Op het Westbergveld, een van de mooiste en oudste plekken van Wageningen, ontmoet ik Marcel van Silfhout. Hier ligt zijn eerste GraanGeluk akker, die op het moment van de ontmoeting nog braak lag, klaar om ingezaaid te worden. Wie hem online volgt, weet al dat we hier te maken hebben met een markante persoonlijkheid die zijn uitgesproken mening niet onder stoelen of banken steekt.
Blog berichten
Erg blij dat Charlotte Labee een keer per jaar aandacht vraagt voor het brein: op de Nationale Breindag. Kennis over een gezond brein en weten wat je zelf voor mogelijkheden hebt om je brein positief te beïnvloeden, is een must. Zo fijn dat ik 50 minuten met Charlotte in gesprek ging over ons brein. De basisprincipes om met gezonde voeding optimaal voor je brein te zorgen zijn eenvoudig. Feitelijk zouden ze op een A-4tje passen.
Ik had het nooit durven dromen in 2015: dat we voor de 11de keer een paar duizend boeken zouden laten drukken. Maar het is een feit, ze zijn binnen. Hoewel de inhoud van het boek nog net zo actueel is als toen de eerste druk in 2015 uitkwam, is er wel het e.e.a veranderd in ons leven en in onze omgeving: er zijn meer hormoonverstorende stoffen, er is meer bewerkt voedsel en we ervaren over de hele linie meer stress. In deze blog vertel ik je er meer over. Gelukkig kunnen we met mes en vork blijven kiezen voor een optimale hormoonbalans. Met 5 simpele tips waarmee je elke maaltijd rekening houdt met jouw hormonen. Om het te vieren hebben we natuurlijk een leuke actie.
Lang voordat de termen duurzaam-, maatschappelijk- en sociaal verantwoord ondernemen werden uitgevonden, draaide bakkerij Driekant al op deze principes. Ze gaan dit jaar hun 26ste jaar in als bakker met een ‘eigen wijs’: ze doen het allemaal net ietsje anders.
Ajaan en Joris Hijmans zijn de pioniers achter Drentse Camelina Olie. Ik ontmoette hen om het verhaal achter hun prachtige culinaire olie te ontdekken. Het was een échte ontmoeting waarin we veel te weinig tijd hadden om alles uit te wisselen.
We leven in een wereld waarin geschenken simpelweg voor het oprapen liggen. Toch geven we elkaar – uit goede bedoelingen en als gevolg van onze ongeschreven sociale normen – nog vaak cadeaus die niet uit ons hart komen en die onze gezondheid en die van de aarde geen goed doen. Zullen we elkaar zinvolle geschenken gaan geven en stoppen met lege cadeaus? Mooi voor de gever en de ontvanger: ook de ontvanger voelt ook dat het geen achteloos cadeau is maar een écht geschenk.
Ik ben 2 x te gast bij Mariska van Inspire2teach. We leggen een bodempje onder onze gezondheid. Is het niet fantastisch dat we bij elke hap die we in onze mond stoppen een bijdrage kunnen leveren aan onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid?
Ik schreef een sprookje, over een mol in Westerwolde. Door bovengronds te gaan en te vertellen waarom mollen zo belangrijk voor ons zijn, werd hij een ware held. Zijn verhaal leidde bovendien tot een jaarlijks terugkerend eetfestijn waar de heerlijkste gerechten geserveerd werden. Ik schreef het voor Gronings Vuur. In elke gemeente zoeken ze naar verhalen die het verdienen om verteld te worden. Mooi dat mijn mol zijn verhaal daar ook mocht vertellen.
Zaad dat door de aarde geschonken wordt, zou voor iedereen moeten zijn. Klinkt logisch toch? Toch is dit in de praktijk niet zo. De zadenmarkt wordt door een paar multinationals gedomineerd die gebruik maken van hybride rassen, waardoor de biodiversiteit, voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit op het spel staan. Om het tij te keren moeten we weer overstappen naar zaadvaste rassen.
Voor mij een must: altijd even een kort verhaaltje vertellen over het gerecht dat je serveert. Zo krijgt eten weer een gezicht. Bij het vertellen over wintergerechten valt het me op hoe vaak ik het woord ‘armeluisvoedsel’ in de mond neem. En bedacht ik wat voor enorme rijkdom deze kunnen schenken.