Skip to content

TOEKOMSTPERSPECTIEF VOOR ZORGZAAM VOEDSEL

20 september 2024

De boer, de kok en de arts over de bodems onder onze gezondheid

Met succesvol outdoor seminar werd droom Rineke Dijkinga werkelijkheid

Sellingen, 14 september 2024 – Op 14 september jongstleden vond op het Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen een baanbrekend outdoor-seminar plaats over de cruciale verbinding tussen bodem en gezondheid. Belicht vanuit het perspectief van de boer, de arts, de kok en de voedingswetenschap. Het outdoor seminar, georganiseerd door Rineke Dijkinga, bracht een divers gezelschap aan gasten naar Sellingen – van boeren en chefs tot gezondheidsprofessionals, instellingen, cateraars en onderzoekers – om de invloed van onze voeding in relatie tot (darm)gezondheid te belichten.

Rineke Dijkinga, initiatiefneemster van het seminar, verwezenlijkte hiermee een langgekoesterde droom. “Onze gezondheid begint bij de bodem waarop onze voeding groeit en eindigt bij de bodem van onze eigen gezondheid, onze darmen,” verklaart Dijkinga. “Vandaag hebben we laten zien hoe deze twee bodems met elkaar verbonden zijn en hoe we samen kunnen streven naar een volhoudbare, socialere, zorgzame, compassievolle en gezonde(re) toekomst van het eten op ons bord.”

de analogie tussen het microbioom van de aarde en de darmen van de mens is groot

Het was een dag vol interessante lezingen, interviews, een (h)eerlijk lunch en lekkere tussendoortjes. Alles homemade, van ’t eigen Heerlijk Westerwolds land, waar regeneratie, biodiversiteit, educatie en ‘voedingswaarde per hectare’ centraal staat.

Het was een dag waarop alle aanwezigen de regie gaan (her)pakken over hun eigen etensbord of het bord van anderen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. Op weg naar concrete stappen naar een zorgzame(re) voedingswereld, waar we bodem- en darmgezondheid topprioriteit gaan geven. Waarin we elkaar zorgzaam voedsel gaan voorzetten vanuit compassie met alles wat leeft en aan onze zorg is toevertrouwd.

Lekker lunchen in de zon

De sprekers

Hoe bijzonder was het dat alle sprekers (kinderarts Judith Kocken, fermentatie expert en natuurkok Peter van Berckel, gepassioneerde regeneratieve boer Anne van Leeuwen, onderzoeker Iris Flamand van het Louis Bolk instituut en de oudste natuur- en orthomoleculair arts Flemming Lehrmann onder de bezielende  leiding van dagvoorzitter Thomas Platzer, vanuit hun eigen professie eigenlijk allemaal dezelfde boodschap hadden. Wat daar primair nodig is, is verbinding. Met de aarde, de bodem, onze medemens, ons voedsel maar vooral verbinding met onszelf en ons hart. “Door weer stilte toe te laten in ons leven kunnen we onze veerkracht weer opbouwen en ons herinneren dat we onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar en alles wat leeft. Door de verbinding met onszelf te herstellen kunnen we in al onze gedachten en handelingen weer compassie krijgen voor alles wat leeft”, aldus het slotwoord van dr. Lehrmann.  

IMG_9032

Niet alleen gezond voedsel uit een gezonde bodem, gezonde darmen met een gebalanceerd microbioom, maar ook gezonde lucht, schoon water, gezonde relaties en een gezonde balans tussen in- en ontspanning kunnen bijdragen aan een veerkrachtiger wereld. En daar kunnen wij aan werken, elke dag, bij elke hap. Met mes en vork kunnen we kiezen voor voedsel dat het leven van alles wat leeft respecteert en faciliteert. 

Het vervolg

  1. Het hele seminar is vastgelegd op video. De trailer kun je al zien via deze link. Binnenkort verschijnt ook de video van 2 uur waarin het verhaal van alle sprekers terug te horen/te zien is.
  2. De tweede editie van dit seminar zal gaan plaatsvinden in 2025. En hoe kan het ook anders, dat zal zijn op de prachtige locatie van spreker Anne van Leeuwen: op “t Gagel.
  3. Naar aanleiding van het seminar meldde de kantine van een groot bedrijf zich. Zij gaan in hun kantine het begrip ‘zorgzame voeding’ toepassen. En ervoor zorgen dat er in elk geval een grote hoek van hun kantine wordt ingeruimd voor gerechten die de bodem- en darmgezondheid respecteren. Welk(e) bedrijf/instelling volgt? Meer info volgt.
Flyer zorgzame voeding

Dit seminar, een initiatief van Rineke Dijkinga | MOOI Eten, markeert het begin van een serie evenementen die gericht zijn op het vergroten van het bewustzijn rondom de (sociale) keuzes die we maken over voeding en de impact daarvan op onze gezondheid en de planeet. Meer informatie over het thema ‘zorgzame voeding’ lees je hier.

Grote dank ook aan alle bedrijven & sprekers die een mooie bijdrage leverden aan de goodiebag.

Screenshot

 

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a