Skip to content

Pure kost, geen liflafjes

1 november 2025

Ik kan het bijna niet geloven… bijna 15 jaar geleden verscheen onderstaand krantenartikel eind 2014* over mijn allereerste boek: Weten van (h)eerlijk eten – deel 1.
Na dat artikel vond de hele eerste oplage van 2500 boeken zijn weg naar keukentafels. Inmiddels zijn we anno november 2025 toe aan de 17e druk, zijn er totaal acht boeken verschenen en zijn er samen ruim 360.000 exemplaren verkocht. Begin november viert ook mijn Hormonenboek zijn 10-jarig jubileum. 🎉

Een paar highlights uit dat krantenartikel:
1.  “Pure kost, geen liflafjes. Het boek is een soort gebruiksaanwijzing voor ons lichaam, die ze vergeten zijn ons mee te geven op school.”

2. “U beschrijft dus een nieuw eetpatroon in uw boek?” Mijn antwoord toen en nu nog steeds:
“Nee hoor, het is juist ons oorspronkelijke eetpatroon, dat we de afgelopen 50 jaar behoorlijk zijn kwijtgeraakt.”

3.  “U wilt ons eetpatroon veranderen. Maar is dat niet vechten tegen de bierkaai in ons land?”
“Ja, soms voelt dat wel zo. Maar gelukkig voelen steeds meer mensen intuïtief aan dat het zó niet verder kan — met al die onnatuurlijke stoffen in ons eten en voeding die geen verzadiging meer geeft, waardoor we de hele dag een beetje aan het ‘grazen’ zijn en ons vaak niet vitaal voelen.”

4.  “Geen mens gooit water in zijn benzinetank of diesel in een benzineauto. Toch verwachten we van ons lichaam dat het goed blijft functioneren, zónder dat we begrijpen wat het nodig heeft aan bouw- en brandstoffen. Dat is toch raar?”

Je kunt het hele artikel van toen teruglezen via de button hieronder:

.

pure kost, geen liflafjes krantenbericht

 

15 jaar later:

Ik besef dat de rode draad nog precies dezelfde is. Sterker nog: de boodschap is anno 2025 misschien wel nóg actueler. Er is nog meer bewerkt voedsel, meer (kinder)reclame voor ongezond eten, meer uitgeputte bodems (met minder voedingswaarde in ons eten als een gevolg) en meer chemische stoffen die onze darmen en hormonen verstoren.

Toch word ik daar niet moedeloos van. Jij toch ook niet? Dankzij alle dankbare reacties van lezers weet ik: het kán echt anders! We kunnen nog steeds kiezen voor heerlijk, puur, lokaal, duurzaam en seizoensgebonden eten en zo onze darmen en hormonen in de watten leggen in plaats van belasten.  Zij vormen een beetje de ‘spil’ van onze totale gezondheid.

Ik help je heel graag op weg.
Ter ere van dit boekenjubileum hebben we een leuke actie:
Weten van (h)eerlijk eten – deel 1 + Alles draait om je hormonen + gratis mijn Eeuwige Kalender cadeau. Een kalender vol dagelijkse aanmoedigingen, weetjes en praktische tips om met elke hap een gezonde stap te zetten.

Heb je de boeken al? Dan is het natuurlijk een prachtig cadeau om iemand anders mee te inspireren. 💚 

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a