Zelfs eten dat we als ‘gezond’ bestempelen bevat steeds minder voedingsstoffen. De oorzaak? Een uitgeputte bodem. Want wat niet in de bodem zit, komt niet in ons eten terecht, en dus niet in ons lijf. Gelukkig werkt het principe ook andersom, weet Rineke Dijkinga. Zodra we kiezen voor landbouw die de bodem voedt, voeden we ook onszelf. We kunnen ons zelf en de aarde chronisch gezond eten. MaatschappijWij maakte dit videoportret.
Blog berichten
Elk jaar ben ik er weer van onder de indruk: wat een eten groeit er zowel in de natuur als op het land. Teveel om op te eten. Zelfs nu we een rood fruitpluktuin zijn is er nog steeds een enorme overvloed. Gelukkig kunnen we tijdens onze trainingen de heerlijkheden aan de deelnemers voorschotelen. Twaalf van mijn favoriete zomerrecepten vind je hieronder. Verder drogen we veel! Wat een prachtige manier van bewaren is dat toch: hamsteren voor de rest van het jaar. Behalve dat het een fantastische manier is om het hele jaar rond lekker, divers en kleurrijk te eten is het ook een ideale manier om gezond eten betaalbaar te maken. Ga dus op scharrel langs markten, pluktuinen en boerderijwinkels.
Voor de gemiddelde Westerse mens is er bijna 2 x zoveel voedsel dan we dagelijks nodig hebben aan calorieën. De calorieën die we eten zijn grotendeels arm aan voedingsstoffen. Dat heeft onder andere te maken met bodemuitputting en voedsel bewerking. Bodemuitputting leidt tot ‘hidden hunger’ en dat kan leiden tot gezondheidsuitputting. De klachten die we hierdoor kunnen ontwikkelen lossen we op met medicijnen. Deze maken onze behoefte aan voedingsstoffen nog groter. Het voorjaar is hét moment waarop de bodemuitputting voor mij zo uitdrukkelijk zichtbaar is. Mijn zorgen erover zetten mij aan tot het schrijven van dit artikel. Lees mijn blog erover op MaatschappijWij.
Chronische stress is dé grote verstoorder van de hormoonbalans. Het kan bijdragen aan verminderde vruchtbaarheid, hogere ontstekingsgevoeligheid, verstoring van neurotransmitters en klachten van de geslachtshormonen bij zowel mannen, vrouwen als pubers. Ik schreef er een soort ‘sprookje’ over aan de hand van een bonte vliegenvanger die vier weken flink geagiteerd tegen het raam van mijn kantoor pikte. En daardoor zelfs geen tijd meer had voor een vrouwtje. Het is een sprookje maar gaat op voor elk mens en zijn/haar hormoonbalans. Zeker voor de mensen die zelf graag een ‘nestje’ willen bouwen.
Tradities zijn belangrijk. Ze vormen een soort baken in ons leven, wordt vaak gezegd. Ze geven ons rust, houvast, zorgen voor verbondenheid en identiteit. Daarom bied ik je graag een paar van mijn favoriete paasrecepten aan, gebaseerd op onze paastradities: met eieren, chocola en noten. Die heb ik wel een klein beetje veranderd, want eerlijk is eerlijk: onze tradities zien er door de jaren heen steeds overvloediger, suikerrijker en ongezonder uit. Met mijn 15 favoriete paasrecepten neem ik je in dit blog graag een klein beetje mee terug naar onze vroegere tradities.
Wij fietsen graag door mooie landschappen. En niks leuker, vinden Jan en ik, om dan even neer te strijken bij een Rustpunt. Vaak liggen ze op prachtige plekjes, bij mensen op of naast het erf. Leuk ook om te zien hoe iedereen er zijn eigen invulling geeft aan ‘gastvrijheid’. Inmiddels zijn er al ruim 650 van deze pleisterplekken. En sinds maart 2022 zijn wij op Heerlijk Westerwolds Land ook rustpunt.
Er was eens…een brandnetel. Samen met zijn familie stond hij aan de rand van een bosje, bij een bankje. Dagelijks hoorde hij de gesprekken aan van de mensen die op het bankje plaatsnamen. Wat ongelooflijk spijtig dat ze niet zijn goede kanten zagen maar flink mopperden op hem en zijn familie. Hoe luistert de brandnetel naar al die gesprekken? Hij vertelt erover als hij een gesprek hoort vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Ik was de eerste gast in de podcast Hoofd- & Buikzaken van Sophia Zomer. Wat hebben we veel onderwerpen de revue kunnen laten passeren. Waarom minder eetmomenten zo fantastisch is voor je gezondheid, waarom je hormonen en stemming zo leiden onder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Als je weet hoe geniaal jouw darmen, lijf en brein werken dan wil je ze vast in de watten leggen. Voeding is daarbij een belangrijke pijler. Maar je gezondheid een dienst bewijzen lukt alleen met écht, duurzaam, onbewerkt eten.
In deze blog leg ik je graag uit waarom ik ben gestopt met de ‘gewone’ Social Media. En vooral: hoe ik heel graag blijf delen, inspireren en informeren via mijn website en andere kanalen. Als er iets is waar ik zelf blij van wordt dan is het wel van delen: mooie initiatieven, recepten of artikelen uit de media. Gewoon omdat ze té mooi, lekker of inspirerend zijn om niet met de wereld te delen.
Er is ons lange tijd een worst voorgehouden: de nieuwe regering zou de BTW op groente en fruit verlagen naar 0%. Nu blijkt dat de regering wel wil, maar de ‘gammele ICT van de belastingdienst’ het niet aankan. Zelf aan de slag dus!