In 2023 ben ik precies 20 jaar in mijn vakgebied werkzaam. Op de valreep naar 2023 kwam ik een oud artikel tegen over kruidenwandelingen die ik samen met Jan (sinds 2003) gaf. Het was voor mij een mooi moment om de balans op te maken na 20 jaar. En te bedenken dat ik nog meer wil DOEN! Doe je mee? Ik roep 2023 bij dezen uit tot het DOE-jaar.
Blog berichten
Hieronder vind je de top 10 van de artikelen die het meest gelezen en bekeken zijn in 2022 vanaf mijn website. Altijd bijzonder om aan het eind van het jaar te zien waar de meeste mensen naar toe trokken. Verbazingwekkend is het niet: ze gaan over klachten waar veel mensen last van hebben.
Mijn nieuwsbrief stond in het teken van mijn Kerstwens: Om er leuke, lokale, kleurrijke en betaalbare feestdagen van te maken. We maken creaties die een lust zijn voor het oog en die onze smaakpapillen én de gezondheid van mens en aarde respecteren. En die de lokale duurzame boer/teler/producent ook mooie feestdagen schenkt. Dat is veel simpeler dan het lijkt: we hoeven alleen maar ‘baas in eigen buik en pan’ te worden. En even op scharrel te gaan om te gaan kokkerellen met onbewerkte duurzame ingrediënten die het seizoen en jouw regio bieden. Twee uur nadat de nieuwsbrief de deur uit was ontmoette ik iemand die op scharrel was gegaan.
Als ons eten van een niet-vitale uitgeputte bodem, dieren of planten afkomstig is, is het dan heel vreemd dat we zelf niet gezond blijven? “Wij zijn immers ook wat ons eten at”. En als we totaal geen idee hebben wat de kip at die ons heerlijke zachtgekookte eitje bij ons ontbijt levert of wat onze ‘varkenshaas heeft gegeten’, weten we dan eigenlijk nog wel wie we zelf zijn? Zeker als je het gezegde “Zeg mij wat u eet en ik zal u zeggen wie u bent” een beetje serieus neemt. Als we deze gezegdes serieus gaan nemen dan maken we tevens serieuze stappen voor onze eigen gezondheid en die van de aarde.
Achter de schermen hebben we niet alleen gewerkt aan de publicatie van mijn bookazine MOOI Eten | MOOI Leven, maar er staat nog veel meer moois op stapel! Er is een heus inspiratieplatform ‘Mooi-Eten-uit-de-Lokale-Keten’ aan het ontstaan. Het is een levendig verlengstuk van mijn bookazine. Een plek waar je terecht kunt voor nog veel meer tips over betaalbaar, gezond en duurzaam eten, recepten, energiebesparende kooktips, filmpjes, aanbiedingen en acties. Er komen zelfs MOOI Eten trainingen, basic vergaderarrangementen, een jaaropleiding en kookworkshops. En intussen laten we ook onze gedachten al gaan over het organiseren van een jaarlijks congres. We staan te trappelen om samen met jullie te bouwen aan een MOOI Leven met MOOI eten! Samen pakken we de regie en werken zo direct aan onze gezondheid en die van de bodem, de boer, de bij en ons bord.
Onze gezondheid, die van de natuur en het milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zowel de toestand van het milieu als van de natuur is zorgelijk te noemen. En dat heeft onherroepelijk zijn weerslag op onze gezondheid. Gelukkig zijn er volop prachtige initiatieven waarin hard gewerkt wordt aan een gezondere conditie van mens en aarde. Kiezen voor je eigen gezondheid betekent automatisch dat je kiest voor een gezondere wereld en vice versa. Als we weer een beetje verliefd op onszelf, op de aarde en alles wat leeft worden, kunnen we grote stappen maken! Doen?
Ik was te gast in het programma Gidsland van Be Informed Media om mijn verhaal over de bodems onder ons bestaan te doen: de bodem van de aarde en onze eigen bodem (onze darmen) vormen de basis van ons totale bestaan. Ze beïnvloeden ons totale welzijn, onze gezondheid en onze veerkracht. Is het niet fantastisch dat we met elke hap die we in onze mond stoppen aan beide bodems kunnen werken? Door bijvoorbeeld gewoon weer veel meer van eigen bodem te gaan eten. Van boeren en telers die als ‘goed huisvader’ voor hun bodem zorgen.
Ons welzijn en onze gezondheid starten bij de bodem. Al jaren ben ik enorm geboeid door de analogie tussen de bodem waarop ons eten groeit en onze ‘bodem’: onze darmen. Mooi om er over te mogen vertellen bij de Nieuwe Wereld TV.
De Groene Winkelkar is een nieuwe app. Bedoeld om het bewustzijn van iedereen die eet de verbinding tussen de boer, teler en consumenten flink te verstevigen. Een app waar we baas op eigen bord (en in eigen buik) mee kunnen worden. Een app voor en door boeren. En voor en door consumenten. Zo werken we gezamenlijk aan de toekomst voor de (kleinere) Nederlandse boer en de toekomst van onze biodiversiteit, onze prachtige landschappen en ons gezonde etensbord.
Wie mij kent weet dat ik al jaren fan van boekweit ben. Wat een prachtig gewas, ook voor de inseceten en wat een heerlijke en gezonde gerechten kun je maken met het meel en de korrels. Maar ik ontdekte nog iets: het blad en de bloem zijn heerlijke en heuse krachtpatsters op je bord. Die ontdekking was misschien wel mijn grootste oogst.