De boer, de kok en de arts over de bodems onder onze gezondheid
Met succesvol outdoor seminar werd droom Rineke Dijkinga werkelijkheid
Sellingen, 14 september 2024 – Op 14 september jongstleden vond op het Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen een baanbrekend outdoor-seminar plaats over de cruciale verbinding tussen bodem en gezondheid. Belicht vanuit het perspectief van de boer, de arts, de kok en de voedingswetenschap. Het outdoor seminar, georganiseerd door Rineke Dijkinga, bracht een divers gezelschap aan gasten naar Sellingen – van boeren en chefs tot gezondheidsprofessionals, instellingen, cateraars en onderzoekers – om de invloed van onze voeding in relatie tot (darm)gezondheid te belichten.
Rineke Dijkinga, initiatiefneemster van het seminar, verwezenlijkte hiermee een langgekoesterde droom. “Onze gezondheid begint bij de bodem waarop onze voeding groeit en eindigt bij de bodem van onze eigen gezondheid, onze darmen,” verklaart Dijkinga. “Vandaag hebben we laten zien hoe deze twee bodems met elkaar verbonden zijn en hoe we samen kunnen streven naar een volhoudbare, socialere, zorgzame, compassievolle en gezonde(re) toekomst van het eten op ons bord.”
Het was een dag vol interessante lezingen, interviews, een (h)eerlijk lunch en lekkere tussendoortjes. Alles homemade, van ’t eigen Heerlijk Westerwolds land, waar regeneratie, biodiversiteit, educatie en ‘voedingswaarde per hectare’ centraal staat.
Het was een dag waarop alle aanwezigen de regie gaan (her)pakken over hun eigen etensbord of het bord van anderen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. Op weg naar concrete stappen naar een zorgzame(re) voedingswereld, waar we bodem- en darmgezondheid topprioriteit gaan geven. Waarin we elkaar zorgzaam voedsel gaan voorzetten vanuit compassie met alles wat leeft en aan onze zorg is toevertrouwd.
Niet alleen gezond voedsel uit een gezonde bodem, gezonde darmen met een gebalanceerd microbioom, maar ook gezonde lucht, schoon water, gezonde relaties en een gezonde balans tussen in- en ontspanning kunnen bijdragen aan een veerkrachtiger wereld. En daar kunnen wij aan werken, elke dag, bij elke hap. Met mes en vork kunnen we kiezen voor voedsel dat het leven van alles wat leeft respecteert en faciliteert.
Het vervolg
- Het hele seminar is vastgelegd op video. De trailer kun je al zien via deze link. Binnenkort verschijnt ook de video van 2 uur waarin het verhaal van alle sprekers terug te horen/te zien is.
- De tweede editie van dit seminar zal gaan plaatsvinden in 2025. En hoe kan het ook anders, dat zal zijn op de prachtige locatie van spreker Anne van Leeuwen: op “t Gagel.
- Naar aanleiding van het seminar meldde de kantine van een groot bedrijf zich. Zij gaan in hun kantine het begrip ‘zorgzame voeding’ toepassen. En ervoor zorgen dat er in elk geval een grote hoek van hun kantine wordt ingeruimd voor gerechten die de bodem- en darmgezondheid respecteren. Welk(e) bedrijf/instelling volgt? Meer info volgt.
Dit seminar, een initiatief van Rineke Dijkinga | MOOI Eten, markeert het begin van een serie evenementen die gericht zijn op het vergroten van het bewustzijn rondom de (sociale) keuzes die we maken over voeding en de impact daarvan op onze gezondheid en de planeet. Meer informatie over het thema ‘zorgzame voeding’ lees je hier.
Grote dank ook aan alle bedrijven & sprekers die een mooie bijdrage leverden aan de goodiebag.