Veel mensen associëren een rode wijn met gezondheid. Het is immers een onderdeel van het Mediterrane dieet. En dat klopt. Net als van olijfolie wordt ook van rode wijn verwacht dat het bijdraagt aan de gezondheid van de mensen die dit traditionele voedingspatroon strikt naleven. Maar mag ik even een paar dompertjes op de feestvreugde zetten?
Blog berichten
Regelmatig poppen ze op in de media, de berichten over bestrijdingsmiddelen in ons voedsel. Onder andere dat de hoeveelheid gif op Nederlandse groentes niet af-, maar juist toeneemt. Verontrustend nieuws, want zodra bepaalde middelen zoals glyfosaat via ons voedsel, de bodem, drinkwater en lucht onze darmen bereiken kunnen ze schade toebrengen aan onze gezondheid. Wat doet al dat gif in ons eten, en belangrijker nog: wat doet het in ons lichaam? En het allerbelangrijkste: wat kun je zelf doen om de belasting te verminderen en je er tegen te beschermen? De glyfosaattest waar ik mezelf jaarlijks aan onderwerp, was de aanleiding tot deze blog.
Volgens oude gebruiken vieren we met Kerst en Oudjaar het licht, het leven, hoop en dankbaarheid. De Kelten vierden met Kerst de wedergeboorte van het licht, omdat ze de donkerste dag weer hadden overwonnen. Ze vierden dat de natuur weer zou ontwaken en tot leven zou komen. Om opnieuw te gaan bloeien en voedsel te schenken. Ze vierden ook hun dankbaarheid, voor de natuur en voor al het voedsel dat hen weer was geschonken. Zou het dus niet super(logisch) zijn als we daarom eten serveren dat deze essentie ondersteunt? Met ‘levend voedsel’? En zullen we dan bij deze gerechten direct een levendig verhaal vertellen?
Lees mijn 15 tips + 25 recept ideeën hoe je elk feestjes ook feestjes voor jouw gezondheid & die van de aarde maakt. Ze zijn mooi om te zien, ze leggen je smaakpapillen in de watten, houden rekening met jouw gezondheid, die van je darmbacterien en die van de aarde, zijn fijn voor de lokale boer/teler, leuk om op te scharrelen én mooi voor je portemonnee. Kortom, ingredienten voor prachtige en betaalbare feestcreaties op je bord.
December is een prachtige maand om vensterbank-agrariër* te worden, als je dat niet al was. Ga je een deel van je eten (zwammen, kiemen, microgroenten etc.) in je eigen vensterbank of op je aanrecht telen, dan heb je veel minder last van de voedselinflatie die gaande is. Bovendien krijg je écht waar voor je geld op je etensbord. Los van de inflatie zie ik een prachtig toekomstperspectief voor deze manier van agrariër worden. Als we toch eens allemaal, liefst al op jonge leeftijd, weer in aanraking zouden komen met de imponerende groeikracht van voedsel uit een miniscuul zaadje, dan…………
Ik ging naar het stikstofcongres als luisteraar en spreker. En maakte deze korte samenvatting van imponerende dingen die er gezegd werden. Eigenlijk weten we het al lang: het zijn namelijk waarheden als een koe! Hopelijk dragen deze ‘waarheden van & als een koe’ na de verkiezingen bij aan een gezondere bodem- lucht- en waterkwaliteit. En aan een duurzame landbouw die gezonder voedsel en een gezonder leven voor mens en dier met zich meebrengt. Ook voor onze gezondheid is bewustwording over stikstof van groot belang.
Wees alert op je eiwitten bij een veganistisch voedingspatroon: je kan te weinig eten maar ook te weinig volwaardige eiwitten. Omdat eiwitten de belangrijkste bouwstenen in je lichaam zijn is het goed hier meer over te weten en je voedingspatroon eventueel bij te stellen. Dit artikel is een toevoeging op mijn artikel ‘Veganisme, de voordelen en valkuilen.’
In het nieuws werd geopperd: “Misschien moeten er waarschuwingen op het etiket van vlees: We kennen allemaal de waarschuwingen op pakjes sigaretten. In tekst en soms met heftig beeld worden mensen eraan herinnerd dat roken slecht is voor de gezondheid. Wat als diezelfde tactieken gebruikt worden op vleesproducten? Dat het eten van vlees slecht is voor het klimaat, pandemieën kan kan veroorzaken en onze gezondheid kan schaden?” Helemaal eens dat we veel minder vlees en dierlijk eiwit moeten eten. Maar mag het iets genuanceerder s.v.p?
Dit artikel is een onderdeel van mijn artikel Veganisme, de voordelen en valkuilen. In dit artikel gaat het alleen over de specifieke voedingsstoffen die je mogelijk tekort komt als je langdurig een veganistisch eetpatroon volgt. Als je weet wat de aandachtspunten zijn kun je er, met elke hap, mee aan de slag.
Rineke ging voor “MOOI Eten uit de lokale keten” op bezoek bij biologisch dynamisch kruidenbedrijf Belle Marie in Ruinerwold. Als kruidenliefhebber wilde ze daar graag veel meer van weten. Bijzonder dat het bedrijf tot stand kwam doordat André de geur van gagel in zijn jeugd rook. Daarna wist hij het zeker: hij wilde een bedrijf met verse aromatische kruiden.