Volgens oude gebruiken vieren we met Kerst en Oudjaar het licht, het leven, hoop en dankbaarheid. De Kelten vierden met Kerst de wedergeboorte van het licht, omdat ze de donkerste dag weer hadden overwonnen. Ze vierden dat de natuur weer zou ontwaken en tot leven zou komen. Om opnieuw te gaan bloeien en voedsel te schenken. Ze vierden ook hun dankbaarheid, voor de natuur en voor al het voedsel dat hen weer was geschonken. Zou het dus niet super(logisch) zijn als we daarom eten serveren dat deze essentie ondersteunt? Met ‘levend voedsel’? En zullen we dan bij deze gerechten direct een levendig verhaal vertellen?
Blog berichten
Lees mijn 15 tips + 25 recept ideeën hoe je elk feestjes ook feestjes voor jouw gezondheid & die van de aarde maakt. Ze zijn mooi om te zien, ze leggen je smaakpapillen in de watten, houden rekening met jouw gezondheid, die van je darmbacterien en die van de aarde, zijn fijn voor de lokale boer/teler, leuk om op te scharrelen én mooi voor je portemonnee. Kortom, ingredienten voor prachtige en betaalbare feestcreaties op je bord.
December is een prachtige maand om vensterbank-agrariër* te worden, als je dat niet al was. Ga je een deel van je eten (zwammen, kiemen, microgroenten etc.) in je eigen vensterbank of op je aanrecht telen, dan heb je veel minder last van de voedselinflatie die gaande is. Bovendien krijg je écht waar voor je geld op je etensbord. Los van de inflatie zie ik een prachtig toekomstperspectief voor deze manier van agrariër worden. Als we toch eens allemaal, liefst al op jonge leeftijd, weer in aanraking zouden komen met de imponerende groeikracht van voedsel uit een miniscuul zaadje, dan…………
Ik ging naar het stikstofcongres als luisteraar en spreker. En maakte deze korte samenvatting van imponerende dingen die er gezegd werden. Eigenlijk weten we het al lang: het zijn namelijk waarheden als een koe! Hopelijk dragen deze ‘waarheden van & als een koe’ na de verkiezingen bij aan een gezondere bodem- lucht- en waterkwaliteit. En aan een duurzame landbouw die gezonder voedsel en een gezonder leven voor mens en dier met zich meebrengt. Ook voor onze gezondheid is bewustwording over stikstof van groot belang.
Wees alert op je eiwitten bij een veganistisch voedingspatroon: je kan te weinig eten maar ook te weinig volwaardige eiwitten. Omdat eiwitten de belangrijkste bouwstenen in je lichaam zijn is het goed hier meer over te weten en je voedingspatroon eventueel bij te stellen. Dit artikel is een toevoeging op mijn artikel ‘Veganisme, de voordelen en valkuilen.’
In het nieuws werd geopperd: “Misschien moeten er waarschuwingen op het etiket van vlees: We kennen allemaal de waarschuwingen op pakjes sigaretten. In tekst en soms met heftig beeld worden mensen eraan herinnerd dat roken slecht is voor de gezondheid. Wat als diezelfde tactieken gebruikt worden op vleesproducten? Dat het eten van vlees slecht is voor het klimaat, pandemieën kan kan veroorzaken en onze gezondheid kan schaden?” Helemaal eens dat we veel minder vlees en dierlijk eiwit moeten eten. Maar mag het iets genuanceerder s.v.p?
Dit artikel is een onderdeel van mijn artikel Veganisme, de voordelen en valkuilen. In dit artikel gaat het alleen over de specifieke voedingsstoffen die je mogelijk tekort komt als je langdurig een veganistisch eetpatroon volgt. Als je weet wat de aandachtspunten zijn kun je er, met elke hap, mee aan de slag.
Rineke ging voor “MOOI Eten uit de lokale keten” op bezoek bij biologisch dynamisch kruidenbedrijf Belle Marie in Ruinerwold. Als kruidenliefhebber wilde ze daar graag veel meer van weten. Bijzonder dat het bedrijf tot stand kwam doordat André de geur van gagel in zijn jeugd rook. Daarna wist hij het zeker: hij wilde een bedrijf met verse aromatische kruiden.
De rol van gezonde darmen voor een optimale werking van ons immuunsysteem en schildklier is groot. Volop aandacht voor deze rol hoor je in de podcast. En uiteraard veel tips om van elke hap een gezonde stap voor je darmen, immuunsysteem en schildklier te maken. De unieke samenwerking tussen het immuunsysteem, de darmen en de schildklier staat centraal in de 13e Voedingsgeneeskunde podcast i.s.m. Nutramin. Ivonne Pappot gaat in gesprek met arts Laura Leichtenberg en voedingskundige Rineke Dijkinga.
Durven we inzetten op een gedragsverandering van ons voedingspatroon? “Je durft het nu wél of je beperkt de keuzes van je kinderen later.” Ik bekeek het interview met Sjoukje Heimovaara van de WUR en las de longread met het thema: “Willen we eten uit de fabriek of van de boer”? En van welke boer dan wel of niet? Wijze woorden van beide dames die gaan over onze hedendaagse voedsel-dilemma’s. De moraal van het verhaal: We zullen gewoon keuzes moeten maken.