Lang voordat de termen duurzaam-, maatschappelijk- en sociaal verantwoord ondernemen werden uitgevonden, draaide bakkerij Driekant al op deze principes. Ze gaan dit jaar hun 26ste jaar in als bakker met een ‘eigen wijs’: ze doen het allemaal net ietsje anders.
Blog berichten
Ajaan en Joris Hijmans zijn de pioniers achter Drentse Camelina Olie. Ik ontmoette hen om het verhaal achter hun prachtige culinaire olie te ontdekken. Het was een échte ontmoeting waarin we veel te weinig tijd hadden om alles uit te wisselen.
We leven in een wereld waarin geschenken simpelweg voor het oprapen liggen. Toch geven we elkaar – uit goede bedoelingen en als gevolg van onze ongeschreven sociale normen – nog vaak cadeaus die niet uit ons hart komen en die onze gezondheid en die van de aarde geen goed doen. Zullen we elkaar zinvolle geschenken gaan geven en stoppen met lege cadeaus? Mooi voor de gever en de ontvanger: ook de ontvanger voelt ook dat het geen achteloos cadeau is maar een écht geschenk.
Ik ben 2 x te gast bij Mariska van Inspire2teach. We leggen een bodempje onder onze gezondheid. Is het niet fantastisch dat we bij elke hap die we in onze mond stoppen een bijdrage kunnen leveren aan onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid?
Ik schreef een sprookje, over een mol in Westerwolde. Door bovengronds te gaan en te vertellen waarom mollen zo belangrijk voor ons zijn, werd hij een ware held. Zijn verhaal leidde bovendien tot een jaarlijks terugkerend eetfestijn waar de heerlijkste gerechten geserveerd werden. Ik schreef het voor Gronings Vuur. In elke gemeente zoeken ze naar verhalen die het verdienen om verteld te worden. Mooi dat mijn mol zijn verhaal daar ook mocht vertellen.
Zaad dat door de aarde geschonken wordt, zou voor iedereen moeten zijn. Klinkt logisch toch? Toch is dit in de praktijk niet zo. De zadenmarkt wordt door een paar multinationals gedomineerd die gebruik maken van hybride rassen, waardoor de biodiversiteit, voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit op het spel staan. Om het tij te keren moeten we weer overstappen naar zaadvaste rassen.
Voor mij een must: altijd even een kort verhaaltje vertellen over het gerecht dat je serveert. Zo krijgt eten weer een gezicht. Bij het vertellen over wintergerechten valt het me op hoe vaak ik het woord ‘armeluisvoedsel’ in de mond neem. En bedacht ik wat voor enorme rijkdom deze kunnen schenken.
In 2023 ben ik precies 20 jaar in mijn vakgebied werkzaam. Op de valreep naar 2023 kwam ik een oud artikel tegen over kruidenwandelingen die ik samen met Jan (sinds 2003) gaf. Het was voor mij een mooi moment om de balans op te maken na 20 jaar. En te bedenken dat ik nog meer wil DOEN! Doe je mee? Ik roep 2023 bij dezen uit tot het DOE-jaar.
Hieronder vind je de top 10 van de artikelen die het meest gelezen en bekeken zijn in 2022 vanaf mijn website. Altijd bijzonder om aan het eind van het jaar te zien waar de meeste mensen naar toe trokken. Verbazingwekkend is het niet: ze gaan over klachten waar veel mensen last van hebben.
Mijn nieuwsbrief stond in het teken van mijn Kerstwens: Om er leuke, lokale, kleurrijke en betaalbare feestdagen van te maken. We maken creaties die een lust zijn voor het oog en die onze smaakpapillen én de gezondheid van mens en aarde respecteren. En die de lokale duurzame boer/teler/producent ook mooie feestdagen schenkt. Dat is veel simpeler dan het lijkt: we hoeven alleen maar ‘baas in eigen buik en pan’ te worden. En even op scharrel te gaan om te gaan kokkerellen met onbewerkte duurzame ingrediënten die het seizoen en jouw regio bieden. Twee uur nadat de nieuwsbrief de deur uit was ontmoette ik iemand die op scharrel was gegaan.