De Groene Winkelkar is een nieuwe app. Bedoeld om het bewustzijn van iedereen die eet de verbinding tussen de boer, teler en consumenten flink te verstevigen. Een app waar we baas op eigen bord (en in eigen buik) mee kunnen worden. Een app voor en door boeren. En voor en door consumenten. Zo werken we gezamenlijk aan de toekomst voor de (kleinere) Nederlandse boer en de toekomst van onze biodiversiteit, onze prachtige landschappen en ons gezonde etensbord.
Blog berichten
Wie mij kent weet dat ik al jaren fan van boekweit ben. Wat een prachtig gewas, ook voor de inseceten en wat een heerlijke en gezonde gerechten kun je maken met het meel en de korrels. Maar ik ontdekte nog iets: het blad en de bloem zijn heerlijke en heuse krachtpatsters op je bord. Die ontdekking was misschien wel mijn grootste oogst.
Ik kwam vorige week op een overnachtingsplek dit tegeltje tegen. En hoewel oud, lijkt het actueler dan ooit. Je hoeft de TV maar aan te zetten of de krant open te slaan en de angst of paniek kan toeslaan. Vooral jongeren hebben de afgelopen 2 jaar sterk ingeboet aan mentale gezondheid. Externe oorzaken als Corona en prestatiedruk zijn de grootste oorzaken. Graag voeg ik, vanuit mijn vak bekeken, nog een mogelijke interne oorzaak + tips toe om hen te ondersteunen. Tips waarover we zeer veel weten maar nog steeds weinig actie op ondernemen.
Resilience Food Stories is een langlopend documentair foto/video project van 2 bevlogen mensen die het verhaal van andere bevlogen mensen op camera vastleggen. Een eer om hen te mogen ontvangen op Heerlijk Westerwolds Land. Het is een multimediaproject dat de hoopvolle verhalen van boeren en tuinders en andere gepassioneerden (groot en klein, wereldwijd en in Nederland) op camera vertelt. Alle verhalen gaan over mensen die een op de veerkracht van de natuur geïnspireerde transitie van landbouw en voedselvoorziening hebben gerealiseerd/in werking zetten.
Wij verbouwden dit jaar weer rogge op Heerlijk Westerwolds Land. Wat een oogstrelend gewas is het toch. Ook mooi qua voedingswaarde en vezels voor onze darmen. Toch was het in de Middeleeuwen niet altijd rozengeur en maneschijn met rogge, vooral niet voor de wijze vrouwen die alles wisten van de geneeskracht van de natuur. Ze werden als heks bestempeld door een toxine in rogge. Wat een leed om daarom op de brandstapel te belanden. Dat gebeurt gelukkig niet meer in onze huidige tijd. Maar zijn toxines en heksen daarmee ook weg?
Pesticiden en kunstmest putten niet alleen de bodem uit, maar ook onze hormonale gezondheid. Gelukkig zijn we niet machteloos en kunnen we allemaal, elke dag, bijdragen aan de vermindering van hormoonverstorende stoffen of bescherming ertegen. In deze uitgebreide longread legt Rineke Dijkinga uit hoe.
Ik schreef dit sprookje naar aanleiding van de geboorte van ons eerste kleinkindje. Wat hopen wij als opa en oma dat ze opgroeit in een wereld waar het mooi leven is. Met mooie mensen, prachtige natuur, schone lucht, eerlijk voedsel en mooie landschappen. We hopen dat ze in een wereld opgroeit waar zingeving, welzijn, compassie en je eigen stem/intuïtie weer de belangrijkste drijfveren zijn. We hopen dat zij (net als alle andere kinderen) in haar leven leraren, verzorgers, zorgprofessionals en familie om haar heen krijgt zoals Bellis. Die haar bewondering en verwondering meegeven voor alles wat leeft.
Regeneratie en veerkacht, de basis van ons project Heerlijk Westerwolds Land
Prachtige kans om het verhaal achter ons land (als pionier van ‘We are the regeneration’) te mogen vertellen: “De bodem ligt aan de basis van een gezonde Aarde, maar ook aan die van onze eigen gezondheid. We zijn als mens namelijk vooral wat ons eten at. Met haar agroforestry project – waar alles draait om de ‘gezondheidswaarde per hectare’ – wil orthomoleculair en natuurgeneeskundig therapeut Rineke Dijkinga een vitaal voedselsysteem creëren. “We kunnen niet eeuwig nemen, maar moeten ook heel veel teruggeven. Dan komen we weer in evenwicht met de natuur.”
Het is komkommertijd. Heel Nederland ligt momenteel een beetje plat door de vakanties. Wij zijn al op vakantie geweest. En dus heb ik wat meer tijd om aan de slag te zijn met ‘hamsteren’ voor de herfst en winter. Dat doe ik al jaren maar deel het nu extra graag. Overal om je heen hoor je dat voedsel zo duur is. Sla daarom nu je slag: Gebruik de warme zomer om de koude winter door te komen.
Deze longread van mij werd gepubliceerd door Decade of Action. We focussen zo ontzettend op stikstof dat we bijna vergeten dat er nog een heleboel andere redenen zijn waarom we over moeten stappen op regeneratieve landbouw. Bijvoorbeeld het feit dat bodemuitputting onze gezondheid uitput, waardoor we onszelf onbewust, onbedoeld en ongewild chronisch ziek eten.