Ik weet nog hoe mijn moeder vroeger in de weken voor Pasen zo druk was als een ‘kip voor de Pasen’ om onze paasjurkjes klaar te krijgen. Alle vier kregen we min of meer hetzelfde jurkje, ieder met net een ander accent. Ook het eten met Pasen was traditioneel, met veel eieren. Kijken wie de meeste eieren op kon eten met Pasen is geen optie meer, vind ik. Maar tradities in ere houden en respectvol genieten van een overheerlijk, bijzonder en voedzaam ei? Aan mijn paastafel- en ook de rest van het jaar- kan en mag dat nog steeds. Zowel het eiwit als het eigeel van een vrij scharrelende kip bevatten unieke voedingsstoffen voor een mens en diens brein. En wat passen ‘boskippen’ goed in onze plannen met het land!
Blog berichten
Het voorjaar is in zicht. Menigeen met een tuin of moestuinbak (of vensterbank/balkon natuurlijk) heeft inmiddels de lentekriebels te pakken. En is druk op ‘jacht’ naar groentezaden om het moestuinseizoen 2024 te laten starten. Wie nog aan het nadenken is over de aanschaf van zaden…..ik doe je graag een voorstel. En hoop je over te halen om te kiezen voor zaadvaste rassen. Wat een meerwaarde voor de biodiversiteit op het land/in je tuin,je vensterbank of moestuinbak. En vervolgens voor de biodiversiteit op jouw etensbord en in jouw lijf. Biodiversiteit is een primaire voorwaarde voor onze gezondheid en ons welzijn.
Lopend door Amsterdam zag ik opeens deze prachtige woorden op een woonboot. Het raakte een diepe snaar bij mij. Zou ons gebrek aan ‘verlangen naar de eindeloze zee’ een reden kunnen zijn waarom er zoveel problemen zijn die we niet adequaat oplossen? Of er niet echt wakker van liggen omdat we menen dat het ‘ver van ons bed’ is? Stel dat dat zo is, dan zou de oplossing zijn om ons verlangen weer aan te wakkeren. Bijvoorbeeld naar eindeloze biodiversiteit.
Heerlijk Westerwolds Land ontvangt je graag op Tweede Pinksterdag. Er is van alles te zien, te proeven, te ervaren, te leren, te ontdekken en te doen. Zoals doorlopende mini-safari’s* (van circa 1 uur) met Jan Dommerholt, Rineke Dijkinga of Tim Horneman over het land. Lunchen op een van de vele zitjes op ons land, kraampjes waar van alles te koop is voor de duurzame tuinier en allerlei informatiestands waar je alles kunt horen over trainingen, workshops, oogstdagen, zomerse overvloed verwerken, aanleg eetbare tuinen etc.
In het buitenland raakt het al steeds meer ingeburgerd als gezellig uitje: met je familie of vrienden een dagje naar een ‘patch’ (plek bij de boer) om zelf te groente te oogsten. Ook in Nederland wordt het fenomeen steeds bekender. Niet zo gek natuurlijk; wat is er nu leuker, gezonder en lekkerder dan je eigen kraakverse voeding te verzamelen. Vaak op mooie plekken met veel natuur om je heen. Mooie bijkomstigheden van lekker zelf te oogsten zijn: gezellig kletsen, even heerlijk ontspannen door je handen uit de mouwen steken, met je handen weer in de aarde te wroeten en verbinding maken met je voedsel & boer/teler. Op Heerlijk Westerwolds Land voegen we nog graag een paar dimensies aan deze patches toe: die van lekker eten, heel veel inspiratie en een flinke dosis aan vaardigheden. Er staan heel wat data gepland voor 2024.
Het oerbrein is ons oudste brein, bedoeld om ons te laten overleven. Als er gevaar dreigt treedt het onmiddelijk en automatisch in actie, zonder tussenkomst van onze wil. Het kan echter ook op fictief gevaar reageren. Bijvoorbeeld doordat we ons een bedreiging in ons hoofd halen die in de realiteit niet bestaat of slechts een mug is en geen olifant. Bij menigeen in onze maatschappij zit het oerbrein te lang, te vaak en te stevig achter het stuur. Met grote gevolgen voor ons mens- en emotionele brein. Als deze twee “niet meedoen” kan dat grote gevolgen hebben voor onze gezondheid en toekomst. Met vijf simpele tips kun je aan de slag om je oerbrein achter het stuur vandaan te halen. Zodat je andere breinen, je mens- en emotionele brein, ook weer een flink aandeel krijgen in je leven. En dan verandert er toch iets ten positieve! Mocht je niet weten waar te beginnen…..wij helpen je graag een stukje op weg.
Ik ga dit jaar op avontuur: ik ga namelijk op voedselsafari. Wat een fantastisch vooruitzicht. Eentje waar ik eigenlijk al vanaf mijn kindertijd van droom. Het is een safari op een ‘postzegel’ land. Een postzegel waar ongelooflijk veel te zien, te ervaren, te proeven, te leren, te doen, te voelen en te ontdekken valt. De postzegel heet Heerlijk Westerwolds Land. Hier gaat ons plan “Eet het jaarrond van eigen grond” van start. We gaan ervoor dat onze safari een succes wordt….zodat er op veel meer plekken in Nederland postzegels ontstaan waar iedereen op voedselsafari kan gaan. Reis je een stukje met me mee dit jaar? Ik zal regelmatig een reisverslag delen.
Niets mooier dan tradities, vind ik. Bijzonder om te zien ook hoe we toch aan onze tradities hangen. Ze schijnen ons rust, zekerheid en houvast te geven in woelige tijden. En die hebben we wel gehad, de afgelopen jaren. Als het gaat om onze voedseltradities zou ik wel graag een voorstel willen doen: waarom buigen we we ze niet om naar mooie, lekkere en ook nog eens gezonde alternatieven. Want zeg nou zelf: Als we iets te vieren hebben, is het toch eigenlijk te gek voor woorden dat we dat meestal doen met eten dat onze gezondheid en die van de aarde niet ondersteunt?
Veel mensen associëren een rode wijn met gezondheid. Het is immers een onderdeel van het Mediterrane dieet. En dat klopt. Net als van olijfolie wordt ook van rode wijn verwacht dat het bijdraagt aan de gezondheid van de mensen die dit traditionele voedingspatroon strikt naleven. Maar mag ik even een paar dompertjes op de feestvreugde zetten?
Regelmatig poppen ze op in de media, de berichten over bestrijdingsmiddelen in ons voedsel. Onder andere dat de hoeveelheid gif op Nederlandse groentes niet af-, maar juist toeneemt. Verontrustend nieuws, want zodra bepaalde middelen zoals glyfosaat via ons voedsel, de bodem, drinkwater en lucht onze darmen bereiken kunnen ze schade toebrengen aan onze gezondheid. Wat doet al dat gif in ons eten, en belangrijker nog: wat doet het in ons lichaam? En het allerbelangrijkste: wat kun je zelf doen om de belasting te verminderen en je er tegen te beschermen? De glyfosaattest waar ik mezelf jaarlijks aan onderwerp, was de aanleiding tot deze blog.