Wereld Menopauze dag is de dag waarop we stilstaan bij de gevolgen van de menopauze. Bij de risico’s op (onbegrepen) klachten die ermee gepaard gaan. Voeding en leefstijl die je hormonen ‘knuffelen’ zijn belangrijk om de risico’s te verminderen. Is het niet fantastisch dat dat zo (h)eerlijk kan?
Blog berichten
Een prachtige quote van Michael Pollan. Ik moest eraan denken toen ik een lokale fruitteler vroeg: ‘is het bespoten of onbespoten wat je verkoopt’? ‘Bespoten’ zegt hij. “Doen we zes keer per seizoen, anders hebben we niks. Maar ondanks dat zijn ze superlekker hoor!” Fijn om dat te kunnen navragen bij een lokale teler. Kun je besluiten of je dat wel of niet wilt eten.
De afgelopen maand had ik het moeilijk. Ik had een déjà vu. Het deed me denken aan mijn ‘klimaat crisis’ die ik op 14-jarige leeftijd een aantal maanden had.
Gezondheid is niet iets wat ons ‘zomaar overkomt’, daar moet wel aan gewerkt worden. Het mooie is: dat kan, elke dag. Gezondheid draait namelijk primair om veerkracht.
Wat een jaar: wat betreft de droogte van het voorjaar en de lange hittegolf die er achter aan kwam. De gewassen, ook op Heerlijk Westerwolds Land kreunen, zuchten en worstelen met de omstandigheden. Lang niet alle gewassen zullen het redden, is de verwachting. Maar er is 1 plant die zich er niets van aantrekt. Sterker nog, het lijkt wel of hij nog beter gedijt bij deze extreem hete en droge periode. Daar waar je overal om je heen gele, dorre en soms verwelkte planten ziet tiert de Melde welig en groeit als….onkruid!
Eetbare houtwallen en bosranden rondom de kleine akkers die de biodiversiteit verhogen, het bodemleven verbeteren, de kleinere boer van extra inkomsten voorzien, ons landschap verfraaien en ons lekker, lokaal, voedzaam, divers & vitaal eten schenkt dat de gezondheid van de mens optimaal ten goede komt.
Triage, een principe uit de oorlog, werd tijdens de Corona periode in ziekenhuizen opeens weer actueel. Als het om jouw algehele gezondheid gaat kan er ook sprake zijn van een soort triageprincipe. Zeker in tijden van stress is het ongelooflijk belangrijk hier iets over te weten: als er onvoldoende vitale voedingsstoffen zijn, worden deze enkel nog gebruikt voor overlevingsprocessen. Met vele gevolgen voor je gezondheid. In dit artikel leg ik je dat graag uit.
Ik schreeft een artikel voor een vakblad over de innige relatie tussen onze gezondheid en die van de aarde. Vaak vraag ik me af wat ‘Moeder Natuur’, als ze zou kunnen praten, vertellen of schrijven, ons aan zinvols zou willen meegeven.
Thijs Lindhout interviewde mij voor zijn 100% Inspiratie Podcast. Hierin gaat hij op zoek naar het geheim achter geluk & succes. Wat maakt dat sommige mensen de top bereiken in het leven? Hoe kun je je droom realiseren? Hoe kun je succesvol worden door te doen wat je leuk vindt? Ruim een uur lang spraken we over hoe je vitaler en gezonder kunt leven. Terug te luisteren op Soundcloud.
Ruim 1/3 van de calorieën die we per dag eten zijn afkomstig van tussendoortjes. 87% van deze tussendoortjes halen we uit snoep, koekjes, gebak. (Op de voet gevolgd door frisdranken met 81%) Dat betekent heel simpel dat, als we fit, gezond, vrolijk en met een gezond gewicht door het leven willen gaan, de kwaliteit van deze tussendoortjes goed moet zijn. Ik ging op onderzoek uit en deed een willekeurige steekproef met 15 biologische en 15 niet-biologische koeken en repen. Daarna vergeleek ik ze met slechts twee van mijn eigen recepten. Lees hier de uitkomsten. En ontdek vooral dat je een reep/koek van heel wat kanten moet bekijken om te ontdekken hoe gezond/minder gezond ze zijn. Alleen kijken naar calorieën, suikers, vetten of vezels kan je flink op het verkeerde been zetten. Het is veel belangrijker om te weten uit welke voedingsstoffen ze gemaakt zijn.