dit jaar vooral met zaadvaste groenterassen van o.a. De Zaderij gewerkt. Het grootste deel van onze granen is bedoeld om te gebruiken als zaaizaad, ook voor andere boeren/telers. Zo leveren wij een kleine bijdrage aan het terugbrengen van de biodiversiteit in rassen.

Lees hier het artikel over het belang van zaadvaste rassen.

Los van bovenstaande hebben we, denk ik, aan al onze cursisten weer een stukje bewondering mee kunnen geven: voor de bodem & de natuur die ons mooi voedsel leveren & de bodem die dat mooie voedsel moet verwerken: onze darmen. Hoe fantastisch dat je bij elke hap die je in je mond stopt aan beide bodems kunt werken. Op een verrassend simpele en lekkere manier.

Dit smaakt natuurlijk naar veel meer! Achter de schermen zijn we hard bezig om dit alles ook op andere locaties in Nederland (bij kleine regeneratieve boeren/telers) te kunnen aanbieden in 2025. Binnenkort meer nieuws!

Grote dank aan alle vrijwilligers en trainers die ons outdoorseizoen 2024 mogelijk maakten:

Niek Stavenga, Rani Goederee, Mireille de JongJeanette DoumaJan DommerholtNOORDER YURTS, In Het Wilde Weg Leah Groeneweg en Tim Horneman, Joke Eilander, Piet Smit. En grote dank aan buurman Léon Stam voor het verwerken van de gewassen die niet door de groepen werden verwerkt. En aan alle vrijwilligers die een bijdrage leverden aan het welslagen van ons seminar ‘De boer, de arts en de kok”, waarbij het eten voor zeker 80% afkomstig was van ons eigen land.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a