Skip to content

Mindmap koken: creatief, betaalbaar en voedzaam

3 maart 2025

Als je mij kent van mijn acht boeken die ik de laatste 12 jaar heb geschreven – boeken vol weetjes, tips en handige recepten – dan staat je met dit boek een leuke verrassing te wachten. Want dit is een heel ander soort boekje: eentje waarin ik je van harte uitnodig om de recepten juist los te laten en ze enkel als leidraad te gebruiken.

Je herkent deze situatie wellicht wel: je wilt iets lekkers maken en komt erachter dat je enkele ingrediënten van je favoriete gerecht niet in huis hebt. Geen tijd om weer naar de winkel te gaan, dus dat wordt improviseren! Je maakt je favoriete recept met andere ingrediënten, kruiden of specerijen dan gebruikelijk. En wat schetst je verbazing… het is nog lekkerder, mooier en kleurrijker dan je oorspronkelijke recept. Wauw! Wat een explosie aan creativiteit en vindingrijkheid! Je staat versteld van jezelf, bent trots en opgetogen en aan tafel vertel je in geuren en kleuren over je creatie. Ik heb het van duizenden mensen gehoord de afgelopen jaren. Het deed hun goed en gaf hun zelfvertrouwen. En velen vonden het ook zoveel leuker dan een recept ‘gewoon’ namaken.

Multifunctionele pompoen (2)

Waarom zou je gaan mindmappen? 

Ik kan heel wat redenen bedenken om recepten enkel als leidraad te gebruiken, zoals:
  • Spelenderwijs leer je hoe je elke maaltijd gezond, voedzaam en volwaardig kunt maken. Uiteraard zijn er heel veel mensen die goed en lekker kunnen koken. Toch is het belangrijk, zeker omdat er steeds meer mensen zijn die bepaalde voedingsmiddelen uit principe of vanwege een dieet niet meer eten. En dat is zeker mogelijk, maar dan is het wel belangrijk dat je maaltijd wel volwaardige eiwitten, gezonde vetten, voldoende vezels, antioxidanten en (langzame) koolhydraten bevat. Door via de mindmap methode te koken eet je voldoende vezels voor je darmbacteriën, eet je nauwelijks bewerkt voedsel, ben je baas over je suikerinname, kies je voor gezonde vetten, draag je bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel, kies je voor volwaardige eiwitten etc. Kortom, je (her)pakt de regie over wat je etensbord.
  • Je kunt weer gaan eten volgens de seizoenen: is het sperziebonentijd, dan kies je voor sperziebonen in je stoofschotel. Maar is het winter, dan kies je bijvoorbeeld voor pastinaken. Daardoor krijg je veel meer variatie op je bord. Elk seizoen kent immers zijn eigen groente- en fruitsoorten. Deze variatie in voedsel is een belangrijke voorwaarde voor onze veerkracht.
  • Daarnaast kun je betaalbare, voedzame, smakelijke en diverse maaltijden bereiden wanneer je mee eet met het seizoen. Niets is duurder dan recepten op de gram volgen. Of met Kerst een voorjaarsgroente als asperge te eten. Leer daarom je favoriete recepten ‘om te katten’ en te koken met dat wat het seizoen biedt, wat er in de aanbieding is, of met restjes die je in huis hebt.
  • Tot slot kun je er eindeloos je eigen smaakvoorkeuren in kwijt. Met bijna dezelfde hoofdingrediënten maak je van een Mediterraan gerecht een Turkse, Marokkaanse of Indische variant. Waar je maar zin in hebt.

Hoe het werkt: Een mindmap is een hulpmiddel om creatieve processen te ondersteunen, logisch te denken, informatie te verwerken en beter te onthouden. Het leert je denken in beelden en het boort je voorstellingsvermogen aan. Van nature onthouden wij beelden beter dan woorden. Met een mindmap ontwikkel je in je brein (Mind) makkelijker wegen/kaarten (Maps) zodat jouw hersencellen gemakkelijker/sneller of met minder moeite taken kunnen uitvoeren. Om jouw beide hersen helften optimaal met elkaar samen te laten werken – voor zowel denk- als creatieve processen – ziet een mindmap er kleurrijk uit, hij lijkt zelfs een beetje op een hersencel (neuron) met al zijn vertakkingen. Zie plaatje hieronder.

 

1

Je wilt bijvoorbeeld een ontbijt voor jezelf maken dat anders is dan een plakje brood met beleg. Dan pak je de mindmap erbij. Om de maaltijd op een volwaardige, gezonde en smakelijke manier samen te stellen, kies je 1 of meerdere ingrediënten uit elke tak. Diversiteit is altijd belangrijk bij het samenstellen van een gerecht.

2

Voor je begint met koken, loop je alle vakken langs en visualiseer je welke ingrediënten je gaat gebruiken en hoe/of deze bij elkaar passen. Als je deze keuzes hebt gemaakt, ga je aan de gang met de bereiding. Dit lijkt wellicht een onbelangrijke stap, maar volgens mij is het de belangrijkste: een schilder stelt zich ook het uiteindelijke schilderij voor, voor hij de eerste penseelstreken op een nieuw doek zet. Bedenk van tevoren wat de bite, de smaak, het mondgevoel en de compositie van je gerecht moet worden.

3

Als je gerecht klaar is, loop je de mindmap nogmaals langs of je alle takken in jouw gerecht hebt verwerkt.

4

Na hele korte tijd merk je dat je de mindmap niet meer nodig hebt. Het proces voltrekt zich in je hoofd: daar loop je alle stapjes door.

Scherm­afbeelding 2025-03-11 om 11.47.27

Niets mooier dan je creativiteit aanboren: 

Op ons land hebben we de afgelopen twee jaar steeds meer mensen bedreven laten worden in de kunst van het mindmapkoken. Tijdens elke training waren we verbaasd naar de enorme creativiteit die er in de groep ontstond. Zie de prachtige foto hieronder van “fantasie-van-de-kok bonbons” volgens de mindmap methode. Elk groepje gaf er zijn ‘eigen draai aan’. Met verrassende verschillen in bite, kleur, smaak en uiterlijk. Wat wel hetzelfde was bij elk groepje: de trots en voldoening dat ze zoiets hadden gemaakt.

fantasie bonbons groep oogstdag

Wil je ook aan de slag? Bestel dan mijn mindmap boekje:

Het boekje bestaat uit 15 mindmap recepten: 12 recepten en 3 mindmaps vanuit een betaalbaar/goed verkrijgbaar ingredient (zoals pompoen, courgette, ui) Met de laatste krijg je heel veel tips wat je voor voedzamen, betaalbare gerechten kunt maken vanuit 1 basisvoedingsmiddel.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a